S-au împlinit 10 ani de la primul smartphone cu Android

S-au împlinit 10 ani de la primul smartphone cu Android
scris 24 sep 2018

În urmă 10 ani, HTC lansa primul smartphone cu Android, modelul Dream, care avea să fie comercializat în Statele Unite și o parte a Europei.

Pe 23 septembrie 2008, la un an după ce Apple lansa primul iPhone,  Google și partenerii săi, în speță HTC, reușeau să lanseze primul smartphone cu Android, modelul HTC Dream.

Cu un ecran mic, pentru standardele actuale, de 3,2 inch, HTC Dream era un dispozitiv de tip slider – ecranul de trăgea într-o parte pentru a face loc unei tastaturi fizice.

Sub ecran erau prezente nu mai puțin de 6 butoane. Alături de butonul home și back, care au rămas sub diverse forme prezente și pe telefoanele de acum, mai existau două butoane pentru apeluri, unul pentru meniul contextual și un controller.

Controller-ul reprezenta o alternativă la touchscreen, pentru cei care la acea vreme refuzau încă ideea de a folosi astfel un telefon. Era un fel de joystick prin intermediul căruia se schimba selecția pe ecran.

Google a explicat senatorilor SUA politicile sale privind accesul unor parteneri la datele utilizatorilor Gmail CITEȘTE ȘI Google a explicat senatorilor SUA politicile sale privind accesul unor parteneri la datele utilizatorilor Gmail

Conform mărturiilor celor implicați, Google, care lucra la un sistem de operare pentru telefoane, a decis să schimbe multe funcții când a văzut modul în care funcționează iPhone-ul lansat de Apple în 2007.

Numeroase aspecte ce țineau atât de funcționalitate, cât și de interfață, au fost pur și simplu copiate de la iOS, urmând ani lungi de procese între Apple și producătorii de telefoane cu Android.

HTC, a cărui divizie de smartphone-uri a fost cumpărată între timp de Google, era la acea vreme unui din cei mai importanți de producători de smartphone-uri și PDA-uri cu Windows Mobile (ulterior Windows Phone).

Fără să mai aștepte ca Microsoft să vină cu o replică la iOS și Android (ceea ce s-a dovedit o decizie inspirată),  HTC a decis să adere la alianța creată de Google și a fost unul din motoarele principale pentru sistemul de operare al celor de la Google.

viewscnt
Afla mai multe despre
android
smartphone
htc
google