TikTok găzduiește zeci de videoclipuri care glorifică violențele comise de grupul rus de mercenari Wagner

TikTok găzduiește zeci de videoclipuri care glorifică violențele comise de grupul rus de mercenari Wagner
scris 2 dec 2022

Pe TikTok, rețeaua socială creată în China, sunt postate zeci de videoclipuri care glorifică violențele comise de grupul rus de mercenari Wagner și care au fost vizualizate de peste un miliard de ori, relevă un raport citat de BBC.

NewsGuard, organizație cu sediul în SUA specializată în monitorizarea dezinformării online, spune că unele dintre aceste videoclipuri devenite virale par să arate execuția unui fost mercenar rus din Wagner care este pedepsit pentru că ar fi schimbat tabăra atunci când a fost luat prizonier de ucraineni, scrie News.ro

Uniunea Europeană l-a avertizat pe Elon Musk că va interzice Twitter dacă nu va modera conținutul conform regulilor sale stricte CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană l-a avertizat pe Elon Musk că va interzice Twitter dacă nu va modera conținutul conform regulilor sale stricte

NewsGuard a identificat 160 de videoclipuri pe TikTok care "fac aluzie la, arată sau glorifică acte de violență" ale grupului de mercenari fondat de Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin. Paisprezece dintre aceste videoclipuri prezentau imagini integrale sau parțiale ale aparentei ucideri a fostului mercenar rus Evgheni Nujin. Videoclipul, încărcat luna trecută pe TikTok, a cunoscut un succes fulminant în câteva zile. Unul dintre filmulețele cu această crimă a fost vizionat de cel puțin 900.000 de ori înainte de a fi retras.

Nujin ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru crimă, dar a fost recrutat de grupul Wagner și trimis să lupte în Ucraina. Aici, a fost capturat de armata ucrainană și a schimbat tabăra. El le-a spus jurnaliștilor ucraineni că a trecut de partea cealaltă în mod voluntar și a denunțat grupul de mercenari al lui Prigojin. Se crede însă că el a făcut parte apoi dintr-un schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia, iar la câteva zile după acest schimb, pe un canal Telegram asociat cu grupul Wagner a fost postat un videoclip macabru în care "trădătorul" este ucis cu un baros.

NewsGuard a constatat că algoritmul TikTok părea să trimită utilizatorii spre conținutul violent al grupului Wagner. Când un analist a căutat termenul "Wagner", bara de căutare a TikTok a sugerat căutări pentru "execuție Wagner" și "baros Wagner". Aceeași căutare în limba rusă a avut ca rezultat sugestiile "Wagner PMC", "Wagner baros" și "Wagner orchestra". Grupul Wagner, precizează BBC, se referă la luptătorii săi ca fiind "muzicieni", de unde și numele grupului, care amintește de celebrul compozitor german Richard Wagner.

De asemenea, NewsGuard a constatat că pe TikTok puteau fi găsite videoclipuri care arătau și o altă crimă Wagner, în care era implicat un dezertor din armată în Siria, în 2017, iar aceste filmulețe au ajuns la milioane de utilizatori.

Grupul de analiză online a declarat că a identificat, pe de altă parte, videoclipuri muzicale pe platformă care susțineau violența împotriva ucrainenilor, inclusiv apeluri la uciderea ucrainenilor, pe motiv că sunt "naziști".

TikTok a declarat că va acționa împotriva oricărui conținut care încalcă politicile sale. Răspunzând acestui raport, un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că "nu există loc pentru conținuturi violente sau care incită la ură pe platforma noastră". Într-adevăr, multe dintre videoclipurile identificate de NewsGuard nu mai erau disponibile joi pe platformă.

"Orientările noastre pentru comunitate subliniază în mod clar că nu permitem oamenilor să folosească platforma noastră pentru a amenința sau incita la violență sau pentru a populariza atacuri sau răspândi insulte bazate pe naționalitatea oamenilor sau pe alte caracteristici protejate. Vom lua măsuri cu privire la conținutul care se dovedește că încalcă aceste politici", a declarat TikTok.

TikTok este deținut de firma ByteDance, cu sediul în China.

VIDEO&FOTO INEDIT Celebrul camion Coca-Cola al lui Moș Crăciun a luat foc în București CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO INEDIT Celebrul camion Coca-Cola al lui Moș Crăciun a luat foc în București

Wagner a început ca un grup de mercenari ruși din umbră și în 2014 a mers în estul Ucrainei pentru a ajuta forțele pro-rusești să alunge armata ucraineană. De asemenea, grupul a activat în Siria și în mai multe țări africane și a fost acuzat în repetate rânduri de crime de război și de încălcări ale drepturilor omului. Săptămâna trecută, Parlamentul European a solicitat ca grupul Wagner să fie adăugat pe lista UE a organizațiilor teroriste.

Ani de zile, Evgheni Prigojin a negat că ar avea vreo legătură cu Wagner, până în septembrie, când a recunoscut în cele din urmă că el a fondat grupul. Cunoscut cândva drept "bucătarul lui Putin" datorită averii sale făcute în domeniul cateringului, acesta a apărut în videoclipuri recente recrutând deținuți din închisorile rusești pentru războiul din Ucraina.

Familia lui Evgheni Nujin nu știa însă nimic despre recrutarea acestuia. Înainte de a muri, bărbatul le-a spus jurnaliștilor ucraineni că el și ceilalți recruți din închisori nu erau nimic altceva decât "carne de tun".

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
mercenari
rusia