Skype a început să cripteze conversațiile, însă cu limitări importante

Skype a început să cripteze conversațiile, însă cu limitări importante
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 21 aug 2018

Cândva cea mai folosită aplicație pentru comunicarea video, Skype arată că nu a renunțat complet la luptă și lansează opțiunea de criptare a conversațiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Skype a început încă din luna ianuarie testarea criptării conversațiilor, iar acum această facilitate devine disponibilă tuturor utilizatorilor.

În acest scop, s-a apelat la protocolul Signal al celor de la Open Whisper Systems, cunoscut ca fiind una dintre cele mai sigure metode de criptare end-to-end (de la un capăt la celălalt al unei conversații).

Protocolul Signal, folosit inițial de aplicația de chat cu același nume, este în prezent implementat de mai multe servicii de comunicare. Inclusiv Facebook l-a ales pentru  WhatsApp.

Backup-ul online al conversațiilor WhatsApp va fi gratuit CITEȘTE ȘI Backup-ul online al conversațiilor WhatsApp va fi gratuit

Din păcate, criptarea Skype nu este activată în mod implicit pentru toate conversațiile, cum este cazul altor aplicații, precum Telegram, Signal sau WhatsApp.

În schimb, cei de la Skype au ales metoda Facebook Messenger - pentru a activa criptarea, utilizatorii trebuie să inițieze o așa-numită conversație privată. Doar această conversație va fi criptată end-to-end.

O altă limitare importantă vine din faptul că Skype permite derularea doar a unei singure conversații private – nu pot fi inițiate mai multe conversații private de un utilizator în același timp.

Google a fost dată în judecată pentru că ar urmări ilegal mișcările a milioane de utilizatori de telefoane CITEȘTE ȘI Google a fost dată în judecată pentru că ar urmări ilegal mișcările a milioane de utilizatori de telefoane

Ca și în cazul Facebook Messenger, această abordare trădează intenția producătorului de a folosi conversațiile necriptate ale utilizatorilor pentru a targeta mai eficient reclame.

Skype a fost cumpărat în mai 2011 de Microsoft pentru 8,5 miliarde de dolari și este acum inclus în mod implicit în Windows 10.

Noua opțiune limitată de criptare este disponibilă atât pe Windows 10, cât și pe Linux, Mac, Android și iOS.

viewscnt
Afla mai multe despre
skype
criptare
microsoft