Operatorul american prin cablu Comcast oferă 31 miliarde dolari pentru trustul european de media Sky, controlat de magnatul Rupert Murdoch

Operatorul american prin cablu Comcast oferă 31 miliarde dolari pentru trustul european de media Sky, controlat de magnatul Rupert Murdoch
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 feb 2018

Comcast, cel mai mare operator TV prin cablu din SUA, a oferit 22,1 miliarde de lire sterline (31 miliarde dolari) pentru grupul european de media Sky, controlat de miliardarul Rupert Murdoch și care face obiectul unei tranzacții de peste 52 miliarde de dolari agreată anterior de Murdoch și Walt Disney.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Trustul de media paneuropean Sky, cel mai mare de pe continent și lider pe piața serviciilor de televiziune cu plată, este deținut în proporție de 39,14% de Murdoch, prin 21st Century Fox. Magnatul american de origine australiană a oferit, în 2016, 15 miliarde de dolari pentru achiziția diferenței până la 100% din acțiunile Sky, însă autoritățile de reglementare din Marea Britanie nu au dat încă undă verde tranzacției.

În decembrie anul trecut, Murdoch a convenit să vândă conglomeratului american Walt Disney mai multe active 21st Century, inclusiv participația la Sky, în schimbul sumei de 52,4 miliarde de dolari. Acordul nu a fost finalizat, Murdoch și Walt Disney așteptând aprobările necesare de la autorități.

Un sfert dintre abonații britanici ai Netflix se uită la seriale la serviciu CITEȘTE ȘI Un sfert dintre abonații britanici ai Netflix se uită la seriale la serviciu

Potrivit CMA, autoritatea britanică din domeniul concurenței, influența lui Murdoch pe piața media ar crește prea mult dacă va prelua în întregime Sky, astfel că tranzacția nu ar fi în interesul public, scrie Reuters.

Comcast a anunțat, marți, că oferă 12,50 lire pentru fiecare acțiune Sky, cu circa 16% peste prețul de 10,75 lire pe acțiune oferit de Murdoch pentru pachetul de acțiuni pe care nu îl deține la trustul de media european.

Acțiunile Sky s-au apreciat cu peste 18% în urma informației, până la 13,0650 lire pe unitate.

Pentru a încheia un eventual acord de preluare, Comcast trebuie să obțină sprijinul acționarilor independenți ai Sky, sau să lanseze o ofertă ostilă, în condițiile în care președintele Sky este James Murdoch, fiul miliardarului american și directorul general al 21st Century Fox.

Sky are peste 22 milioane de clienți în Europa, în Marea Britanie, Irlanda, Italia, Germania și Austria, fiind cel mai mare grup de media și operator de servicii de Pay-TV de pe continent.

viewscnt
Afla mai multe despre
sky
comcast
rupert murdoch
oferta
preluare
walt disney