EXCLUSIV Dan Șucu vrea să vândă un proiect autorizat pentru sute de apartamente. „Dezvoltăm noi în lipsă de oferte satisfăcătoare. Deocamdată, nu cere de mâncare.“

EXCLUSIV Dan Șucu vrea să vândă un proiect autorizat pentru sute de apartamente. „Dezvoltăm noi în lipsă de oferte satisfăcătoare. Deocamdată, nu cere de mâncare.“
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 14 nov 2022

Omul de afaceri Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, vrea să pună în vânzare proiectul pentru 568 de apartamente, recent autorizat și amplasat în locul fostei secții de rășini a Policolor din cartierul bucureștean 23 August. În lipsa unor oferte satisfăcătoare, el este dispus să construiască proiectul pe cont propriu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Dan Șucu deține din 2016 terenul de circa 4 hectare pe care a funcționat, în trecut, secția rășini a fabricii de vopsele Policolor, de pe Șoseaua Gării Cățelu, nr. 96. Recent, Primăria Sectorului 3 i-a acordat autorizația de construire, după ce aprobase Planul Urbanistic de Detaliu propus pentru acest teren.

EXCLUSIV Hassan Morad, fratele lui Mohammad Murad, preia afacerea unui distribuitor de produse metalurgice la pachet cu un proiect pentru 750 de apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hassan Morad, fratele lui Mohammad Murad, preia afacerea unui distribuitor de produse metalurgice la pachet cu un proiect pentru 750 de apartamente

Acesta permite construcția a 12 imobile împărțite astfel: două cu 10 etaje, cu funcțiune de locuire, birouri, servicii și comerț, trei cu 10 etaje doar cu apartamente, 5 blocuri de 4 etaje cu apartamente, un centru comercial Lidl și o parcare supraetajată. În total, se pot construi 568 de apartamente. Din cele 736 de locuri de parcare planificate, 601 sunt pentru locuitorii apartamentelor, 117 pentru Lidl și 18 pentru zona de birouri și servicii.

Terenul pe care se propune construcția acestui proiect are o ipotecă în favoarea Lidl România. Construcția magazinului Lidl se preconizează că va începe în cel mai scurt timp posibil, înainte de dezvoltarea ansamblului rezidențial, potrivit surselor Profit.ro.

„Vom pune proiectul pe piață la vânzare și, în funcție de oferte, vom decide dacă îl vindem sau continuăm noi dezvoltarea. Nu este un proiect pe care îl vom începe anul acesta. Deocamdată, nu cere de mâncare“, a declarat, pentru Profit.ro, Dan Șucu.

EXCLUSIV FOTO Grupul Villar, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Israel, se lansează pe sectorul logistic din România cu un proiect major CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Grupul Villar, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Israel, se lansează pe sectorul logistic din România cu un proiect major

Valoarea de investiție este estimată la 21 de milioane de euro, iar proiectul ar urma să fie realizat etapizat pe parcursul a 3 ani, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.


Acesta este primul ansamblu rezidențial major inițiat de o firmă în care Dan Șucu și soția sa, Diana Șucu, dețin controlul aproape total, cu 95% din participații, restul fiind ale inginerului Ștefan Lichwar, proprietarul Asco Construcții, proiectantul acestui ansamblu.

Debutul antreprenorului pe piața imobiliară mare a fost făcut prin complexul Arcadia Apartments din Sectorul 1, în care familia Șucu are o participație de 55%, acesta fiiind realizat în parteneriat cu Valentin Vișoiu, proprietar al grupului de construcții Conarg.

Viitorul ansamblu rezidențial al familiei Șucu se află la o distanță de circa 500 de metri de o altă viitoare aglomerare urbană, ce se prefigurează în locul fostei fabrici de țevi Tubinox, unde familia Negoiță, a primarului Sectorului 3, a anunțat că va construi peste 3.000 de apartamente, proiect aflat în autorizare.

FOTO Casa actorului Constantin I. Nottara a fost vândută CITEȘTE ȘI FOTO Casa actorului Constantin I. Nottara a fost vândută

Fosta zonă industrială Republica este tot mai activă din punct de vedere imobiliar. În apropierea fostei fabrici Tubinox se află și fostele platformele industriale Andami și ICMA, cu planuri de transformare în zone de locuințe. De asemenea, omul de afaceri Hassan Morad, unul dintre proprietarii Morad Group, este în curs de preluare a afacerii distribuitorului de produse metalurgice Steel Transport & Logistic din București, demers care include și un proiect pentru 750 de apartamente din apropierea lacului Pantelimon.

