TikTok este evaluată de investitori la 50 de miliarde de dolari, într-o ofertă de preluare

TikTok este evaluată de investitori la 50 de miliarde de dolari, într-o ofertă de preluare
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iul 2020

Unii investitori ai ByteDance, compania mamă a TikTok, care doresc să preia populara aplicație de socializare, o evaluează la aproximativ 50 de miliarde de dolari, semnificativ mai mult față de evaluarea altor platforme, precum Snap, potrivit unor persoane apropiate situației, citate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania ByteDance, din Beijing, ia în considerare o serie de opțiuni pentru TikTok, pe fondul presiunii din partea Statelor Unite pentru a renunța la controlul aplicației care permite utilizatorilor să creeze videoclipuri scurte cu efecte speciale și care a devenit extrem de populară în rândul adolescenților din SUA, scrie News.ro.

Succesul aplicației a contribuit la transformarea ByteDance într-una dintre puținele conglomerate chineze cu operațiuni globale.

Orange România vrea să renunțe la facturile în format hârtie. Notificări trimise către mii de clienți CITEȘTE ȘI Orange România vrea să renunțe la facturile în format hârtie. Notificări trimise către mii de clienți

Comisia pentru investiții străine din Statele Unite (CFIUS), o comisie guvernamentală americană care evaluează ofertele cumpărătorilor străini pentru posibile riscuri de securitate națională, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța datelor cu caracter personal pe care TikTok le administrează sub proprietarul său chinez.

ByteDance, deținută privat, a primit o propunere de la unii dintre investitorii săi, inclusiv Sequoia și General Atlantic, de a transfera acestora proprietatea majoritară asupra TikTok, au spus sursele. De asemenea, și alte companii și firme de investiții și-au exprimat interesul de achiziție a TikTok.

Oferta investitorilor evaluează TikTok la de 50 de ori venitul său prevăzut pentru 2020, de aproximativ 1 miliard de dolari, potrivit surselor. Prin comparație, Snap este evaluată la de 15 ori veniturile proiectate pentru 2020, la aproximativ 33 de miliarde de dolari, potrivit companiei de analize a datelor Refinitiv.

Nu este clar dacă fondatorul și CEO-ul ByteDance, Yiming Zhang, va fi mulțumit de ofertă. Una dintre surse a spus că directorii ByteDance au discutat recent despre proiecțiile de evaluare pentru TikTok care depășesc 50 de miliarde de dolari.

TikTok se dezvoltă rapid pe baza creșterii veniturilor din publicitate, iar echipa sa de management se așteaptă să obțină venituri de 6 miliarde de dolari în 2021, a spus una dintre surse.

ByteDance, care deține alte aplicații, inclusiv o platformă chineză similară TikTok, Douyin, și-a stabilit ca obiectiv de venit pentru 2020 o sumă de aproximativ 200 de miliarde de yuani (28 de miliarde de dolari).

ByteDance a fost evaluată la aproximativ 140 de miliarde de dolari la începutul acestui an, când unul dintre acționarii săi, Cheetah Mobile, a vândut o participație mică, într-un acord privat, a spus una dintre surse.

Dacă nu se va putea ajunge la o tranzacție pentru TikTok, ByteDance explorează vânzarea numai a operațiunilor americane ale TikTok, a spus una dintre surse. Nu este clar cât ar valora o astfel de vânzare și ce legături ar avea operațiunile TikTok din Statele Unite cu operațiunile sale globale.

Amazon majorează investițiile și angajează încă 1.000 de persoane în Irlanda CITEȘTE ȘI Amazon majorează investițiile și angajează încă 1.000 de persoane în Irlanda

Nu există certitudinea că ByteDance va fi de acord cu vreo afacere, au spus sursele. Compania continuă schimbările structurale care vor separa afacerile americane ale TikTok de imperiul său global, au adăugat sursele. Aceste modificări ar putea include o nouă companie holding pentru TikTok și un consiliu independent, a spus una dintre surse, atenționând că nu a fost luată nicio decizie. Compania a separat deja operațiunile TikTok de celelalte aplicații, prin echipe dedicate.

Sursele au solicitat anonimatul, deoarece discuțiile sunt confidențiale.

ByteDance, General Atlantic și Sequoia au refuzat să comenteze, în timp ce Cheetah Mobile și o purtătoare de cuvânt a CFIUS nu au răspuns la cererile de comentarii.

CEO-ul TikTok, Kevin Mayer, a afirmat miercuri, într-o postare pe blog, că aceasta s-a angajat să respecte legile Statelor Unite și că permite experților să evalueze politicile sale de moderare și să examineze codul care îi conduce algoritmii.

Pe măsură ce relațiile dintre Statele Unite și China se deteriorează în ceea ce privește comerțul, autonomia Hong Kong-ului, securitatea cibernetică și răspândirea noului coronavirus, TikTok a apărut ca un nou subiect în disputa dintre cele mai mari două economii din lume.

Săptămâna trecută, Comisia pentru securitate internă și afaceri guvernamentale din Senatul SUA a aprobat în unanimitate un proiect de lege care ar împiedica angajații federali din SUA să folosească TikTok pe dispozitivele primite de la guvern. Proiectul urmeză să fie votat în plenul Senatului. Camera Reprezentanților a votat o măsură similară.

Președintele Donald Trump și oficialii de top ai administrației au declarat că iau în considerare o interdicție mai largă a TikTok și a altor aplicații legate de China.

În 2017, ByteDance a achiziționat aplicația video Musical.ly, din Shanghai, într-o tranzacție de 1 miliard de dolari, și a relansat-o ca TikTok în anul următor. Aproximativ 70% din capitalul atras de ByteDance de la investitori externi a venit din Statele Unite, potrivit uneia dintre surse.

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
bytedance