CONFIRMARE FOTO Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP centrele de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii

CONFIRMARE FOTO Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP centrele de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii

Claude Faure (stânga), co-fondator și președintele de onoare al FM Logistic, și Remon Vos (dreapta), proprietar și CEO al CTP

Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2023

Furnizorul francez de servicii logistice și transport FM Logistic, aflat în proprietatea familiilor Faure și Machet, a vândut către dezvoltatorul imobiliar CTP toate centre sale de distribuție, din București, Timișoara și Dâmbovița, tranzacția, anunțată anterior de Profit.ro, fiind confirmată acum oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Tranzacția imobiliară a fost consiliată de CBRE România, care a reprezentat vânzătorul.

Profit.ro a arătat că vânzarea este cu scopul închirierii ulterioare, fiind evaluată, în cazul a două parcuri, la 40-45 de milioane de euro.

Portofoliul vândut acum, de peste 100.000 metri pătrați, cuprinde trei parcuri industriale, situate în apropierea celor mai mari parcuri CTP din București, Pitești și Timișoara și consolidează prezența CTP în aceste orașe și pe axa autostrăzii București - Pitești.

Odată cu achiziționarea acestor noi spații, portofoliul CTP din România a atins pragul de 2,5 milioane mp de depozite clasă A.

Astfel, conform datelor Profit.ro, tranzacția include platforma logistică din Dudeștii Noi, de lângă Timișoara, inaugurată de FM Logistic în 2003 odată cu depozitul Nestle, fiind prima investiție locală a francezilor. Astăzi, este cel mai mare centru de distribuție al rețelei, cu o suprafață de circa 50.000 de metri pătrați și o capacitate maximă de extindere de 80.000 de metri pătrați. Aici funcționează, din 2021, și cel mai mare depozit din regiune al Diageo, unul dintre liderii globali de pe piața băuturilor alcoolice.

EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă

Vânzarea include și centrul din Petrești, județul Dâmbovița, care are o suprafață de circa 28.000 de metri pătrați, la care se adaugă teren adiacent ce poate asigura o extindere a depozitelor până la 120.000 de metri pătrați.

CONFIRMARE FOTO Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP centrele de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii


Vânzarea celor două platforme, evaluate la 40-45 milioane euro, se face tot în sistem sale-and-leaseback, care presupune vânzarea proprietăților deținute și închirierea lor ulterioară, pe termen lung. Această practică face parte din modelul de business al FM Logistic, prin vânzare fiind eliberate lichiditățile necesare părții operaționale a afacerii. Banii câștigați vor fi reinvestiți în grup: fie în flota auto, fie în expansiunea pe țări noi, potrivit surselor Profit.ro.

Este vândută acum și platforma din Dragomirești, unde funcționează un depozit de 20.000 de metri pătrați, închiriat către L’Oreal. La Dragomirești, compania are un teren de circa 15 hectare și pregătește extinderea parcului logistic cu încă 3 hale noi în suprafață de circa 29.000 de metri pătrați, o investiție estimată la circa 13,8 milioane euro.

EXCLUSIV Immofinanz vinde fostul sediu IBM din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Immofinanz vinde fostul sediu IBM din România

În plus, FM Logistic mai deține două terminale logistice de cross-docking de mici dimensiuni la Cluj și Bacău.

CTP nu este la prima tranzacție locală care presupune un contract de tip sale-and-leaseback. Retailerul de mobilă și decorațiuni Mobexpert, deținut de omul de afaceri Dan Șucu, și-a vândut către CTP centrele sale logistice din București și Târgu Mureș și a rămas chiriaș pe termen lung al acestor spații.

EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă

FM Logistics a raporat în 2021 o cifră de afaceri de 29,2 milioane euro, foarte aproape de rulajul din 2019, când a fost atins un vârf în istoria locală a logisticianului, care are circa 700 de angajați în România.

Istoria companiei începe în Franța anilor ’60, când doi frați, Claude și Edmond Faure, au decis să lanseze o mică firmă de transport pentru lemn. În același timp, un alt antreprenor, Jean-Marie Machet, a preluat afacerea de transport a familiei sale. Întâlnirea dintre Mireille Machet și Claude Faure va marca destinul ambelor familii.

Căsătoria lor a dus la crearea companiei de transport „Faure & Machet” în 1967. La acea vreme, avea 12 angajați și 7 vehicule. Compania a trecut la a doua generație în 2002.

În prezent, familiile Faure și Machet ocupă locul 183 în topul celor mai bogați francezi, cu o avere estimată la 650 de milioane de euro, potrivit publicației franceze Challenges.

EXCLUSIV Dezvoltatorul spaniol Gran Via a vândut, din cauza blocajului urbanistic din București, terenul pe care avea proiectate 110 apartamente. În loc se va face o școală privată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezvoltatorul spaniol Gran Via a vândut, din cauza blocajului urbanistic din București, terenul pe care avea proiectate 110 apartamente. În loc se va face o școală privată

La rândul său, CTP a fost fondată în 1998 de Remon Vos, Eddy Maas și Johan Brakema. În 2019, Remon Vos a devenit unicul acționar al CTP și în 2021 a listat compania la bursa din Amsterdam unde a ajuns la o capitalizare de 5,6 miliarde de euro. Participația de circa 75% pe care o mai deține în cadrul CTP i-a conferit lui Remon Vos locul 5 în topul celor mai bogați olandezi, cu o avere estimată la 4,4 miliarde de euro de publicația Quote 500.

În România, CTP deține parcuri industriale și logistice cu o suprafață totală de 2,5 milioane de metri pătrați, echivalentul a peste 22% din volumul total gestionat de companie la nivel european. Valoarea proprietăților deținute de grup în România se ridică la 1,6 miliarde de euro și reprezintă 14,3% valoarea întregului portofoliu CTP, având a doua cea mai mare pondere după Cehia.

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare logistice și industriale din Europa Continentală în funcție de suprafața închiriabilă brută, deținând peste 9,9 milioane de metri pătrați de spații în zece țări.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
fm logistic
faure si machet
ctp