Premieră în România - Prima fabrică de cărămidă cu zaț de cafea

Premieră în România - Prima fabrică de cărămidă cu zaț de cafea
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2023

Prima fabrică de cărămidă aparentă din România, în rețeta căreia se regăsește și zațul de cafea, a fost inaugurată la Recea, în județul Sălaj, ca urmare a unei investiții a producătorului de blocuri ceramice Cemacon, în valoare totală de circa 14 milioane de euro, din care 1,9 milioane de euro fonduri nerambursabile norvegiene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Discutăm de investiție de peste 14 milioane de euro, din care 1,9 milioane au fost dintr-o finanțare nerambursabilă din fondurile norvegiene. Fabrica aceasta nouă creează 45 de de locuri de muncă noi și în momentul în care o să reușim să funcționăm un an întreg, o să generăm o cifră de afaceri semnificativă", a declarat Daniel Sologon, director general Cemacon, citat de Agerpres.

EXCLUSIV Construcții Erbașu își face firmă de recrutare de muncitori imigranți, după ce a constatat că angajații asiatici fug în Vest. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Construcții Erbașu își face firmă de recrutare de muncitori imigranți, după ce a constatat că angajații asiatici fug în Vest. "Din păcate, muncitorii asiatici sunt foarte volatili, plimbăreți."

Acesta a precizat faptul că este vorba despre prima fabrică de cărămidă aparentă din România, cu cea mai modernă tehnologie existentă pe piață, ce permite tipărirea digitală a oricărei forme, texturi sau imagine.

Daniel Sologon a subliniat faptul că în rețeta cărămizii aparente se înglobează numeroase deșeuri, inclusiv zaț de cafea, iar reciclarea în acest mod a deșeurilor ar putea fi într-o cantitate mult mai mare decât cea utilizată în prezent.

"Faptul că încorporăm în rețetă multe elemente considerate deșeuri - cenușă, rumeguș, cărbune - nu de calitate bună, cărbunele de proastă calitate, adică praful acela care rămâne în urma exploatării cărbunelui - zaț de cafea, deșeuri vegetale - ne permit să facem un produs ușor, pentru că toate aceste materiale se auto-aprind în cuptor, generează energie, dar fac ca produsul să fie ușor și să putem transporta mai multă cărămidă decât concurenții noștri pe un camion, să fie mai ușor de operat în șantier și să fie un bun izolator termic.

EXCLUSIV Casa de Comerț Unirea, relansată după eșec, discută deschiderea de magazine în spații ale Poștei Române. Plan de extindere națională, inclusiv în franciză CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Casa de Comerț Unirea, relansată după eșec, discută deschiderea de magazine în spații ale Poștei Române. Plan de extindere națională, inclusiv în franciză

Putem pune multe materiale pe care astăzi nu le punem pentru că circuitul deșeurilor în România nu este atât de bine reglementat. Putem pune mult mai mult zaț de cafea, putem pune deșeuri de carton, deșeuri de polistiren, cioburi ceramice, adică deșeuri de obiecte sanitare și multe altele", a declarat acesta.

Cemacon are în prezent peste 300 de angajați și șapte unități de producție, din care cinci în Sălaj și două în Bihor, prin achiziționarea recentă a fabricii Euro Cărămidă din Biharia.

"Lucrurile nu se vor opri aici. Împreună cu Dedeman, cu acționarul nostru, care este cea mai mare companie antreprenorială de România și care este foarte prezent ca investitor, lucrăm la fabrici noi, în principal în domeniul materialelor de construcții și ca preferință în domeniul ceramic, unde știm să facem lucrurile foarte bine", a conchis directorul general Cemacon. 

viewscnt
Afla mai multe despre
caramida
cafea