EXCLUSIV Kaufland finalizează achiziția terenului fostei fabrici de veșminte preoțești Sinatex din centrul Bucureștiului și are autorizație pentru un nou hipermarket

EXCLUSIV Kaufland finalizează achiziția terenului fostei fabrici de veșminte preoțești Sinatex din centrul Bucureștiului și are autorizație pentru un nou hipermarket
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 8 dec 2021

Retailerul german Kaufland, cea mai mare rețea de hipermarketuri din România, este în curs de finalizare a tranzacției de achiziție a terenului fostei fabrici de veșminte preoțești Sinatex din centrul Capitalei, pe care are deja aprobată construcția unui nou hipermarket, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În primăvara anului 2019, compania Popa Nan Project a preluat 93,29% din acțiunile Sinatex, tranzacționate la categoria AeRO a Bursei de Valori București, într-o tranzacție de 7,4 milioane de euro, în urma căreia au ieșit din acționariat Aurel Vlaicu și Rodica Stănescu, președintele, respectiv directorul general al firmei.

La scurt timp după preluarea afacerii, noii proprietari au semnat o înțelegere cu Kaufland la un preț, estimat de Profit.ro, la circa 10-11 milioane de euro. Terenul pe care se află fabrica are o suprafață de aproape 14.000 de metri pătrați.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Reprezentanții Kaufland au declarat, pentru Profit.ro, că retailerul este în curs de finalizare a tranzacției de achiziție a terenului și că încă nu a fost stabilită o dată de începere a lucrărilor de construire la un nou magazin, care ar fi al patrulea hipermarket Kaufland din Sectorul 2 al Capitalei.

Sinatex a primit, recent, autorizație de construire pentru un hipermarket pe strada Popa Nan, nr. 88, din apropierea celebrei Hale Traian din centrul Bucureștiului.

Firma Popa Nan Project, care deține astăzi aproape 98% din acțiunile Sinatex, este deținută, la rândul său, de Radu Marius Ciorică, Dirk-Jente Lyckle Kuipers, Johan David Bies și Radu Gheorghe, potrivit datelor furnizate de termene.ro. Dirk-Jente Lyckle Kuipers deține, alături de familia Florescu, afacerea Primo Cezar din Brașov, unul dintre cei mai mari proprietari de bovine din România; și mai face parte dintr-un grup de investitori olandezi care dețin centrul logistic Eurocooling din Colentina

Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii CITEȘTE ȘI Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii

Producția fabricii Sinatex, specializată în confecționarea veșmintelor pentru preoți și acoperăminte bisericești, a fost oprită în urmă cu 3 ani. Încă din vara anului 2019, proprietarii Sinatex au obținut avizele premergătoare demolării. Înainte de a fi oprită producția, fabrica se folosea de un sfert din spațiul disponibil, restul fiind destinat închirierii.

Vânzările de țesături, care reprezentau obiectul principal de activitate al fabricii, au scăzut treptat până la 1,48% din cifra de afaceri a Sinatex în 2019, veniturile companiei fiind asigurate, aproape în totalitate, de închirierea spațiilor. Din cauza epidemiei de COVID-19 o parte din spațiile închiriate sunt închise.

Detaliile prezentate în Planul Urbanistic Zonal realizat de Sinatex prevăd construcția unui hipermarket cu o suprafață la sol de 6.000 de metri pătrați, cu două etaje.


Sinatex este moștenitoarea Întreprinderii Mătasea Populară. Fabrica a fost privatizată în 1999, iar, în 2001, SIF Moldova a vândut pachetul de acțiuni al Sinatex, acțiunile fiind împărțite între Aurel Vlaicu, Rodica Stănescu și acționari cu dețineri de sub 5%.

Extinderea Kaufland

Kaufland are pentru acest an, în România, un buget de investiții de peste 375 milioane euro, după ce anul trecut a investit 300 milioane euro pentru deschiderea a 10 magazine, achiziție de terenuri și modernizări.

Retailerul a intrat, recent, într-o înțelegere cu proprietarul Rădăcini Motors, Ali Madadi, pentru achiziția a 2,2 hectare din fosta fabrică UTREC Chitila, la un preț de 5,8 milioane de euro.

EXCLUSIV Hagag a intrat într-o tranzacție cu partenerii lui Ioannis Papalekas pentru a cumpăra terenul pe care a fost conacul industriașului Negropontes și în locul căruia poate fi ridicată o clădire de birouri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hagag a intrat într-o tranzacție cu partenerii lui Ioannis Papalekas pentru a cumpăra terenul pe care a fost conacul industriașului Negropontes și în locul căruia poate fi ridicată o clădire de birouri

Kaufland mai are în București cumpărat un teren de 1,7 hectare lângă Selgros Berceni de la antreprenorii români Klaus Reisenauer, Kurt Wagner și Gabriel Marchievici, iar acum pregătește construcția celui de-al doilea său hipermarket din Sectorul 4. 

Retailerul a finalizat și achiziția unui teren de 2,2 hectare lângă fabrica Titan Mașini Grele din cartierul Pantelimon de la omul de afaceri constănțean Mihai Lucian Palaz, un jucător cunoscut pe piața publicității stradale din România. Kaufland mai are un teren cumpărat de la Palaz în Sectorul 4.

Kaufland a mai cumpărat de la omul de afaceri Horia Culcescu un lot de aproape 2,5 hectare din fostele sere Berceni la un preț de 7,6 milioane euro, tranzacție semnalată în premieră de Profit.ro. Magazinul a fost deja autorizat și urmează să fie construit până în mai-iunie 2022. De asemenea, retailerul mai pregătește un magazin și în locul fabricii Vel Pitar din Berceni.

Kaufland și Lidl au ajuns la un acord cu SIF Banat – Crișana și pentru achiziția unei părți din terenul fostei fabrici Helitube și al fostei platforme IMGB.

EXCLUSIV Familia Tănăsoiu pregătește construcția unor apartamente premium pe o fâșie de teren, lângă alte mii de apartamente planificate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Tănăsoiu pregătește construcția unor apartamente premium pe o fâșie de teren, lângă alte mii de apartamente planificate

O altă tranzacție importantă realizată de retailerul german, și prezentată de Profit.ro, este cea prin care a cumpărat un teren de 1,7 hectare de la avocații Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea, la un preț uriaș de 11 milioane de euro.

De asemenea, familia Călin și Alina Dobra au cumpărat fosta fabrica Energomontaj din estul Bucureștiului pentru a dezvolta un parc de retail cu Kaufland și Lidl.

Kaufland are 17 magazine în București și 141 în România. Până în 2024, retailerul german a anunțat că vrea să ajungă la 160 de hipermarketuri la nivel național. Compania a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 12,83 miliarde lei și un profit de 970,3 milioane lei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
kaufland
sinatex