Un nou proces în SUA împotriva OpenAI și Microsoft, din cauza încălcării drepturilor de autor

Un nou proces în SUA împotriva OpenAI și Microsoft, din cauza încălcării drepturilor de autor
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 ian 2024

OpenAI și susținătorul său financiar Microsoft au fost dați în judecată vineri, la tribunalul federal din Manhattan, de către doi autori de non-ficțiune care spun că aceste companii le-au folosit greșit munca pentru a antrena modelele de inteligență artificială din spatele popularului chatbot ChatGPT și a altor servicii bazate pe inteligență artificială.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Scriitorii Nicholas Basbanes și Nicholas Gage au declarat instanței, într-o acțiune colectivă propusă, că companiile le-au încălcat drepturile de autor prin includerea mai multor cărți ale lor ca parte a datelor utilizate pentru antrenarea modelului de limbaj mare GPT al OpenAI, scrie News.ro.

Reprezentanții Microsoft și OpenAI nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii cu privire la plângere.

Procesul urmează altora depuse de scriitori de ficțiune și nonficțiune, de la comediantul Sarah Silverman la autorul ”Game of Thrones” George R.R. Martin, împotriva companiilor de tehnologie, pentru presupusa utilizare a muncii lor pentru a instrui programe AI.

De asemenea, New York Times a dat în judecată OpenAI și Microsoft săptămâna trecută, pentru utilizarea muncii jurnaliștilor săi pentru a instrui aplicațiile AI.

Basbanes și Gage sunt ambii foști jurnaliști.

Avocatul lor, Michael Richter, a spus că este ”revoltător” faptul că companiile își pot folosi lucrările pentru ”a alimenta o nouă industrie de un miliard de dolari, fără nicio compensație”.

viewscnt
Afla mai multe despre
openai
microsoft
chatgpt