Premierul Giorgia Meloni a respins un acord de preluare a unei companii italiene de tehnologie de către o companie care ar avea legături cu Rusia

Premierul Giorgia Meloni a respins un acord de preluare a unei companii italiene de tehnologie de către o companie care ar avea legături cu Rusia
scris 24 mar 2023

Premierul Giorgia Meloni a respins un acord de preluare a unei companii italiene de tehnologie de către o companie care ar avea legături cu gigantul rus al internetului Yandex, potrivit unui document guvernamental și unor trei persoane familiarizate cu chestiunea, transmite Reuters.

Este pentru prima dată când administrația lui Meloni a folosit așa-numita reglementare ” puteri de aur” pentru a bloca ofertele nedorite în industrii considerate de importanță strategică, cum ar fi bancar, energie, telecomunicații și sănătate.

SURPRIZĂ - Se pregătește vânzarea a aproape o treime din Fondul Român de Contragarantare, după falimentul unei structuri de stat nouăzeciste înființată de Văcăroiu cu bani UE CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - Se pregătește vânzarea a aproape o treime din Fondul Român de Contragarantare, după falimentul unei structuri de stat nouăzeciste înființată de Văcăroiu cu bani UE

Meloni a ajuns la putere în octombrie anul trecut, la scurt timp după o victorie electorală răsunătoare, scrie News.ro.

Vetoul a fost decis la o reuniune a cabinetului din 16 martie, arată un document trimis Parlamentului și publicat pe site-ul web al Senatului italian.

Conform acordului respins, compania olandeză Nebius ar fi achiziționat Tecnologia Intelligente (TI), o companie mică înființată de Marco Carrai, un om de afaceri italian apropiat fostului premier Matteo Renzi.

Doi oficiali guvernamentali, vorbind sub rezerva anonimatului, au declarat pentru Reuters că guvernul este îngrijorat de acord, deoarece activitățile Nebius au fost finanțate de Yandex.

Holdingul companiei ruse, înregistrat în Olanda, plănuiește să cedeze proprietatea și controlul majorității grupului Yandex, inclusiv principalele sale afaceri generatoare de venituri, diviziile internaționale ale unor servicii, inclusiv cloud, urmând să fie dezvoltate în afara Rusiei.

O a treia sursă, vorbind tot sub condiția anonimatului, a declarat pentru Reuters că Nebius va face parte din noua companie internațională, după restructurare.

Apelurile și mesajele text către Carrai au rămas fără răspuns.

Yandex a spus că Nebius face parte din holdingul său olandez, dar a refuzat să comenteze în continuare.

PUTERI DE AUR

Deseori denumit ”Google al Rusiei”, Yandex a fost fondat la începutul anilor 1990 de Arkady Volozh, care anul trecut a demisionat din funcția de CEO și a părăsit consiliul de administrație, după ce Uniunea Europeană l-a inclus pe lista sa de sancțiuni împotriva entităților și persoanelor ruse.

Yandex în sine nu este sub sancțiuni occidentale.

Nebius plănuise să construiască un centru de cercetare și dezvoltare în Italia. pentru a atrage talente tehnologice de top din Rusia și din alte părți, a declarat Danila Shtan, unul dintre dezvoltatorii cheie la Nebius.

”Holding-ul nostru olandez este în proces de cesionare a afacerilor sale din Rusia, din păcate, acesta nu este un proces rapid. Dar sperăm că, atunci când se va finaliza, ne vom putea întoarce să ne concentrăm pe tehnologie în loc de vize”, a spus Shtan.

Folosirea de către Italia a puterilor sale de aur are ca rezultat, de obicei, aprobarea acordurilor cu recomandări menite să protejeze interesul național.

De când aceste competențe au fost introduse în 2012, autoritățile guvernamentale au blocat de nouă ori incursiunile străine în Italia.

În șase dintre aceste cazuri, veto-urile au oprit oferte chineze, în timp ce predecesorul lui Meloni, Mario Draghi, a respins anul trecut o încercare a companiei atomice de stat ruse Rosatom de a achiziționa Faber Industrie, o companie de hidrogen.

Următoarea decizie cheie pe care trebuie să o ia guvernul lui Meloni se referă la vânzarea planificată a unei rafinării deținute de Lukoil în Sicilia către firma cipriotă cu capital privat G.O.I. Energie.

Unele instituții de presă au speculat că Statele Unite sunt îngrijorate de vânzarea rafinăriei Priolo, care se află la doar aproximativ 50 km distanță de o bază NATO din Sigonella.

Ca răspuns, G.O.I. Energy a emis o declarație luna trecută în care spune că nici compania, nici CEO-ul său, Michael Bobrov, nu au nicio legătură cu Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
giorgia meloni
rusia