Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii 5 ani, cei mai mulți au până în 25 de ani

Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii 5 ani, cei mai mulți au până în 25 de ani
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 24 oct 2016

Peste 67.000 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară anul trecut, dublu față de numărul din 2010, când erau înregistrați 30.000 de angajați temporar, arată cel mai recent studiu al Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Studiul nostru arată o dublare a numărului de angajați temporar în ultimii ani, confirmând astfel viabilitatea muncii temporare ca o soluție economică și de carieră, care răspunde nevoii ocupaționale, atât a angajatorilor cât și a forței de muncă. Rămâne în continuare loc pentru o creștere susținută a pieței de muncă temporară, rată de penetrare a acesteia în România (0,2% ) fiind încă mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%”, a declarat Cristina Săvuică, Președinte ARAMT.

Munca în regim temporar este mai răspândită în producție (58%) și servicii (27%) indică studiul ARAMT. Domenii precum agricultura ocupă 3 procente din piața de muncă temporară, construcțiile – 1%, iar alte domenii – 11 %.

Durata medie angajărilor a crescut în ultimii 5 ani, majoritatea dintre ele fiind de peste 3 luni (51%).

Repartiția angajaților temporari în funcție de vârstă s-a menținut, tinerii până în 25 de ani fiind principalii beneficiari ai acestui serviciu oferit de membrii ARAMT (37%), dar s-a înregistrat și o creștere de peste 4% a ponderii angajaților de peste 45 de ani, aceștia reprezentând 13% dintre contractele oferite.

Subvenția pentru firmele care angajează tineri și șomeri urcă la 900 lei. Șomerii care își schimbă domiciliul pentru angajare primesc 12.500 lei de la stat CITEȘTE ȘI Subvenția pentru firmele care angajează tineri și șomeri urcă la 900 lei. Șomerii care își schimbă domiciliul pentru angajare primesc 12.500 lei de la stat

Ultimii ani au inversat tendința angajamentelor în funcție de sexe, în prezent femeile reprezentând 43% dintre angajații temporari (față de 51% în 2010).

Potrivit datelor ARAMT, o schimbare calitativă s-a produs în ceea ce privește nivelul de studii: dacă în 2010 majoritatea celor angajați temporar în România (46%) aveau studii medii, iar 23% aveau studii superioare, în prezent raportul s-a inversat, peste 53% dintre angajați fiind absolvenți de facultate, lor adăugându-li-se alte 12 procente reprezentând studenți. Doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificați și necalificați), 35% fiind absolvenți de liceu sau școli profesionale.

10% dintre angajații temporari provin din rândul șomerilor, 34% sunt persoane care au avut anterior contracte de muncă pe perioadă determinată, 12% cu contracte de munca pe perioadă nedeterminată, 18% au fost persoane inactive, 12% sunt studenți, iar 14% au mai fost angajați temporar.

”În total, în cursul anului trecut la nivelul Asociației au fost investiți peste 170.000 euro pentru programe de training al angajaților temporar, o creștere de 5 ori mai mare față de cei aproximativ 32.000 euro investiți în 2010. Este însă nevoie în continuare de un parteneriat public-privat eficient, de politici economice coerente de încurajare a mobilității forței de muncă; de facilități fiscale pentru relocare, training și investiții ale angajatorului în pregătirea profesională a angajatului; de programe de reconversie profesională conforme cu nevoile pieței, precum și de o restructurare a sistemul de clasificare ocupațională. În acest sens, ARAMT a fost și rămâne un partener de dialog constructiv între autoritățile de reglementare, mediul de afaceri și partenerii sociali,” a adăugat Cristina Săvuică, Președinte ARAMT.

Membrii ARAMT derulează circa 70% din activitățile de muncă temporară din România, înregistrând la finele anului trecut o cifră de afaceri de 270 de milioane de euro, se arată în studiu. Aceasta reprezintă o creștere cu peste 50% față de anul 2010, momentul înființării asociației.

Studiul a fost realizat în luna septembrie 2016 în rândul membrilor Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară.

Cele 16 companii, agenți de muncă temporară autorizați care fac parte din ARAMT sunt: Adecco România, ADHR România, APT Resources&Services, Best Personal Services, Gi Group, Humangest, IHM Total Consult, Lugera, Manita Group, ManpowerGroup România, Maritime Solutions, PRO-HR, Professional, Temps, Quanta România și Work Support Agency.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
aramt
studiu
muncă temporară