Organizația Mondială a Sănătății recunoaște dependența de jocuri ca fiind o afecțiune reală

Organizația Mondială a Sănătății recunoaște dependența de jocuri ca fiind o afecțiune reală
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 19 iun 2018

În ciuda recomandărilor făcute de experți, dependența de jocurile electronice a fost inclusă pe lista oficială a bolilor recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

OMS a adăugat dependența de jocuri în cea de-a unsprezecea ediție a catalogului intitulat Clasificarea Statistică Internațională a Bolilor, catalog care conține toate afecțiunile recunoscute oficial.

Pentru ca un pacient să fie diagnosticat ca dependent de jocuri, trebuie îndeplinite trei criterii.

În primul rând, pacientul trebuie să prefere cu tărie gaming-ul în fața oricăror altor activități. În al doilea rând, este considerat dependent pacientul care nu se oprește din jucat nici atunci când constată apariția unor efecte negative.

În al treilea rând, aceste cauze trebuie să fi fost observate de cel puțin un an înainte ca pacientul să poată fi declarat dependent de jocuri.

Fujifilm a dat în judecată Xerox și îi cere peste 1 miliard de dolari pentru renunțarea la fuziune CITEȘTE ȘI Fujifilm a dat în judecată Xerox și îi cere peste 1 miliard de dolari pentru renunțarea la fuziune

Decizia OMS este un a controversată și combătură chiar de către experți. La ora actuală nu există un punct de vedere comun al medicilor și nu toți experții sunt convinși că acest tip de dependență există cu adevărat.

În urmă cu doi ani, un grup de experții medicali au trimis o scrisoare către OMS în care recomanda să nu se adauge încă dependența de jocuri în catalogul CSIB – exact ceea ce s-a întâmplat acum.

Din cauza faptului că nu există suficiente cercetări în acest domeniu și lipsește o linie comună de acțiune a medicilor în acest sens, susțin experții, recunoașterea prematură de către OMS a dependenței de jocuri va avea un impact negativ din punct de vedere medical, științific și social.

O altă critică adusă chiar de către medicii care spun că dependența de jocuri e reală este că criteriile de clasificare sunt mult prea generice și nu ajută la diferențierea formelor mai grave de cele ușoare.

Din această cauză, susțin experții, în prezent nu se poate pune un diagnostic corect legat de dependența de jocurile electronice.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanatate
jocuri