Comcast anunță o ofertă fermă de 22 miliarde lire sterline pentru trustul european de media Sky

Comcast anunță o ofertă fermă de 22 miliarde lire sterline pentru trustul european de media Sky
scris 25 apr 2018

Comcast, cel mai mare operator de televiziune prin cablu din SUA, a înaintat o ofertă fermă de preluare a trustului european de media Sky, care evaluează grupul controlat de magnatul Rupert Murdoch la 22 miliarde de lire sterline (31 miliarde dolari).

Comcast a anunțat încă din februarie că vrea să achiziționeze Sky, prezentând acum detaliile ofertei de cumpărare.

Compania oferă acționarilor Sky 12,50 lire în numerar pentru fiecare acțiune deținută, evaluând trustul de media la 22 miliarde de lire. Prețul este cu aproximativ 16% peste cel propus de 21st Century Fox pentru participația de circa 61% pe care nu o deține la Sky.

Una din cele mai cunoscute și scumpe telenovele va fi filmată în România CITEȘTE ȘI Una din cele mai cunoscute și scumpe telenovele va fi filmată în România

O eventuală combinare a celor două companii ar genera economii anuale estimate la aproximativ 500 milioane de dolari, potrivit Comcast, care și-a exprimat speranța că Sky va recomanda acționarilor să accepte oferta.

În replică, comitetul independent al Sky a anunțat că își retrage recomandarea pentru ca acționarii să accepte o ofertă înaintată anterior de 21st Century Fox pentru participația pe care nu o deține deja la Sky și a reziliat contractul de cooperare semnat cu compania americană.

În același timp, comitetul notează că nici oferta Comcast, nici cea a 21st Century Fox nu pot fi prezentate acționarilor în forma actuală, ambele fiind supuse unor precondiții.

“Până când precondițiile necesare nu sunt îndeplinite, acționarii Sky sunt sfătuiți să nu întreprindă nicio acțiune”, arată comitetul într-un comunicat.

21st Century Fox analizează mai multe opțiuni și va face un anunț “în timp util”, potrivit companiei.

Trustul de media paneuropean Sky, cel mai mare de pe continent și lider pe piața serviciilor de televiziune cu plată, este deținut în proporție de 39,14% de miliardarul american Rupert Murdoch, prin 21st Century Fox.

În 2016, Murdoch a ajuns la un acord cu Sky pentru preluarea diferenței până la 100%, la un preț de 10,75 lire pe acțiune. Acordul este analizat de autoritățile din Marea Britanie, care s-au arătat îngrijorate că influența lui Murdoch pe piața media ar crește prea mult dacă va prelua în întregime Sky.

Un an mai târziu, în decembrie 2017, Murdoch a convenit să vândă conglomeratului american Walt Disney mai multe active ale 21st Century Fox, inclusiv participația la Sky, în schimbul sumei de 52,4 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
comcast
sky
oferta preluare
rupert murdoch
fox