Rusia - Publicația independentă Meduza, declarată ”indezirabilă”

Rusia - Publicația independentă Meduza, declarată ”indezirabilă”
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 ian 2023

Rusia a declarat publicația Meduza o „organizație indezirabilă”, de fapt, scotând în afara legii una dintre cele mai cunoscute surse de reportaje independente despre Kremlin și războiul din Ucraina, conform The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Meduza, fondată de jurnaliști ruși la Riga, Letonia, în 2014, a fost declarată joi o organizație indezirabilă de către procuratura generală pentru că „reprezintă o amenințare la adresa fundamentelor ordinii constituționale și securității naționale a Federației Ruse”.

ULTIMA ORĂ Grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer, declanșează, după exact un an, o nouă restructurare a afacerii din România. Angajați afectați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer, declanșează, după exact un an, o nouă restructurare a afacerii din România. Angajați afectați

Hotărârea este menită să obstrucționeze relatările despre Rusia, prin amenințarea corespondenților, surselor și donatorilor cu amenzi sau urmărire penală întrucât continuă să producă jurnalism din țară, scrie News.ro.

„O limitare deosebit de gravă pentru jurnaliștii care trebuie să discute cu surse pentru a transmite știrile”, a transmis Meduza  joi.

Meduza și-a descris activitatea ca fiind ”complet interzisă” în Rusia. Restricțiile sunt atât de severe încât chiar și distribuirea linkurilor către stirile publicației poate fi considerată o infracîiune.

Într-o scrisoare publică, jurnaliștii Meduza au promis că vor continua să lucreze, în pofida restricțiilor.

„Am dori să spunem acum că nu ne este frică și nu ne pasă de noul statut – dar nu este așa”, se arată în scrisoare. „Ne este frică pentru cititorii noștri. Ne temem pentru cei care cooperează cu Meduza de mulți ani. Ne este frică pentru cei dragi și prietenii noștri”, adaugă ei.

„Cu toate acestea, credem în ceea ce facem. Credem în libertatea de exprimare. Credem într-o Rusie democratică. Cu cât presiunea este mai puternică, cu atât rezistăm mai tare”, spun jurnaliștii.

Meduza a fost deja blocată de cenzorii internetului, fiind declarată „agent străin” în 2021. Această măsură a privat-o de colaborarea cu agenții de publicitate locali, forțând-o să recurgă la crowdfunding pentru a-și finanța activitatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
meduza