Vodafone România folosește exclusiv echipamente Huawei în rețelele de telefonie mobilă - raport

Vodafone România folosește exclusiv echipamente Huawei în rețelele de telefonie mobilă - raport
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 iun 2020

Patru subsidiare Vodafone din Europa, printre care și Vodafone România, depind în proporție de 100% de echipamente furnizate de Huawei, companie inclusă de SUA pe o “listă neagră”, din cauza unor presupuse legături cu guvernul de la Beijing.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Vodafone România, precum și subsidiarele britanicilor din Cehia, Grecia și Ungaria, folosește pentru rețelele de telefonie mobilă echipamente furnizate exclusiv de Huawei, potrivit unui raport al firmei daneze de analiză și cercetare Strand Consult, obținut de publicația online Capacity Media.

Gigantul chinez Huawei Technologies, cel mai mare producător de echipamente pentru industria telecomunicațiilor, a fost inclus de SUA pe o listă neagră a entităților care nu pot face afaceri cu companii americane fără acordul guvernului, cu argumentul că echipamentele sale ar fi folosite de Beijing în scopuri de spionaj. Washingtonul a interzis companiilor americane să mai utilizeze unele echipamente Huawei și și-a îndemnat aliații europeni să facă același lucru.

Huawei și-a făcut stocuri de cipuri pentru a se proteja de represaliile americane CITEȘTE ȘI Huawei și-a făcut stocuri de cipuri pentru a se proteja de represaliile americane

În Spania, 67% din echipamentele folosite de Vodafone provin de la Huawei, în timp ce proporția în Marea Britanie este de 62%, conform raportului Strand Consult, ce analizează ponderea echipamentelor Huawei în cadrul rețelelor de comunicații europene. Rețelele Vodafone în Germania și Italia depind în proporție de 53% și, respectiv 50% de echipamentele Huawei.

Datele pentru celelalte subsidiare Vodafone din Europa nu au fost finalizate. Grupul britanic de telecomunicații deține operațiuni în 12 state europene, precum și o participație de 50% din compania olandeză Vodafone Ziggo.

“Vodafone și-a asumat un risc calculat. Și-a pus toate ouăle într-un coș chinezesc”, a comentat pentru Capacity Media John Strand, directorul general Strand Consult.

Potrivit acestuia, Vodafone se bazează pe echipamentele Huawei mai mult decât alte companii de telefonie din Europa.

“Cota de piață a Huawei la Vodafone în Europa o depășește pe cea întâlnită la oricare dintre operatorii chinezi de telefonie mobilă", a precizat șeful Strand Consult.

Reprezentanții Vodafone au refuzat să comenteze cifrele privind ponderea echipamentelor Huawei în funcție de piețele de operațiuni, însă au precizat că estimările Strand se referă, cel mai probabil, la toate tipurile de rețele de telefonie ale grupului – 2G, 3G, 4G și o porțiune “relativ redusă” din rețelele 5G.

Mai mult, datele Strand “nu reflectă uzul echipamentelor Huawei în nucleul rețelei, unde sunt procesate datele sensibile”, potrivit Vodafone.

În februarie, grupul britanic a anunțat că va elimina echipamentele furnizate de Huawei din rețelele sale de bază de telefonie mobilă din Europa, după ce Marea Britanie a decis să restricționeze rolul companiei chineze la dezvoltarea rețelelor 5G.

Procesul este estimat să dureze patru sau cinci ani.

Potrivit Strand Consult, înlocuirea echipamentelor de telecomunicații furnizate de companiile chineze ar putea costa operatorii europeni din domeniu aproximativ 3,5 miliarde de euro, mult sub suma de 55 miliarde de euro preconizată de GSMA, asociația patronală a operatorilor din telecomunicații.

Ofiialii Huawei au respins în repetate rânduri acuzațiile privind slaba securitate a echipamentelor companiei, spunând că acestea nu sunt mai puțin sigure comparativ cu echipamentele altor producători.

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone romania
echipamente huawei
strand consult
retele telefonie mobila
subsidiare vodafone
lista neagra sua
acuzatii spionaj