România a atras nomazi digitali cât să numere pe degete

România a atras nomazi digitali cât să numere pe degete
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 mai 2023

România a reușit să atragă doar 10 nomazi digitali, străini cu venituri mari care pot lucra de oriunde, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Nomad digital” este definit drept ”străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor”.

Mai este important: Printr-un proiect de lege adoptat de Parlament în 2021, nomazii digitali au fost incluși în categoria străinilor care pot beneficia de viză de lungă ședere. În permisul de ședere temporară acordat acestor persoane se înscrie mențiunea nomad digital. Ulterior, printr-o altă lege intrată în vigoare anul acesta, ”nomazii digitali”, respectiv străinii care lucrează din România pentru o companie din afara țării, beneficiază de scutire de la plata impozitului și contribuțiilor sociale doar 6 luni, respectiv 183 de zile pe an. În cazul în care locuiesc și muncesc mai mult în România pe parcursul unui an, nomazii digitali au statut de rezident fiscal, iar veniturile acestora sunt impozitate conform Codului fiscal. 

Autorii legilor calculaseră că dacă România ar atrage 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, la finalul unui an vor fi aduși aproximativ 50 de milioane de euro în economia națională.

DOCUMENT Tăieri de cheltuieli de 5,33 miliarde lei - limite lunare de cheltuieli aprobate de către Guvern, minus 10% la cheltuieli de bunuri și servicii, interdicții la achiziții de mașini și mobilier, înghețarea angajărilor cu excepții CITEȘTE ȘI DOCUMENT Tăieri de cheltuieli de 5,33 miliarde lei - limite lunare de cheltuieli aprobate de către Guvern, minus 10% la cheltuieli de bunuri și servicii, interdicții la achiziții de mașini și mobilier, înghețarea angajărilor cu excepții

Până acum, însă, conform datelor oficiale, legislația adoptată nu a ajutat la atragerea nomazilor digitali.

"Din nefericire nu suntem într-un top al țărilor europene în ce privește nomazii digitali. Am acordat doar trei vize de intrare, doi cetățeni britanici și un cetățean libanez. Mai avem în evidență șapte cetățeni americani, care nu au nevoie de viză. În total avem zece permise acordate pentru nomazii digitali. În teritoriu, avem cinci în București, doi în Brașov, unul in Dolj, unul în Suceava și unul în Constanța. Ne doream să atragem venituri cu persoane mai mari, să vină să chletuiască bani in România. Din nefericire, poate nici contextul geopolitic nu ne ajută", a declarat Laurentiu Ioachim, șeful Serviciului de Reglementare a Șederii, Direcția Migrație, Inspectoratul General pentru Imigrări.

Potrivit acestuia, un motiv important este conflictul din Ucraina, care afectează atractivitatea României pentru astfel de persoane, dar și lipsa promovării.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
nomazi
digitali
fiscal
stimulent
scutire
impozit
cas
cass
contributii