Totuși, costurile actuale de finanțare frânează începerea de proiecte rezidențiale noi în această zonă, deoarece clienții zonei cumpără prin credite, spun sursele Profit.ro.

Tot în acest cartier, Kaufland urmează să inaugureze în această lună un nou hipermarket pe Bulevardul Basarabia, nr. 250, pe un teren cumpărat de la Mihai Lucian Palaz; israelienii de la Shikun & Binui dezvoltă pe terenul fostei fabrici de sticlă Stiteh circa 800 de apartamente; iar OMV Petrom a scos la vânzare un teren de 3,5 hectare lângă hipermarketul Cora. Dumitru și Valentin Papacu, proprietarii cofetăriilor și saloanelor de înfrumusețare Paradis din București, construiesc un ansamblu rezidențial cu peste 200 de apartamente pe un teren cumpărat de la Titan Mașini Grele pe platforma industrială Titan. De asemenea, SIF Banat – Crișana a ajuns la un acord cu retailerii germani Kaufland și Lidl pentru vânzarea terenului de circa 3 hectare al fostei fabrici Filan.

Dan Șucu și-a extins semnificativ investițiile pe piața imobiliară. Împreună cu avocatul Cosmin Savu-Cristescu, el a cumpărat de la OMV Petrom un teren de 4,4 hectare lângă Petrom City. Alăturat, Omar Akili, investitor în cadrul dezvoltatorului imobiliar Forte Partners, și Bogdan Doicescu, acționar al constructorului Bog`Art, au cumpăra, tot de la OMV Petrom, niște terenuri de circa 3 hectare. Cei patru investitori au decis să lucreze împreună la un masterplan care conturează un nou cartier cu peste 2.000 de apartamente în următorii 10 ani.

EXCLUSIV Fostul ministru Ilan Laufer revine pe piața imobiliară cu șeful pe România al gigantului petrolier de stat al Azerbaidjanului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul ministru Ilan Laufer revine pe piața imobiliară cu șeful pe România al gigantului petrolier de stat al Azerbaidjanului

Totodată, Dan Șucu este și unul dintre primii acționari ai societății de investiții imobiliare Encore Capital Trust (ECT), fondată de Savu-Cristescu și Andrei Sârbu, CEO al SVN România.

În toamna anului trecut, Șucu a început o nouă etapă de construcție din Arcadia Apartments, cu un pachet de 245 de apartamente, după ce a livrat circa 500 de unități în acest proiect.

În 2019, el a cumpărat sediul și tipografia grupului de presă Adevărul de la Adval Asset Management, firma care a preluat o parte din averea lui Dinu Patriciu, pentru 4,75 milioane de euro, tranzacție anunțată în exclusivitate de Profit.ro.

Proprietatea se învecinează cu showroom-ul Mobexpert Pipera, care se află într-unul dintre cei mai importanți poli de clădiri de birouri din București. „Am făcut achiziția pentru că întregește proprietatea pe care o avem acolo. Vedem un potențial de dezvoltare imobiliară pe zona de servicii, dar nu mai devreme de 5 ani. Acum suntem mulțumiți de veniturile generate din chirii“, declara atunci Dan Șucu.

De asemenea, el este implicat și în autorizarea unui ansamblu rezidențial cu peste 300 de apartamente lângă parcul Circului din București.

Noua dezvoltare pregătită de Dan Șucu în locul platformei Policolor face parte dintr-un șir lung de ansambluri rezidențiale care au luat locul fostelor fabrici din București. Pe această listă se regăsesc proiectele Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt, Timișoara 58 peste Frigocom în Militari, Gran Via Park în locul fabricii Electrotehnica din zona Lujerului sau Moghioros Park în locul Tricodava.

De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Artemob, Laromet, Marmura, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabrica de mezeluri Medeus, fabrica de bere Grivița, Griro și Policolor.

Aproape 10.000 de locuințe noi au fost finalizate în București și împrejurimi în prima jumătate a acestui an, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, în creștere cu 14,8% față de perioada similară a anului anterior. Datele SVN Romania arată că la începutul acestui an erau în construcție peste 27.000 de locuințe noi în București și împrejurimi, un record pentru ultimii 30 de ani.

În trimestrul al treilea al acestui an s-au vândut aproximativ 15.600 de case și apartamente în București și împrejurimi, în scădere cu 5,8%, comparativ cu trimestrul al treilea din 2021. În ciuda contextului general nefavorabil, în primele nouă luni din 2022, pe piața din București și împrejurimi s-au încheiate cu 7,8% mai multe tranzacții cu locuințe, comparativ cu perioada similară din 2021.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
dan sucu
mobexpert