Scandalul datelor utilizatorilor Facebook se extinde, o companie canadiană fiind acuzată că a ajutat la țintirea alegătorilor americani

Scandalul datelor utilizatorilor Facebook se extinde, o companie canadiană fiind acuzată că a ajutat la țintirea alegătorilor americani
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2018

Scandalul referitor la folosirea neautorizată a datelor utilizatorilor Facebook de către consultanții politici s-a extins marți, când un informator a declarat în Parlamentul britanic că firma canadiană AggregateIQ a dezvoltat un program pentru țintirea alegătorilor republicani în alegerile prezindențiale din Statele Unite care au avut loc în 2016, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Christopher Wylie, care a dezvăluit anterior că firma de consultanță politică Cambridge Analytica a accesat datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru realizarea profilurilor alegătorilor în beneficiul campaniei lui Donald Trump, a spus că firma AggregateIQ (AIQ) a  construit un soft numit Ripon pentru a realiza profilurile alegătorilor, scrie News.ro.

Wylie a oferit aceste informații într-o comisie parlamentară britanică, la câteva minute după ce directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a refuzat să apară în fața parlamentarilor de la Londra pentru a discuta ce nu a mers bine.

Șeful comisiei a spus că decizia lui Zuckerberg este surprinzătoare și i-a cerut să se mai gândească.

FOTO Huawei lansează smartphone-urile P20 și P20 Plus. Al doilea folosește un sistem foto compus din trei camere CITEȘTE ȘI FOTO Huawei lansează smartphone-urile P20 și P20 Plus. Al doilea folosește un sistem foto compus din trei camere

CNN a relatat că Zuckerberg a decis accepte audierea sa în Congresul SUA.

Dezvăluirile referitoare la folosirea datelor utilizatorilor în scopuri politice a dus la scăderea capitalizării de piață a Facebook cu peste 100 de miliarde de dolari și a îngrijorat investitorii că incapacitatea marilor companii de tehnologie de a proteja confidențialitatea datelor ar putea îndepărta companiile care își fac publicitate și ar putea duce la introducerea unor reglementări mai stricte.

”Există acum dovezi tangibile că AIQ a construit Ripon, care este softul care a utilizat algoritmii din datele Facebook”, a afirmat Wylie în comisia pentru industria digitală, cultură, media și sport a Parlamentului britanic.

Facebook este investigată intens după dezvăluirile lui Wylie despre folosirea incorectă a datelor personale și rolul pe care l-ar fi putut avea în alegerile americane din 2016.

Zuckerberg și-a cerut scuze, săptămâna trecută, pentru greșelile Facebook și a promis măsuri mai stricte pentru restricționarea accesului unor terțe părți la astfel de informații.

Ripon, un oraș din Wisconsin unde Partidul Republican a fost fondat în 1854, este numele dat unui soft care permite unei campanii gestionarea bazei de date a alegătorilor, țintirea anumitor votanți, administrarea colectării de fonduri și efectuarea sondajelor.

Reprezentanții AggregateIQ nu au răspuns imediat solicitării de comentarii. Compania a precizat anterior că nu a făcut și nu face parte din Cambridge Analytica și că nici nu a intrat în contact cu această firmă.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
aggregateiq