EXCLUSIV Fabrica Romprim din Berceni se mută în chirie și lasă locul unui cartier cu peste 1.000 de apartamente. Radu Lucianu este în proces de vânzare a terenului

EXCLUSIV Fabrica Romprim din Berceni se mută în chirie și lasă locul unui cartier cu peste 1.000 de apartamente. Radu Lucianu este în proces de vânzare a terenului
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 2 iul 2020

Omul de afaceri Radu Lucianu, acționarul majoritar al producătorului de autospeciale Romprim, a încheiat trei promisiuni de vânzare și pregătește altele două pentru terenul fabricii Romprim din cartierul bucureștean Berceni, la un preț de circa 7,4 milioane de euro. Unitatea de producție se mută în același cartier, iar pe amplasamanetul său vor fi construite peste 1.000 de apartamente și o zonă de servicii, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În urmă cu doi ani, Radu Lucianu a intrat în acționariatul Romprim, cel mai mare producător de autospeciale din România, cu un prim pachet de 55%, și a ajuns să dețină acum în jur de 70% din companie. Spațiile excedentare de pe platforma din cartierul Berceni, care generau costuri importante, au determinat Romprim să-și restrângă activitatea și să vândă, într-o primă fază, aproape două hectare de teren retailerului german Kaufland pentru 10 milioane euro. 

„Am încercat să vindem tot terenul o dată (circa 37.000 de metri pătrați, n.red.), dar nu am reușit. Acum am început să semnăm antecontracte pe parcele. Sunt semnate promisiuni pentru peste 20.000 de metri pătrați. Am ieșit la vânzare cu un preț de 400 de euro/metru pătrat, după care am coborât la 300 de euro/metru pătrat, dar se pare că zona nu suportă nici acest prag. Am avut discuții cu mai multe fonduri de investiții cunoscute și cu investitori privați și retaileri mari, dar nu am ajuns nici măcar în apropiere. Într-un final am obținut un preț bun, de peste 200 de euro/metru pătrat. Contractele de vânzare ne așteptăm să fie semnat în etape: una în iarnă, odată cu mutarea producției, și alta în cursul primului trimestru din 2021. Noi ne-am propus să ne mutăm până la sfârșitul anului“, a declarat, pentru Profit.ro, Radu Lucianu.

Investitorul a semnat trei promisiuni de vânzare la începutul lunii iunie. Prima cu un consorțiu format din firmele: Integra Altus Construct, firma lui Andrei Cojocaru - dezvoltatorul Cavar Residence, Mega Residence Business, firma Brândușei Anastase, Good Homes, deținută de Maria Mocanu și Isabela Halau și Rosa Best Construct, a lui Sorin-Gabriel Gheorghe și a Monicăi-Elena Gheorghe, conform datelor obținute.

O a doua parcelă este promisă spre vânzare companiei Sud Berceni Residence, firma lui Andrei-Marian Nedelcu și a lui Dumitru-Cristian Drăgana; iar un al treilea lot este către parteneriatul dintre Sud Berceni Residence, Mega Residence Business, Good Homes și Rosa Best Construct. Acești antreprenori sunt familiarizați cu dezvoltările rezidențiale în zona de sud a Bucureștiului, având mai multe proiecte construite sau în lucru.

EXCLUSIV Jucători imobiliari spun că GTC, recent preluat de un fond al Băncii Centrale a Ungariei, se pregătește să iasă din România. Investitorul neagă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Jucători imobiliari spun că GTC, recent preluat de un fond al Băncii Centrale a Ungariei, se pregătește să iasă din România. Investitorul neagă

„Suntem în discuții finale pe contract și pentru vânzarea restului de teren. Ele au început încă din iarnă, dar s-au prelungit până am ajuns la un numitor comun. Mai discutăm cu un investitor din zona de rezidențial și cu o companie internațională, care are nevoie de 6-7.000 de metri pătrați“, a menționat Lucianu. 

Într-o fază inițială, omul de afaceri luase în considerare și dezvoltarea, pe cont propriu, a unei componente de retail pe o parte din terenul fabricii Romprim, însă a renunțat la această idee.

