Rezervele de numerar ale Apple au scăzut, dar rămân la un nivel care ar situa o companie pe locul 11 în indicele S&P 500

Rezervele de numerar ale Apple au scăzut, dar rămân la un nivel care ar situa o companie pe locul 11 în indicele S&P 500
scris 28 iul 2016

Rezervele de numerar ale Apple, cea mai mare companie tech din lume în funcție de capitalizare, au scăzut în perioada aprilie-iunie pentru prima oară în ultimii aproape doi ani, de la aproape 233 miliarde de dolari la 231,5 miliarde de dolari, potrivit raportului financiar al gigantului american. În pofida declinului, lichiditățile de care dispune Apple ar asigura unei companii de sine stătătoare un loc între primii 15 emitenți pe bursa de la New York în funcție de valoarea de piață.

Potrivit analistului Howard Silverblatt de la S&P Dow Jones Indices, o capitalizare de 231,5 miliarde de dolari ar situa o companie independentă pe poziția a 11-a în indicele S&P 500, care reflectă evoluția celor mai mari 500 de companii americane, scrie CNBC.

De altfel valoarea rezervelor în numerar ale Apple, în mare parte depozitate în subsidiare din afara SUA, depășește cu mult PIB-ul României, care în 2015 s-a situat la 710,2 miliarde de lei (176,9 miliarde dolari), dar și pe cel al Cehiei (181,8 miliarde dolari în 2015), sau al Portugaliei (198,9 miliarde dolari).

Apple a ajuns la un miliard de iPhone-uri vândute CITEȘTE ȘI Apple a ajuns la un miliard de iPhone-uri vândute

Apple, care a raportat marți rezultatele financiare pentru trimestrul fiscal fiscal încheiat la 30 iunie, are o capitalizare de piață de 529,5 miliarde de dolari, peste PIB-ul Suediei (492,6 miliarde dolari), țară care anul trecut a ocupat poziția a 22-a în lume în funcție de valoarea economiei.

Profitul net al Apple a coborât în perioada aprilie-iunie cu 27%, la 7,8 miliarde de dolari, în condițiile în care vânzările de iPhone au scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv. Deși au scăzut cu aproape 15%, până la 42,4 miliarde de dolari, veniturile companiei au depășit așteptările din piață, fiind susținute de servicii și de iPad.

Acțiunile companiei conduse de Tim Cook au crescut cu 6,3% după publicarea rezultatelor și au închis la prețul de 103,11 dolari/unitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
rezerve numerar
cash
s&p 500
capitalizare