STUDIU: Procentul de utilizatori vizați de o tentativă de phishing în România a fost mai mic decât media globală, de 7,7

STUDIU: Procentul de utilizatori vizați de o tentativă de phishing în România a fost mai mic decât media globală, de 7,7
scris 11 feb 2020

Tehnologiile anti-phishing au împiedicat cel puțin un atac de phishing pe 15% dintre computerele utilizatorilor Kaspersky, arată un raport al companiei, potrivit căruia procentul de utilizatori vizați de o tentativă de phishing în România a fost mai mic decât media globală, de 7,7%.

Cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet, cercetătorii Kaspersky au analizat riscurile tipice de confidențialitate și atacurile cibernetice cu care se confruntă consumatorii. Mai exact, 85% dintre utilizatorii de Kaspersky Security Cloud din toată lumea au aflat, prin intermediul funcției „Account Check” de pe dispozitivele lor, că adresele lor de e-mail se aflau pe domeniul public din cauza unei breșe de date și a altor incidente legate de confidențialitate apărute în ultima perioadă, scrie News.ro.

”Tehnologiile moderne ne-au adus o gamă largă de beneficii – de la streaming video și o platformă flexibilă de lucru, până la găsirea sufletului pereche prin intermediul aplicațiilor de dating. Servicii precum Facebook, Tinder și chiar Netflix le solicită utilizatorilor să ofere destul de multe informații personale și se estimează că, anul acesta, volumul total de date utilizate online va ajunge la 44 zettabytes. Pentru a profita în siguranță de beneficiile acestor servicii, este important ca utilizatorii să înțeleagă posibilele riscuri în ceea ce privește confidențialitatea datelor și să ia măsuri de protecție”, arată reprezentanții Kaspersky.

VIDEO Ce lansează Samsung la Unpacked 2020 CITEȘTE ȘI VIDEO Ce lansează Samsung la Unpacked 2020

De exemplu, una dintre cele mai utilizate tehnici – phishing-ul – se bazează adesea pe greșelile neintenționate ale oamenilor și exploatează emoțiile umane.

”Raportul special Kaspersky arată că tehnologiile anti-phishing au împiedicat cel puțin un atac de phishing pe 15% dintre computerele utilizatorilor Kaspersky. Procentul de utilizatori vizați de o tentativă de phishing în România a fost mai mic decât media globală, de 7,7%. Un alt vector de atac popular, care a devenit din ce în ce mai des întâlnit, este cel al programelor care fură parole”, mai informează compania.

În 2019, s-a înregistrat o creștere cu 72% a numărului de utilizatori (în total două milioane) afectați de programele malware concepute să colecteze datele digitale. În România, numărul celor afectați a fost de 16.035. Aceste programe, denumite și hoți de parole, se înfiltrează în browsere și fură parolele stocate, ceea ce duce la accesarea și atacarea datelor private ale utilizatorilor prin intermediul conturilor online, fără permisiunea lor.

Există multe tactici pentru a prelua informații personale de la oameni

”Tehnologia a îmbunătățit comunicarea în mediul online și continuă să ne apropie. Deși utilizatorii obișnuiți beneficiază de oportunitățile pe care aceste noi tehnologii le aduc, este foarte important să ia măsuri pentru protejarea datelor personale pe care se bazează aceste tehnologii. În ziua de azi, există multe tactici pentru a prelua informații personale de la oameni, cum ar fi programele care fură parole sau phishing-ul. Există, însă, și pași simpli pe care oricine îi poate urma pentru a-și proteja confidențialitatea datelor digitale”, spune Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky.

Kaspersky recomandă mai multe măsuri de protecție.

Google Chrome va bloca download-urile nesigure CITEȘTE ȘI Google Chrome va bloca download-urile nesigure

”Evitați orice link-uri sau aplicații suspecte. Dacă ați primit un link sau un document dintr-o sursă necunoscută sau nu sunteți siguri ce poate conține, verificați cu expeditorul. Fiți atenți atunci când utilizați Internetul, citind cu atenție link-urile și termenii serviciilor. Folosiți numai programe și site-uri sigure. Mențineți serviciile de securitate pentru Internet la zi, prin instalarea celor mai recente actualizări ale produsului. În acest fel, dispozitivul rămâne protejat împotriva celor mai noi amenințări”, pun specialiștii companiei.

Aceștia recomandă totodată utilizarea ”Privacy Checker”, un instrument online creat pentru a ajuta oamenii să își configureze conturile de social media în siguranță.

”Instalați o soluție de securitate fiabilă care vă poate proteja detaliile contului și vă notifică în cazul în care oricare dintre datele personale v-ar putea fi compromise”, adaugă ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
phishing
kaspersky