(P) Care este logica de business a unui cloud privat?

(P) Care este logica de business a unui cloud privat?
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 15 sep 2016

Dacă Charlie Chaplin ar fi fost contemporan cu noi, printre filmele de referință ale epocii s-ar fi aflat probabil și un „The Cloud Rush”. Dincolo însă de realitatea că deceniul este marcat ireversibil de cloud, în contextul unor povești cu agenții guvernamentale, spioni ca Snowden și reglementări asupra protecției datelor, multe companii se întreabă dacă nu există și abordări mai înțelepte în dezvoltarea unei infrastructuri IT.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În acest demers, companiile pot alege între varianta simplă a unei infrastructuri interne virtualizate și cea riscantă a unui cloud public. Virtualizarea este un pas înainte important pentru exploatarea eficientă a infrastructurii IT și duce, pentru servere cel puțin, la creșterea gradului de utilizare către 80-90%. Pe de altă parte, cloud-ul public elimină investițiile în tehnologie și permite plata resurselor consumate pe baza unui abonament. Cloud-ul privat se află la intersecția acestor abordări și combină flexibilitatea generică a cloud-ului cu siguranța și controlul oferit de o infrastructură proprie. Logica de business din spatele cloud-ului privat nu are la bază însă reducerea de costuri, ci mai degrabă libertatea alocării resurselor IT și creșterea flexibilității companiei.

De ce cloud privat?

În mod evident, în IT nu există o măsură unică, ci fiecare organizație trebuie să își descopere propriile  rezolvări. Dacă totuși domeniul de activitate este intens reglementat la nivelul gestionării datelor, dacă aplicațiile utilizate sunt afectate de latență (cele câteva milisecunde între România și Europa Occidentală contează), dacă periodic este nevoie de putere mare de calcul, sau pur și simplu ofertele furnizorilor de cloud public nu satisfac așteptările (în termeni de SLA) cloud-ul privat poate fi alternativa. Pentru a înțelege care este cea mai bună abordare, sunt de urmărit argumentele aduse de Intel (whitepaper descărcabil aici ca PDF) pentru dezvoltarea unui plan de trecere la cloud privat și care sintetizează foarte bine avantajele trecerii la acesta de la un mediu virtualizat.

Cum se traduce cloud-ul privat în business?

Elasticitate și rapiditate în alocarea resurselor sunt principalele beneficii. Cloud-ul privat are impact mare în afaceri, deoarece orice proiect de business are nevoie de o infrastructură IT care să îl susțină. Într-un sistem tradițional, această infrastructură trebuie cumpărată, instalată, configurată, ceea ce induce o pierdere mare de timp și generează costuri. Cloud-ul privat automatizează, total sau parțial, acest proces și face disponibilă infrastructura IT necesară în interval de minute. IT-ul nu mai gândește în termen de servere ci de capacitate, iar alocarea resurselor este mult mai rapidă. O aplicație nouă pentru departamentul de marketing, un nou portal intranet, mai multă putere de procesare pentru soluția de business analytics? Tehnologia nu va mai ține pe loc aceste proiecte, ci dimpotrivă, le va face posibile oricând este nevoie.

Activitatea unei companii nu este liniară, ci sinusoidală. Există fluctuații în volumul de tranzacții efectuate, număr de angajați, număr de clienți, filiale, aplicații utilizate, date procesate etc. Este dificil spre imposibil să gândești o infrastructură IT care să acopere necesarul la nivel maxim. Cloud-ul privat însă permite balansarea resurselor între diverșii consumatori, în funcție de încărcarea punctuală, iar procesul va fi automat și insesizabil de către utilizatori.

Siguranță și control

Atunci când totul se află în proprietatea companiei, invariabil există un control mai bun asupra aplicațiilor, datelor, utilizatorilor etc. Cloud-ul privat permite dezvoltarea unei politici de securitate în concordanță cu obiectivele proprii ale companiei, chiar dacă aceasta necesită investiții în soluții de top.

Pe măsură ce tehnologia evoluează, costurile asociate dezvoltării unui cloud privat scad. Spre exemplu, nouă generație a gamei de procesoare Intel® Xeon® a fost gândită special pentru astfel de proiecte, pe baza programului Intel® Cloud Technology. Astfel, echipamentele bazate pe Intel® Xeon® pot susține medii IT intens virtualizate, automatizate și extrem de scalabile. Pentru companiile preocupate de securitate, noile procesoare Intel® Xeon®, gândite pentru cloud, permit o criptare cu 70% mai rapidă față de modelele precedente. Servere cu procesoare din gama Intel® Xeon® E7 se regăsesc oferta unor producători ca Dell, HP și Cisco și stau la bază a numeroase proiecte de cloud privat. Mai mult, prin intermediul programului Intel® Cloud Builders, inginerii Intel colaborează cu furnizorii de echipamente și aplicații la dezvoltarea celor mai performante arhitecturi de tip cloud.

Cloud-ul există sub diverse forme, important este să vă întrebați ce nivel de control doriti să aveți  asupra infrastructurii IT și a datelor, dar și ce buget aveți la dispoziție. Dacă sunteți preocupați excesiv de securitate și confidențialitate, fie că vorbim din perspectiva complianței cu diverse cerințe de audit/reglementare, a proprietății intelectuale sau pur și simplu a controlului asupra datelor, cloud-ul privat poate fi alegerea cea mai potrivită.

viewscnt
Afla mai multe despre
cloud privat