Recomandări ANCOM: Limitați folosirea telefonului mobil când semnalul este slab, în mașină sau în tren, folosiți căștile și lăsați telefonul în afara dormitorului

Recomandări ANCOM: Limitați folosirea telefonului mobil când semnalul este slab, în mașină sau în tren, folosiți căștile și lăsați telefonul în afara dormitorului
scris 12 sep 2019

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a prezentat mai multe recomandări pentru a reduce expunerea la radiațiile electromagnetice, între care folosirea pe cât posibil a căștilor cu fir, dar și limitarea folosirii telefonului mobil când semnalul este slab, în mașină sau în tren.

Echipamentele electrice generează câmp electromagnetic pe durata funcționării lor, precizează autoritatea, într-un pliant atașat unui comunicat de presă, ANCOM fiind instituția care monitorizează intensitatea câmpului electromagnetic generat de stațiile radio/TV, GSM, WiFi sau alte echipamente de emisie până la frecvența de 6GHz, scrie News.ro.

”Ce poți face pentru a reduce expunerea la radiațiile electromagnetice? Limitează folosirea telefonului mobil în momentele când acesta emite semnale puternice, în locații cu semnal slab, în mașină sau în tren, în timpul apelării unui număr de telefon, când recomandarea este de a duce telefonul la ureche după ce conexiunea a fost realizată”, arată o prezentare a ANCOM.

Facebook nu va mai permite conținutul despre autovătămare și sinucidere CITEȘTE ȘI Facebook nu va mai permite conținutul despre autovătămare și sinucidere

Autoritatea din Comunicații precizează că telefonul emite semnale mai puternice pentru a conecta la rețea sau pentru a compensa viteza de deplasare.

”Lasă telefonul în afara dormitorului sau deconectează-l de la rețea. Alarma poate funcționa și în modul avion. Folosește pe cât posibil căști cu fir”, arată ANCOM.

De altfel, ANCOM a organizat miercuri la Cluj-Napoca o conferință dedicată tehnologiei 5G și schimbărilor pe care implementarea acesteia le va genera în societatea românească.

”Tehnologia 5G, Internetul Lucrurilor și Inteligența Artificială sunt noțiuni tot mai cunoscute în rândul românilor. Odată cu popularitatea și performanțele acestor tehnologii, ale căror beneficii nu pot fi negate, au apărut în mod firesc și voci care ridică problema efectelor negative pe care implementarea noilor tehnologii ar putea să le genereze. În acest context, este de datoria autorităților să ofere cetățenilor informații corecte, obiective, care să îi ajute să ia decizii informate, bazate pe date concrete. Conform unui studiu ANCOM cu privire la atitudinile și percepțiile utilizatorilor de comunicații electronice, două treimi dintre ei cunosc faptul că rețelele de comunicații electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiații, iar 40% dintre ei nu se protejează de acestea. De fapt, cât de mari sunt radiațiile? Mă protejează normele în vigoare sau este nevoie să mă protejez și singur? Venim în întâmpinarea tuturor cetățenilor cu rezultatele măsurătorilor de specialitate pe care le facem, dar și cu câteva recomandări care ar putea să schimbe obiceiurile acestora în utilizarea echipamentelor electronice”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, într-un comunicat.

ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic.

”Măsurăm permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficși și mobili, în preajma spitalelor, a școlilor și în locuri aglomerate și facem publice aceste rezultate pe pagina de internet a ANCOM, prin intermediul celor două hărți. Aceste măsurători se mediază la fiecare 6 minute, toate rezultatele încadrându-se fără excepție în limitele legale, inclusiv cele pe care le-am făcut după punerea în funcțiune a primelor stații 5G din România, când am constatat că valorile sunt de doar 3% din valoarea limita stabilită prin lege, similare cu cele obținute înainte de instalarea stațiilor 5G”, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM, în cadrul evenimentului organizat la Cluj-Napoca.

ANCOM a comandat un studiu în rândul utilizatorilor de comunicații electronice prin care a sondat și atitudinile și percepțiile utilizatorilor cu privire la emisiile de câmp electromagnetic.

Watch Series 5 este primul smartwatch Apple cu ecran aprins tot timpul CITEȘTE ȘI Watch Series 5 este primul smartwatch Apple cu ecran aprins tot timpul

Conform studiului care va fi făcut public în perioada imediat următoare, două treimi din cei 1.430 de utilizatori intervievați cunosc faptul că rețelele de comunicații electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiații, iar telefoanele mobile se situează pe primul loc, cu 90%, urmate de rețelele mobile și tablete (53%), routere Wi-Fi (50%) și TV-uri (44%).

”Întrebați fiind cum se protejează de radiații, 40% din utilizatori nu se protejează, 35% încearcă să țină aparatele la distanță mai mare (de exemplu utilizând căștile pentru a vorbi la telefon), 30% încearcă să reducă timpul de utilizare efectivă, 18% închid telefonul/routerul Wi-Fi noaptea sau nu dorm cu ele în aceeași cameră, iar 8% știu să nu utilizeze dispozitivele când semnalul este slab. Utilizarea așa-ziselor ”dispozitive de protecție” este marginală, 2%”, arată ANCOM.

ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul a 150 de senzori ficși de monitorizare de bandă largă amplasați în București și alte 62 de orașe din țară, ce sunt plasați în exterior, în spațiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio.

Senzorii funcționează permanent, transmițând măsurătorile către platforma www.monitor-emf.ro,  o dată la 24 de ore. Rezultatele acestor măsurători sunt puse la dispoziția celor interesați pe platforma electronică, sub formă de hartă care oferă și detalii cu privire la locul, perioada și nivelul măsurat al intensității câmpului electromagnetic, nivel exprimat în valoare absolută, dar și în procente față de nivelurile reglementate maxim permise. Suplimentar față de monitorizarea permanentă a câmpului electromagnetic prin senzori ficși, conform planului anual de măsurători, ANCOM realizează și măsurători cu echipamente mobile.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
telefon mobil
radiatii