Piața smartphone-urilor continuă să cadă. Probleme pentru Samsung, Huawei, Apple

Piața smartphone-urilor continuă să cadă. Probleme pentru Samsung, Huawei, Apple
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 23 nov 2020

Vânzările producătorilor de smartphone-uri continuă să scadă pentru al treilea trimestru consecutiv, ca urmare în primul rând a dificultăților create de pandemie.

În al treilea trimestru al acestui an au fost vândute 366 milioane de smartphone-uri în întreaga lumea, conform analizei tocmai publicate de Gartner.

Vânzările de smartphone-uri au scăzut în acest trimestru cu 5,7% față de aceeași perioadă a anului trecut și, chiar dacă reprezintă un regres, este unul semnificativ mai mic decât cel de 20% din prima jumătate a acestui an.

Google va cripta comunicările făcute cu Messages CITEȘTE ȘI Google va cripta comunicările făcute cu Messages

Pandemia și dificultățile pe care aceasta le-a creat pentru furnizorii de componente și producătorii de smartphone-uri reprezintă una din explicațiile scăderii, însă nu și singura.

Piața smartphone-urilor ajunsese oricum la saturație, iar upgrade-urile minore aduse de producători nu mai determină utilizatorii să-și schimbe device-ul la fel de repede, crescând astfel timpul pentru care un om păstrează smartphone-ul înainte de a-i căuta înlocuitor.

Speranțele puse în tehnologia 5G pentru creșterea vânzărilor nu s-au concretizat nici ele, cel puțin până acum. Acoperirea rămâne principala problemă, însă nici vitezele reale nu conving, în unele cazuri diferența față de 4G nejustificând cheltuiala upgrade-ului.

În ceea ce privește producătorii, Samsung, cu 80,8 milioane de unități livrate, și Huawei, cu 51,8 milioane de unități livrate, ocupă primele două locuri. Huawei scade cu 21,3% pe fondul embargoului impus de Statele Unite.

Cu 44,4 milioane de unități livrate, Xiaomi trece în fața Apple pe locul trei în top și se uită deja la Huawei. Samsung și Xiaomi sunt și singurii producători care au crescut cu 2,2%, respectiv 34,9%.

Apple a scăzut cu 0,6% în al treilea trimestru, după ce a livrat 40,6 milioane de unități. Însă, Apple și-a lansat noua serie de iPhone-uri mai târziu decât de obicei, iar impactul acesteia va fi văzut abia în ultimul trimestru al anului.

Pe locul 5 se află Oppo, cu 29,8 milioane de unități livrate, însă în scădere cu 2,3% de la an la an.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
smartphone
samsung
huawei
xiaomi
apple
oppo