Disney și directorul său general Bob Iger au câștigat o luptă dură cu investitorii activiști, în frunte cu miliardarul Nelson Peltz, pentru conducerea companiei

Disney și directorul său general Bob Iger au câștigat o luptă dură cu investitorii activiști, în frunte cu miliardarul Nelson Peltz, pentru conducerea companiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2024

Acționarii Walt Disney l-au sprijinit pe directorul general Bob Iger și pe alți directori ai companiei, înfrângând o campanie dură a investitorilor activiști, în frunte cu miliardarul Nelson Peltz, care susțineau că celebrul gigant al divertismentului a avut performanțe slabe în era serviciilor de streaming, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Votul pentru realegerea tuturor celor 12 membri actuali ai consiliului de administrație al Disney, anunțat în cadrul adunării anuale a acționarilor companiei, a pus capăt unei bătălii de multe milioane de dolari, lansată de miliardarul Nelson Peltz și Blackwells Capital, scrie News.ro.

Trans Sped și BCR consolidează serviciile de digital banking CITEȘTE ȘI Trans Sped și BCR consolidează serviciile de digital banking

Campaniile lui Peltz și ale lui Blackwell au fost eforturi separate, concurente, dar ambele doreau o schimbare la Disney.

”Cu această luptă proxy care a distras atenția lăsată acum în urmă, suntem dornici să ne concentrăm 100% din atenție asupra priorităților noastre cele mai importante: creșterea și crearea de valoare pentru acționarii noștri și excelența creativă pentru consumatorii noștri”, a spus Iger.

Deși consiliul de administrație al Disney a rezistat provocării activiștilor, trebuie totuși să găsească un succesor pentru Iger, în vârstă de 72 de ani, înainte de pensionarea sa programată la sfârșitul anului 2026.

Membrii consiliului de administrație au încercat recent să-i asigure pe acționari că au luat problema în serios și că evaluează candidați. Compania trebuie, de asemenea, să arate progrese în eforturile sale de a face divizia de streaming profitabilă și de a lansa o aplicație pentru rețeaua de sport ESPN, au spus analiștii.

”Iger are acum o fereastră prin care să-și execute planul de redresare. Dar eșecul de a produce rezultatele dorite în următoarele 12 luni ar putea face ca investitorii să își schimbe loialitatea”, a declarat Dan Coatsworth, analist la platforma de investiții AJ Bell.

Peltz, CEO al Trian Fund Management, și Blackwells doreau să obțină în total cinci locuri în consiliul de administrație al Disney.

Activiștii au susținut că compania media de 225 de miliarde de dolari și-a greșit planificarea succesiunii CEO, și-a pierdut scânteia creativă și nu a reușit să exploateze în mod corespunzător noile tehnologii.

”Tot ce ne dorim este ca Disney să revină la crearea de conținut grozav și să încânte consumatorii și să creeze valoare durabilă pe termen lung pentru noi toți”, a spus Peltz la întâlnire înainte de anunțarea rezultatelor.

”Indiferent de rezultatul votului de astăzi, Trian va urmări performanța companiei”, a adăugat el.

O nouă televiziune de filme intră în România CITEȘTE ȘI O nouă televiziune de filme intră în România

Lupta a fost urmărită îndeaproape cu privire la eforturile Disney de a-și revigora francizele de film și televiziune, de a-și face afacerea de streaming profitabilă și de a găsi parteneri care să ajute la construirea viitorului digital al rețelei sportive ESPN.

Ambele părți au cheltuit milioane de dolari în campanii care încercau să convingă alegătorii și au lansat atacuri publice și personale.

Peltz doreaun loc în consiliu pentru el și pentru fostul director financiar al Disney, Jay Rasulo.

Disney a spus că perechea nu are abilitățile necesare, nu a oferit ”nimic nou” în sugestiile lor de îmbunătățire și a remarcat că Rasulo a fost ignorat pentru a-i urma pe Iger.

Peltz a răspuns la un moment dat că Disney a făcut o prostie să i se opună, argumentând că încearcă să-l ajute pe Iger.

Iger a primit sprijinul a 94% dintre acționarii cu drept de vot. Peltz a fost susținut de 31%.

”Era clar că acționarii au decis că le place ceea ce face Iger și vor să-i acorde mai mult timp și consideră că Peltz este o distragere a atenției de la construcția pe termen lung”, a declarat Bill George, fost CEO al producătorului de dispozitive medicale Medtronic și membru executiv la Harvard Business School.

Trian a fost al cincilea mare acționar al Disney, cu un pachet de 1,76% din acțiuni la 31 decembrie, potrivit datelor LSEG. Pariul de 3 miliarde de dolari al fondului speculativ pe Disney a fost în mare măsură responsabil pentru performanța sa scăzută de anul trecut, în comparație cu colegii săi activiști, potrivit detaliilor financiare furnizate Reuters de un investitor al Trian.

Acțiunile Disney au atins vârful în martie 2021, la 201,91 USD, când compania câștiga abonați la streaming. Prețul acțiunilor a scăzut ulterior, deoarece divizia de streaming a continuat să piardă bani.

VIDEO PROFIT LIVE Alina Marinescu, fondator Ursa Mica Glamping: Fără un efort de parteneriat între antreprenori și Guvern nu cred că va exista un succes foarte mare pentru turismul din România CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alina Marinescu, fondator Ursa Mica Glamping: Fără un efort de parteneriat între antreprenori și Guvern nu cred că va exista un succes foarte mare pentru turismul din România

Consiliul Disney l-a concediat atunci pe CEO-ul Bob Chapek, aducându-l pe Iger înapoi la conducere.

Într-o declarație după vot, Trian a spus că este ”dezamăgit” de rezultat, dar a menționat că prețul acțiunilor Disney a crescut de când și-a lansat campania.

Acțiunile companiei au crescut cu aproximativ 31% până acum în acest an, ceea ce o face pe cea mai bună performanță în cadrul Dow Jones Industrial Average, în 2024.

Creșterea cotației acțiunilor a fost determinată de câștiguri și inițiative pozitive, cum ar fi o investiție de 1,5 miliarde de dolari în producătorul jocului video ”Fortnite” al Epic Games și o aplicație de streaming sportiv cu Fox Corp și Warner Bros Discovery.

Blackwells a spus că ”obiectivul său principal a fost atins – ținerea Nelson Peltz departe de sala de ședințe a Disney”.

”Compania ar fi beneficiat de oricare dintre candidații noștri pentru munca grea necesară în următorii câțiva ani pentru a promova această companie emblematică, dar respectăm voința acționarilor și rezultatul”, se arată într-un comunicat al Blackwells.

viewscnt
Afla mai multe despre
disney
nelson peltz