ANALIZĂ Cei mai mari brokeri imobiliari din România. Brokerul cu cea mai mare marjă a profitului are afaceri de 10 ori mai mici decât liderul pieței

ANALIZĂ Cei mai mari brokeri imobiliari din România. Brokerul cu cea mai mare marjă a profitului are afaceri de 10 ori mai mici decât liderul pieței
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 8 iun 2021

Afacerile cumulate ale celor mai mari cinci companii de consultanță imobiliară de pe piața românească au scăzut cu 5% anul trecut, comparativ cu un an mai devreme, și, în pofida pandemiei, două dintre acestea au raportat un rulaj în creștere. Totuși, brokerul cu cea mai mare marjă a profitului are afaceri de 10 ori mai mici decât liderul pieței, potrivit calculelor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Brokerii JLL au reușit să se mențină și în 2020 în fruntea clasamentului consultanților imobiliari cu cele mai mari afaceri, în pofida unei scăderi de 9% a rulajului, care i-a dus veniturile la 12,9 milioane de euro. Compania a trecut în fruntea clasamentului în 2019, devansând brokerii de la CBRE, care au dominat piața până atunci.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Totuși, CBRE a înregistrat o performanță notabilă în 2020, consemnând un avans de circa 8% al afacerilor, până la circa 11,4 milioane de euro, și cel mai mare profit din domeniu, de 1,4 milioane euro. Brokerii CBRE activează în România prin două divizii de business, CBRE Real Estate Consultancy și CBRE Global Workplace Global Workplace Solutions (GWS).

În realizarea clasamentului, pentru o mai bună acuratețe, nu au fost luate în calcul veniturile de circa 8,7 milioane de euro realizate de CBRE GWS, deoarece afacerile derulate prin această divizie provin, cu precădere, din servicii de facility management (curățenie, reparații, catering, administrare mobilier, servicii poștale), pe care competitorii CBRE nu le practică.

MAS Real Estate a mai vândut două proprietăți din Marea Britanie, cu peste 110 de milioane de euro, pentru a reinvesti banii în România. Până acum, și-a vândut proprietățile din Germania cu 195 milioane de euro, cu același scop CITEȘTE ȘI MAS Real Estate a mai vândut două proprietăți din Marea Britanie, cu peste 110 de milioane de euro, pentru a reinvesti banii în România. Până acum, și-a vândut proprietățile din Germania cu 195 milioane de euro, cu același scop

Colliers International și-a menținut poziția a treia în clasament, după o scădere de circa 9% care i-au dus afacerile de anul trecut la 7,5 milioane de euro. După ce, în 2019, Colliers raporta cel mai mare profit din domeniu, indicatorul a scăzut cu peste 66% anul trecut, până la circa 420.000 de euro.

Singura modificare față de topul din 2019 a apărut pe poziția a patra, unde a urcat o treaptă SVN, cu afaceri de 5,7 milioane de euro. Creșterea de 13,6%, cea mai mare din rândul marilor brokeri imobiliari, a fost susținută de explozia de tranzacții cu locuințe din ultimul an, segment pe care sunt specializați consultanții SVN.

Locul cinci îi revine companiei Cushman & Wakefield Echinox, ale cărei afaceri au scăzut cu peste 17%, până la 4,8 milioane de euro în 2020. Totuși, brokerii Cushman au cea mai mare marjă de profit din top cinci, de peste 16%.

Interesant este că cea mai mare marjă de profit din domeniu, în 2020, a fost atinsă de compania boutique a Andreei Păun, denumită Griffes, care, din intermedierea închirierii a 25.000 de metri pătrați în București, Timișoara, Sibiu și Cluj-Napoca, a realizat o marjă de profit de 84,3%, după afaceri de circa 1,2 milioane euro.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
top brokeri
jll
cbre
cushman
colliers
svn