Pariul atipic făcut de Warren Buffet valorează acum mai mult decât unele dintre cele mai cunoscute companii americane

Pariul atipic făcut de Warren Buffet valorează acum mai mult decât unele dintre cele mai cunoscute companii americane
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2023

Berkshire Hathaway, compania de investiții fondată și condusă de investitorul legendar Warren Buffett, a ajuns să dețină acțiuni ale Apple în valoare de 177 de miliarde de dolari după ultimele creșteri de pe bursa americană, relatează Markets Insider.

Urmărește-ne și pe Google News

Evoluția vine după ce valoarea de pe bursă a Apple a crescut din nou peste pragul de 3 trilioane de dolari miercuri în contextul unei aprecieri susținute a acțiunilor companiilor americane din sectorul tech începând cu a doua jumătate a lunii noiembrie, arată Hotnews.

Tranzacție - Unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii contabile cumpără Contexpert CITEȘTE ȘI Tranzacție - Unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii contabile cumpără Contexpert

Berkshire deține în jur de 916 milioane de acțiuni Apple, având astfel o cotă de 5,9% din gigantul tech fondat de Steve Jobs și Steve Wozniak. Prețul acțiunilor Apple a crescut cu aproape 50% de la începutul anului, ajungând acum la 193 de dolari, cu mai puțin de 3% sub maximul lor istoric.

Prețul acțiunilor Apple a crescut cu 13% doar de la sfârșitul lunii septembrie, valoarea cotei deținute de Berkshire în companie crescând de atunci cu 20 de miliarde de dolari.

La o valoare de 177 de miliarde de dolari, cota totală a companiei lui Buffett în Apple valorează acum mai mult decât capitalizarea de piață a Nike, Disney, Comcast, Pfizer, Wells Fargo, Verizon, IBM și a altor companii americane cunoscute.

FOTO Brandul hotelier Kempinsky, înființat în 1897, intră în România CITEȘTE ȘI FOTO Brandul hotelier Kempinsky, înființat în 1897, intră în România

De ce este Apple un pariu atipic pentru Warren Buffett

Apple este de departe cel mai mare pariu al lui Buffett, Berkshire având în portofoliul său acțiuni cu o valoare totală de aproximativ 350 de miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, peste jumătate din valoarea totală a portofoliului companiei de investiții este dată de acțiunile Apple.

Situația este cu atât mai atipică întrucât Buffett este cunoscut pentru faptul că achiziționează doar acțiuni ale companiilor din domenii pe care le cunoaște iar sectorul tech nu se numără printre ele. Investitorul legendar a evitat aproape întreaga sa carieră să facă investiții în companii tehnologice.

Însă el a relatat că a făcut o excepție în ceea ce privește Apple după ce și-a dat seama cât de puternic este brandul său și cât de importante sunt dispozitivele sale pentru clienții companiei.

EXCLUSIV betahaus intră în România cu un hub lângă Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV betahaus intră în România cu un hub lângă Guvern

Buffett a spus de asemenea că Apple are un model de afaceri superior peste oricare din companiile pe care Berkshire le deține în proporție majoritară și l-a lăudat pe Tim Cook ca fiind un manager de excepție.

În ceea ce privește compania sa de investiții, Berkshire Hathaway are în prezent o capitalizare de piață în valoare de 773,28 de miliarde de dolari. Ea este altfel a șaptea cea mai valoroasă companie listată pe bursa americană, după Apple, Microsoft, Alphabet (compania-mamă a Google), Amazon, Nvidia și Meta.

viewscnt
Afla mai multe despre
buffet
apple