Preluarea diviziei de anunțuri a eBay de către Adevinta, acord de 9 miliarde dolari, în vizorul autorității antitrust din Marea Britanie

Preluarea diviziei de anunțuri a eBay de către Adevinta, acord de 9 miliarde dolari, în vizorul autorității antitrust din Marea Britanie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 feb 2021

Tranzacția de 9,2 miliarde de dolari prin care Adevinta vrea să preia divizia de anunțuri a eBay poate duce la creșterea prețurilor pentru consumatori și restrângerea competiției pe piața de profil, potrivit autorității britanice din domeniul concurenței (CMA).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

eBay a semnat, în iulie anul trecut, un acord privind vânzarea diviziei sale de anunțuri eBay Classified Group (eCG) către rivalul norvegian Adevinta, într-o tranzacție cu numerar și acțiuni evaluată la 6,5 miliarde de lire sterline (9,2 miliarde dolari).

Adevinta operează, printre altele, platforma de anunțuri Shpock, care concurează direct cu platforma Gumtree deținută de eBay, ambele foarte populare în Marea Britanie.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Acordul cu eBay ar propulsa grupul norvegian pe primul loc în topul celor mai mari jucători din sectorul anunțurilor online la nivel global, cu operațiuni în 20 de țări și un portofoliu format din peste 35 de mărci și website-uri. În același timp, eBay ar deveni principalul acționar al Adevinta, cu o participație de 44% și 33% din drepturile de vot.

“Aceasta înseamnă că eBay va putea participa la administrarea Adevinta, ceea ce i-ar permite să influențeze strategia de afaceri atât pentru Gumtree, cât și pentru Shpock”, potrivit CMA.

Autoritatea britanică antitrust consideră că, în lipsa acordului cu Adevinta, eBay ar fi vândut Gumtree unui alt cumpărător fără să-și păstreze influența asupra Gumtree, care ar fi devenit, astfel, un competitor independent pentru marketplace-ul ebay.co.uk, cea mai mare platformă de vânzări-cumpărări din Marea Britanie.

Adevinta a concurat pentru preluarea diviziei de anunțuri a eBay cu grupul sud-african Naspers, acționarul majoritar al eMAG și OLX, precum și cu un consorțiu format din fondurile de private equity Blackstone, Permira și Hellman & Friedman, oferta companiei norvegiene fiind preferată datorită componentei de acțiuni.

“CMA este îngrijorată de faptul că fuziunea ar putea duce la eliminarea concurenței între Shpock, Gumtree și marketplace-ul eBay, cu Facebook Marketplace rămânând singurul competitor semnificativ. Acest lucru ar putea restrânge alegerile consumatorilor, crește comisioanele sau reduce inovația în ceea ce privește platformele care permit oamenilor să cumpere și să vândă bunuri online”, arată CMA.

Adevinta și eBay au termen până pe 23 februarie să prezinte o soluție angajantă pentru a atenua îngrijorările CMA. Dacă nu va considera soluția acceptabilă, CMA va declanșa o investigație aprofundată.

Acțiunile Adevinta se depreciau cu circa 2% în a doua parte a zilei miercuri, în timp ce titlurile eBay consemnau un declin de 1,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
ebay
ebay classifieds
anunturi online
adevinta
naspers
tranzactie