Tehnologiile de recunoaștere facială sunt folosite deja în 11 state UE și urmează și alte țări, printre care și România

Tehnologiile de recunoaștere facială sunt folosite deja în 11 state UE și urmează și alte țări, printre care și România
scris 27 oct 2021

Organele polițienești din 11 state europene utilizează deja în cadrul anchetelor sisteme de recunoaștere biometrică. Alte opt state vor să adopte metoda, arată un nou raport care avertizează cu privire la impactul acestei tehnologii asupra drepturilor fundamentale, scrie Euractiv, potrivit Rador.

Poliția din Austria, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Slovenia și Olanda folosește tehnologii de recunoaștere facială în anchete pentru „identificarea ex-post”. E de așteptat ca ele să fie adoptate curând și în Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Portugalia, România, Spania și Suedia.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

Identificare ex-post înseamnă că filmările sunt procesate după un incident, nu în timp real.

„Distincția dintre «în timp real» și «ex-post» este irelevantă atunci când vorbim de impactul acestor tehnologii asupra drepturilor fundamentale. În realitate, identificarea ex-post comportă un risc mai mare de daune, întrucât pot fi colectate mai multe date din surse diferite pentru a se realiza identificarea”, a declarat Francesco Ragazzi, profesor asociat la Universitatea din Leiden și autorul studiului.

Studiul, publicat luni, a fost comandat de grupul Verde din Parlamentul European, un partizan îndârjit al interzicerii oricărei forme de sisteme de recunoaștere biometrică în orice spațiu accesibil publicului.

viewscnt
Afla mai multe despre
recunoaștere facială
politie