Uniunea Europeană vrea să interzică folosirea inteligenței artificiale pentru supravegherea oamenilor

Uniunea Europeană vrea să interzică folosirea inteligenței artificiale pentru supravegherea oamenilor
scris 15 apr 2021

Comisia Europeană vrea să interzică folosirea inteligenței artificiale (AI) pentru urmărirea persoanelor și clasificarea comportamentului lor, urmând să fie prevăzute amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a unei companii care încalcă noile norme cu privire la inteligența artificială ce vor fi anunțate săptămâna următoare, transmite Reuters.

Printre regulile ce urmează să fie propuse se numără garanții și autorizarea prealabilă pentru utilizarea inteligenței artificiale în aplicații considerate cu un grad mare de risc, care ar putea afecta sănătatea, siguranța, drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor, se precizează într-un document al Executivului comunitar consultat de Reuters.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

Noile norme ar pune UE în fruntea procesului de reglementare a unei tehnologii care a generat îngrijorări cu privire la posibilele sale efecte sociale negative și la utilizarea sa ca instrument pentru controlul social de către guvernele autoritare. În schimb, susținătorii inteligenței artificiale o consideră drept un motor al creșterii economice, scrie Agerpres.

Propunerea Comisiei, care va trebui negociată cu statele membre și Parlamentul European înainte de a deveni lege, trage un semnal de alarmă împotriva unor practici de supraveghere manipulative și discriminatoarii, care încalcă drepturile și demnitatea umană, libertatea și democrația.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

"Utilizarea inteligenței artificiale în scopul supravegherii nediferențiate a persoanelor ar trebui să fie interzisă atunci când este folosită în mod generalizat la toate persoanele, fără diferențiere", se arată în documentul Comisiei care precizează că sunt posibile excepții din motive ce ține de securitatea publică.

De asemenea, Uniunea Europeană vrea să interzică sistemele de tip "social scoring", pe fondul criticilor că unele companii abuzează de această tehnologie atunci când fac angajări, acordă credite sau iau alte decizii importante care pot favoriza grupurile privilegiate.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

Potrivit Reuters, în documentul Comisiei se precizează că utilizarea inteligenței artificiale în sistemele de identificare biometrică, în recrutarea de personal, accesul la instituțiile de educație, evaluarea credibilității și cererile de azil sau viză sunt considerate ca având un grad mare de risc. Astfel de sisteme ar trebui supervizate de oameni iar organisme naționale ar trebui înființate pentru evaluarea și emiterea de certificate valabile pentru o perioadă de până la cinci ani.

Amenzi ar putea fi impuse pentru conceperea și vânzarea de aplicații interzise pentru inteligența artificială, furnizarea de informații false către autorități sau refuzul de a coopera cu autoritățile. Sistemele de inteligență artificială utilizate la operarea armelor și în alte scopuri militare sunt excluse de la aceste reguli.

Comisarul european Margrethe Vestager urmează să prezinte aceste reguli în data de 21 aprilie, fiind posibil să mai fie făcute unele amendamente. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ai
inteligenta artificiala