Scandal Huawei în Marea Britanie: Ministrul Apărării a fost demis

Scandal Huawei în Marea Britanie: Ministrul Apărării a fost demis
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mai 2019

Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a fost demis, el fiind considerat vinovat de premierul Theresa May că ar fi oferit informații ziarului Daily Telegraph privind discuții în Consiliul de Securitate Națională, scrie BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Guvernul britanic a informat că premierul și-a pierdut încrederea „în capacitățile lui Williamson de a-și îndeplini funcția”. Penny Mordaunt va prelua interimatul, arată news.ro.

Williamson, cel care a ocupat funcția de ministru din 2017, neagă că el ar fi sursa scurgerii de informații.

FOTO Aplicația mobilă de Facebook este reorganizată CITEȘTE ȘI FOTO Aplicația mobilă de Facebook este reorganizată

Ancheta privind scurgerea de informații din Consiliul de Securitate Națională a fost demarată după ce Daily Telegraph a informat că s-a discutat în consiliu despre posibilele riscuri pentru securitatea națională aduse de o înțelegere cu compania chineză de telecomunicații Huawei.

Consiliul de Securitate Națională este format din miniștri importanți, iar întâlnirile săptămânale sunt conduse de premier. Alți miniștri, oficiali și figuri importante sunt invitați când este nevoie.

În aceste întâlniri serviciile secrete – GCHQ, MI6, MI5 – pot oferi informații prețioase miniștrilor.

Nu a existat până în acest moment o confirmare oficială privind rolul pe care l-ar putea juca Huawei în viitoarea rețea 5G din Marea Britanie.

În schimb, recent a fost anunțat neoficial că, în pofida criticilor și îngrijorărilor privind securitatea informațiilor, Marea Britanie a decis să includă în rețeaua 5G pe care o va construi echipamente produse de Huawei.

Includerea echipamentelor 5G Huawei a fost luată de Consiliul Național de Securitate și are semnătura premierului Theresa May, care îl conduce.

Echipamentele de comunicare produse de Huawei vor fi montate în zone neesențiale ale rețelei 5G care urmează a fi construită.

Decizia a atras numeroase critici din partea politicienilor dar și a specialiștilor din Marea Britanie.

Huawei Technologies a lansat primul hardware de comunicații 5G pentru industria auto CITEȘTE ȘI Huawei Technologies a lansat primul hardware de comunicații 5G pentru industria auto

Centrul Guvernamental de Comunicații a avertizat public că apelarea la tehnologiile producătorilor chinezi, în speță Huawei, atrage după sine un risc crescut în fața spionajului și atacurilor cibernetice.

Marea Britanie se distanțează astfel din acest punct de vedere de Statele Unite care au făcut presiuni asupra aliaților să nu folosească tehnologiile companiilor chineze de telecomunicații în cadrul rețelelor de date wireless.

De partea cealaltă, Australia și Noua Zeelandă sunt două din țările care au interzis deja folosirea echipamentelor Huawei în infrastructura națională de comunicații.

Huawei a negat acuzațiile, iar până acum cele mai multe suspiciuni privind compania chineză au venit din zona comercială acolo unde este deja acuzată oficial în Statele Unite de spionarea și furtul tehnologiilor Apple.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
5g
wireless