Șeful OpenAI le-a spus congresmenilor americani că inteligența artificială trebuie reglementată, iar intervenția guvernului este "crucială"

Șeful OpenAI le-a spus congresmenilor americani că inteligența artificială trebuie reglementată, iar intervenția guvernului este "crucială"
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2023

Intervenția guvernelor pentru a reglementa dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale (IA) va fi "crucială" pentru a limita riscurile prezentate de această tehnologie, a declarat, în fața unei comisii a Congresului american, Sam Altman, directorul OpenAI, creatorul interfeței ChatGPT, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Este esențial ca cea mai puternică inteligență artificială să fie dezvoltată cu respectarea valorilor democratice", a declarat tânărul antreprenor, "ceea ce înseamnă că leadership-ul Statelor Unite este crucial", a adăugat el.

Tranzacție - Compania americană Encora, în spate cu puternice fonduri de investiții, preia Softelligence CITEȘTE ȘI Tranzacție - Compania americană Encora, în spate cu puternice fonduri de investiții, preia Softelligence

Lansarea ChatGPT în noiembrie a sporit interesul publicului și al companiilor pentru așa-numita inteligență artificială generativă, adică abilitatea de a crea conținut, text, imagini, sunet sau video, după ce a fost antrenată pe baze de date uriașe, scrie News.ro.

Inteligența artificială generativă provoacă însă neliniște și mulți sunt îngrijorați de impactul potențial al acesteia asupra unei serii de profesii, cu posibile pierderi masive de locuri de muncă, dar și, la scară mai largă, asupra societății în ansamblu.

"Inteligența artificială are potențialul de a îmbunătăți aproape toate aspectele vieții noastre, dar creează și riscuri serioase", a recunoscut Sam Altman, în timpul audierii sale de către subcomisia Senatului pentru date personale, tehnologie și drept. "Una dintre cele mai mari temeri ale mele este că noi, această industrie, această tehnologie, vom provoca daune semnificative societății", a mărturisit Sam Altman. "Dacă această tehnologie merge în direcția greșită, poate merge destul de departe (...) și vrem să lucrăm cu guvernul pentru a împiedica acest lucru să se întâmple", a spus el.

Tânărul în vârstă de 30 de ani a reamintit că, deși OpenAI LP, entitatea care a dezvoltat ChatGPT, este o companie privată, aceasta este controlată de o organizație non-profit, ceea ce o obligă să distribuie pe scară largă beneficiile inteligenței artificiale și să maximizeze siguranța sistemelor bazate pe inteligență artificială.

Sam Altman și-a exprimat în mod frecvent sprijinul pentru un cadru de reglementare pentru inteligența artificială, de preferință la nivel internațional. "Știu că pare naiv să propui așa ceva, pare foarte dificil" de realizat, dar "există precedente", a explicat el, făcând referire la exemplul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

viewscnt
Afla mai multe despre
openai
sua