Utilizarea telefoanelor mobile în străinătate a crescut semnificativ după eliminarea tarifelor de roaming

Utilizarea telefoanelor mobile în străinătate a crescut semnificativ după eliminarea tarifelor de roaming
scris 29 nov 2019

Comisia Europeană a publicat vineri prima revizuire completă a pieței serviciilor de roaming, care arată că eliminarea, în iunie 2017, a tarifelor de roaming a adus beneficii considerabile călătorilor din întreaga UE.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, utilizarea datelor în roaming în UE și în Spațiul Economic European (SEE) a atins un nivel maxim în perioada vacanței de vară a anului 2018 (al treilea trimestru). Totodată, utilizarea datelor mobile în străinătate a fost de 12 ori mai mare în comparație cu perioada precedentă eliminării tuturor costurilor de roaming cu amănuntul. În aceeași perioadă, volumul apelurilor telefonice efectuate în roaming a fost de aproape trei ori mai mare, scrie Agerpres.

Nou jucător: Compania germană Retarus, furnizor de servicii cloud pentru Adidas, Bayer, Honda, vine cu subsidiară în România CITEȘTE ȘI Nou jucător: Compania germană Retarus, furnizor de servicii cloud pentru Adidas, Bayer, Honda, vine cu subsidiară în România

Pe piața vânzărilor cu ridicata, reducerea drastică a plafoanelor tarifare a contribuit la o reducere suplimentară a tarifelor de roaming cu ridicata, ceea ce face ca eliminarea tarifelor de roaming să fie sustenabilă pentru aproape toți furnizorii de servicii de roaming, informează Comisia Europeană.

Potrivit concluziilor raportului, nu se prefigurează în viitorul apropiat nicio schimbare a dinamicii concurenței de pe piața serviciilor de roaming, ceea ce înseamnă că actualul regulament privind comerțul cu amănuntul și cu ridicata este încă necesar. Normele actuale privind serviciile de roaming ar trebui să continue să se aplice în următorii ani pentru a asigura faptul că cetățenii pot utiliza serviciile de roaming fără costuri suplimentare în UE.

"Analiza evidențiază încă o dată succesul eliminării tarifelor de roaming. Europenii profită în mare măsură de oportunitatea de a-și utiliza în mod liber dispozitivele mobile atunci când călătoresc. În același timp, se constată în mod clar că piața serviciilor de roaming din UE continuă să funcționeze bine. De fapt, în ciuda temerilor că prețurile interne vor crește ca urmare a eliminării tarifelor de roaming, prețurile de pe piețele naționale pentru serviciile mobile au scăzut, în general, în întreaga UE", a declarat comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel.

Începând cu 15 iunie 2017, europenii pot să își utilizeze telefoanele mobile pentru apeluri, SMS-uri și date atunci când călătoresc în UE, la fel cum o fac acasă, fără a suporta costuri suplimentare. Aceasta abordare, denumită "roaming la tarifele de pe piața națională", este un beneficiu tangibil al creării unei piețe unice digitale pentru întreprinderile și consumatorii din Europa și este una dintre realizările majore ale Comisiei Juncker.

viewscnt
Afla mai multe despre
roaming
telefone mobile