După experiența unui lockdown de aproape 2 ani, locuitorii zonelor urbane s-au reorientat către achiziția de locuințe în zonele limitrofe sau în cartiere rezidențiale private. Cresc prețurile

După experiența unui lockdown de aproape 2 ani, locuitorii zonelor urbane s-au reorientat către achiziția de locuințe în zonele limitrofe sau în cartiere rezidențiale private. Cresc prețurile
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2023

După experiența unui lockdown de aproape 2 ani, locuitorii zonelor urbane s-au reorientat către achiziția de locuințe în zonele limitrofe sau în cartiere rezidențiale private.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Acest lucru a avut un impact puternic asupra prețurilor din piață, diferența dintre prețul unui apartament în zona centrală/semicentrală și unul la periferie fiind tot mai mică. Nu putem spune acest lucru, în schimb, despre locuințele de lux, prețul acestora dublându-se sau chiar triplându-se în funcție de zonă.

VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Marian Siminică, ISF: Marea masă a populației nu dorește să-și asume riscuri foarte mari. Daniel Apostol, ASF: Majoritatea dintre noi încă trăim în paradigma cu care am început societatea post-comunistă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Marian Siminică, ISF: Marea masă a populației nu dorește să-și asume riscuri foarte mari. Daniel Apostol, ASF: Majoritatea dintre noi încă trăim în paradigma cu care am început societatea post-comunistă

„Din fericire, capitala se extinde ușor-ușor, transformând zonele limitrofe în așa-zisele „suburbii” ale metropolelor internaționale, oferind locuitorilor toate facilitățile pe care le-ar avea și în centrul orașului. Ba mai mult, pentru a fugi de agitația urbană, mulți s-au relocat în zone mai liniștite, la marginea orașului sau chiar în localitățile din apropiere. Conform raportului trimestrial imobiliare.ro, prețul locuințelor de la periferie a crescut cu 4,8% la final de 2022 față de anul anterior, în timp ce zona semicentrală a înregistrat o creștere de doar 0,7%”, a spus Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital.

50% dintre tranzacțiile imobiliare finanțate din surse proprii

„Piața imobiliară medium-high nu a avut atât de mult de suferit în această perioadă, întrucât bani există în piață. Conform datelor ANCPI, peste 50% dintre tranzacțiile imobiliare din anul 2022 au fost făcute cash, lucru pe care îl putem confirma și noi. Proiectele Cortina dezvoltate de Eden Capital Development, fiind situate în zone de larg interes rezidential, centrale și de nord, și oferind calitatea și facilitățile unei locuințe de lux, au fost vândute cu bani din surse proprii ale cumpărătorilor în proporție de 70%. Mai mult decât atât, ritmul de vânzări pentru proiectele noastre a fost constant în ultimii ani, deși majoritatea acestora nu se încadrează in plafonul de 5%”, mai spune Elena Dumitrache.

Prețul unei locuințe cu mai multe facilități conexe este mai mare cu cca 20% decât în 2020

Raportul cerere-ofertă este factor important în construirea prețului unei locuințe. Pe lângă o creștere naturală a costurilor de construcție și, implicit, a prețului de vânzare, cauzate de inflație și evenimentele globale recente (război, pandemie), prețul în piața imobiliară a suferit modificări și ca urmare a tendințelor de cumpărare.

„Cererea a crescut substanțial pentru zone în care oferta era oricum scăzută, adică în special pentru locuințe cu grădină sau cât mai apropiate de zone verzi (păduri, parcuri) sau în ansambluri cu cât mai multe facilități de recreere (bazin de înot, zone de fitness și wellness, piste de alergare etc.) – cu 14% în trimestrul II din 2020”, conform directorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
apartamente