YouTube nu vrea ca OpenAI să-și antreneze inteligența artificială pe clipurile sale, dar Google o poate face

YouTube nu vrea ca OpenAI să-și antreneze inteligența artificială pe clipurile sale, dar Google o poate face
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 5 apr 2024

Directorul executiv al YouTube spune că OpenAI ar încălca regulamentul platformei dacă ar folosi clipurile video să-și antreneze AI-ul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Experții estimează că, în aproximativ doi ani, companiile de inteligență artificială vor începe să rămână fără surse cu informații de calitate pentru antrenarea modelelor lingvistice.

Acest lucru determină companiile de AI să caute deja soluții și surse de informații de calitate pe care să le poată folosi în continuare. Dacă sursele se împuținează, atunci și dezvoltarea inteligenței artificiale va fi afectată.

Facebook are un nou player video CITEȘTE ȘI Facebook are un nou player video

În urmă cu doar câteva zile, OpenAI vorbea de antrenarea AI-ului său pe baza transcrierilor de la clipurilor video publice de pe YouTube, pentru a-și extinde sursele de antrenare.

Acum, șeful platformei Neal Mohan iese și spune public că OpenAI ar încălca regulile platformei dacă ar face acest lucru, adăugând că nu știe, încă, dacă dezvoltatorul ChatGPT a făcut deja acest lucru.

Contra dintre YouTube și OpenAI este interesantă prin prisma faptului că YouTube este deținut de Google, care are propriile modele lingvistice, pe care, la fel, le antrenează folosind informațiile publice de pe internet, de multe ori fără acceptul sau recompensarea publisherilor.

Mohan mai spun că Google, înainte să decidă dacă folosește clipurile YouTube pentru a antrena Gemini, aderă la contractele individuale ale platformei, ceea ce este un fel de a spune că Google poate să-și antreneze AI-ul dacă vrea.

viewscnt
Afla mai multe despre
youtube
openai
inteligența artificială
google