„Vrem să mutăm producția în chirie. Acum analizăm 3 amplasamente în cartier și sperăm să ne decidem asupra unuia în zilele următoare. Angajații fabricii sunt din zonă și nu vrem să îi pierdem, de aceea vom încerca să păstrăm aceeași zonă. Noi avem nevoie de o hală de 4-5.000 de metri pătrați și cu teren de 11-12.000 de metri pătrați“, a explicat Lucianu.

Pe lângă comenzile de la primării, consilii județene sau inspectorate pentru situații de urgență din țară, Romprim a câștigat anul trecut un contract cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ce prevede livrarea a 100 de mașini de stins incendii forestiere. Până în noiembrie, compania trebuie să livreze 30 de bucăți. Contractul este pe 4 ani și livrările se vor împărți anual.

EXCLUSIV Acționarii Electroconstrucția vând cel mai valoros teren al fabricii, din centrul Bucureștiului, după ce au scos firma din insolvență CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Acționarii Electroconstrucția vând cel mai valoros teren al fabricii, din centrul Bucureștiului, după ce au scos firma din insolvență

Lucianu spune că a făcut toate ajustările de costuri posibile pentru a face Romprim profitabilă și a păstra producția. Compania a ajuns la o cifră de afaceri de circa 4,8 milioane euro în 2019. Anul acesta, din 15 martie până în 1 iunie producția a fost oprită, iar muncitorii au fost în șomaj tehnic, din cauza problemelor cu lanțul de aprovizionare extern: francez, german și italian. „Nu ne-au venit șasiurile Renault, pompele din Lombaria nu au putut fi trimise, Turcia a fost și ea blocată, de unde mai cumpărăm alte piese. Acum ne-am aprovizionat și lucrăm din plin“, adaugă directorul general al fabricii.

Ce face cu banii

Radu Lucianu a lucrat la Romprim șase ani după terminarea facultății. Ulterior, cea mai mare parte a carierei sale, adică aproximativ 12 ani, a petrecut-o în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eurisko (actualul CBRE), unde s-a angajat în 1999. În 2011 a fondat, alături de acționari ai casei de investiții Capital Partners, compania de consultanță Capital Property Advisors (CPA), care între timp a devenit dezvoltator imobiliar. CPA a dezvoltat și vândut două magazine My Auchan: pe Șoseaua Alexandriei și Banu Manta.

„Banii obținuți din vânzarea terenului Romprim îi voi reinvesti în imobiliare, în dezvoltări de retail. Plus, dacă se ivesc oportunități, prin nordul Bucureștiului, de achiziție, dezvoltare și vânzare, aș fi interesat. Poate un mic rezidențial“, spune omul de afaceri.

EXCLUSIV Fundația Onassis, după achiziția sediului Coca-Cola: Continuăm investițiile motivați de perspectivele economiei românești CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fundația Onassis, după achiziția sediului Coca-Cola: Continuăm investițiile motivați de perspectivele economiei românești

Imediat după preluarea Romprim, el i-a numit în consiliul de administrație pe Adrian Crețoiu (managing director al Schlumberger), Adrian Mihăilă (fost broker în cadrul Eurisko) și Alexandru Stancov (fost broker în departamentul de birouri din cadrul Eurikso). Toți sunt foși colegi sau apropiați ai lui Lucianu, cu vastă experiență în zona imobiliară.

Lucianu pune la îndoială perspectiva guvernamentală, care preconizează o recuperare totală a economiei până în vara anului viitor, și preconizează, pentru piața imobiliară, o evoluție în formă de dinți de pieptene, cu suișuri și coborâșuri. „Încrederea în capital se pierde de pe o zi pe alta și se câștigă în luni și ani de zile. Îmi este frică de bănci, pentru că ele duc greul acum, iar dacă vor obosi, atunci avem o mare problemă. Acum și statele sunt îndatorate, Uniunea Europeană este sub presiune, nu doar companiile și persoanele fizice. Nu sunt foarte optimist“, concluzionează Radu Lucianu.

Cu o experiență de peste 50 de ani în carosarea vehiculelor pentru transporturi speciale, vehicule destinate gospodăriei urbane și fabricarea pieselor de rezervă, Romprim este cel mai mare producător de autospeciale din România și unicul producător de autospeciale pentru stins incendii de pe piața internă.

Fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus sau fabrica de bere Grivița.

viewscnt
Afla mai multe despre
romprim
kaufland
radu lucianu
lidl