Blocajul investițiilor în infrastructura de mediu și insolvența Romcab prăbușește profitul net trimestrial al Teraplast cu 77%

Blocajul investițiilor în infrastructura de mediu și insolvența Romcab prăbușește profitul net trimestrial al Teraplast cu 77%
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 apr 2017

Teraplast Bistrița a obținut în primele 3 luni ale acestui an un profit net de numai 1,65 milioane lei, cu peste 3 sferturi mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut. Conducerea companiei motivează asta prin suspendarea lucrărilor pentru mediu cu bani europeni, insolvența unor clienți și prelungirea perioadei extrasezon.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primul trimestru al acestui an grupul Teraplast (TRP) a realizat venituri de 66,58 milioane lei, cu 23,39% reduse față de cele de 86,91 milioane lei. Câștigul operațional EBITDA s-a înjumătățit, în același interval, la 6,59 milioane lei, de la 13,41 milioane lei, conform raportării trimestriale publicată ieri pe portalul Bursei de Valori București după închiderea ședinței de tranzacționare.

Acesta este contextul în care profitul net s-a prăbușit la 1,65 milioane lei, de la 7,06 milioane lei în primele 3 luni ale anului trecut și o valoare foarte mică dacă o comparăm cu profitul anual net de 41,51 milioane lei obținut în întreg anul 2016 sau de ținta din bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs pentru un câștigul net de 38,1 milioane lei.

Teraplast Bistrița vrea să ia 60 milioane lei de la Banca Transilvania pentru investiții CITEȘTE ȘI Teraplast Bistrița vrea să ia 60 milioane lei de la Banca Transilvania pentru investiții

Principalul element care a determinat acest recul al rezultatului financiar o reprezintă sistarea unor investiții în infrastructura de mediu. “Evoluția din primele trei luni ale anului este în acord cu contextul pieței construcțiilor, în principal segmentul de infrastructură, care a încetinit semnificativ în această perioadă”, explică directorul general al Teraplast Bistrița, Mircea Hotoleanu.

În comparație, în aceeași perioadă a anului trecut cererea din infrastructură a fost peste așteptări din cauză că trebuiau utilizate fonduri europene care altfel s-ar fi pierdut. Segmentul de infrastructura a intrat în blocaj în luna iulie 2016, deoarece la 2 ani de la lansarea noii axe de finanțare (2014-2020) pentru niciunul din cele 43 de proiecte noi de infrastructură de mediu nu s-a trecut în etapa de semnare a contractelor de lucrări, majoritatea fiind cel mult în faza de proiectare.

Un alt factor care a influențat negativ câștigul Teraplast a fost insolvența societății Romcab Târgu Mureș (MCAB), care a afectat livrările pe piața de granule din PVC, unde, de asemenea, compania bistrițeană are o linie de business.

Compania mizează pe o evoluție pozitivă pe segmentul de infrastructură în a doua parte a anului ceea ce ar urma să contribuie și la ameliorarea rezultatelor financiar ale companiei care în T1 au fost afectat și de prelungirea sezonului rece.

Teraplast Bistrița a fost listată la BVB pe buta crizei financiare, în anul 2007, iar la ultimul preț de piață de 0,5560 lei/acțiune consemnat la finele sesiunii de tranzacționare de ieri, societatea are o capitalizare bursieră de 314,93 milioane lei (69,54 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
pvc
bvb
bursa
romcab
insolventa