Qualcomm câștigă lupta împotriva amenzii de 997 milioane de euro impusă de Comisia Europeană

Qualcomm câștigă lupta împotriva amenzii de 997 milioane de euro impusă de Comisia Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2022

Producătorul american de cipuri Qualcomm a câștigat lupta împotriva amenzii de 997 milioane de euro (1,05 miliarde de dolari) impusă de autoritățile antitrust ale UE în urmă cu patru ani, un pas înapoi major în cadrul eforturilor comisarului pentru concurență Margrethe Vestager de a reglementa activitatea marilor companii din domeniul tehnologiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În decizia CE din 2018, se arată că în perioada 2011 - 2016 Qualcomm a plătit miliarde de dolari companiei americane Apple pentru a utiliza doar cipurile sale pe toate iPhone-urile și iPad-urile, pentru a bloca firmele rivale, cum ar fi Intel Corp, scrie Agerpres.

VIDEO Compania americană Merck Sharp and Dohme va deschide la București primul hub de IT Security din industria farmaceutică românească CITEȘTE ȘI VIDEO Compania americană Merck Sharp and Dohme va deschide la București primul hub de IT Security din industria farmaceutică românească

Amenda Qualcomm este una dintre cele câteva impuse de Vestager pentru practici anticoncurențiale unor firme ca Google (divizie a companiei americane Alphabet), bănci și producători de camioane. Sunt investigate și Apple, Amazon și Facebook.

Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat decizia Executivului comunitar și a criticat modul în care a fost gestionat cazul.

"O serie de nereguli procedurale au afectat drepturile de apărare ale Qualcomm și au invalidat analiza CE privind comportamentul imputat Qualcomm", a decis Tribunalul General al Uniunii Europene.

CE poate face apel la Curtea de Justiție a UE (CJUE).

Executivul comunitar a anunțat că va analiza cu atenție decizia și implicațiile ei, și va lua în considerare următoarele etape.

Următorul test pentru Vestager este în 14 septembrie, când Tribunalul General al Uniunii Europene va decide în privința contestației depuse de Google împotriva amenzii record de 4,34 miliarde de euro pentru că a folosit sistemul său de operare Android pentru eliminarea rivalilor.

În 2021, Tribunalul General al Uniunii Europene a respins recursul Google pentru amenda de 2,42 miliarde euro impusă în 2017 de Comisia Europeană, deoarece gigantul american ar fi abuzat de poziția sa dominantă favorizând propriul serviciu de comparare a prețurilor în detrimentul rivalilor europeni.

Cel mai popular motor de căutare din lume este de mult timp analizat pe plan global de autoritățile antitrust și de grupurile de consumatori din cauza practicilor sale de afaceri, care în unele cazuri au dus la amenzi uriașe.

viewscnt
Afla mai multe despre
qualcomm
amenda