EXCLUSIV Prima Development Group, cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea, cumpără terenul fostei fabrici de zahăr Diamant din Oradea și poate intra pe sectorul logistic

EXCLUSIV Prima Development Group, cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea, cumpără terenul fostei fabrici de zahăr Diamant din Oradea și poate intra pe sectorul logistic
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 13 oct 2021

Prima Development Group, care a livrat peste 3.000 de apartamente în Oradea, a semnat un acord cu acționarii Zahărul Oradea pentru achiziția platformei de peste 26 de hectare pe care a funcționat, până în 2018, una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din România. Investitorul imobiliar poate realiza în locul fabricii cel mai mare proiect al său de până acum și să intre pe sectorul logistic, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Grupul bihorean, controlat de omul de afaceri Ștefan Kopany, a semnat un antecontract de vânzare – cumpărare ce vizează achiziția fostei fabrici de zahăr, anunțată în 2018 ca urmând să fie închisă de compania germană Pfeifer & Langen din rațiuni economice. Acum, Prima Development Group se află în proces de due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic) pentru achiziția celor 26,4 hectare de teren din nordul municipiului Oradea, la un preț de 5,6 miloane euro.

În paralel cu verificarea proprietății, investitorul imobiliar analizează mai multe variante de dezvoltare a fostei platforme industriale și exclude varianta unui complex doar cu locuințe, pentru că ar trebui să construiască cel puțin 5.000 de apartamente, care nu pot fi absorbite de acea zonă din oraș. În plus, reconversia zonei industriale în zonă de apartamente necesită un Plan Urbanistic Zonal, un proces de durată, de cel puțin un an.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

„Una dintre variante este realizarea unei zone logistice, pentru că este la ieșire spre Vama Borș. Va fi un proiect mixt. Oradea nu prea are centre comerciale astăzi, de aceea ar fi posibilă realizarea unei combinații între logistic, comercial și locuințe. Este posibil să se lege componeta comercială de cea de apartamente și o zonă laterală păstrată pentru logistic. Cel mai probabil, un plan cu variantele posibile vom vedea în prima jumătate a anului viitor”, a declarat, pentru Profit.ro, Andrei Moanță, directorul general al Prima Development Group.

Peste drum de fabrica de zahăr funcționează parcul de retail Nest, al cehilor de la RC Europe, pe lângă un Kaufland și un Lidl.

Proiectul din locul fabricii de zahăr este cel mai mare în care a fost implicat dezvoltatorul imobiliar bihorean până acum.

Locuințe în loc de fabrici

Grupul Prima Development are în dezvoltare alte 3 proiecte majore în Oradea, cu un total de peste 3.000 de apartamente. În locul fostului abator Cominca, pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați, dezvoltă circa 1.200 de apartamente. Mai lucrează la un complex în zona Nufărul, la ieșirea spre Băile Felix, unde au început alte 600 de apartamente, iar în zona Decebal au un proiect care ajunge la 1.200 de apartamente. Reprezentanții grupului spun că este tot mai complicat să găsești, în zone bune din Oradea, terenuri de peste 2-3 hectare, potrivite pentru un complex rezidențial.

Prima Development Group are în derulare, la nivel național, 10 proiecte rezidențiale și a livrat din 2005 și până acum imobile cu o valoare totală de peste 180 de milioane de euro.

EXCLUSIV Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF, și fiul său încep un nou ansamblu rezidențial în zona corporațiilor din Pipera, cea mai mare investiție a lor de până acum CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF, și fiul său încep un nou ansamblu rezidențial în zona corporațiilor din Pipera, cea mai mare investiție a lor de până acum

În vara anului 2019, Profit.ro a anunțat, în premieră, că investitorul orădean a intrat pe piața din București prin două tranzacții importante cu terenuri. A cumpărat 3.000 de metri pătrați pe Bulevardul Mărășești 125, lângă Seminarul Teologic, cu circa 2 milioane de euro de la asociația de parașutism TNT Brothers și 49.200 de metri pătrați pe Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești cu circa 12 milioane de euro de la firma cu capital spaniol Delorian Group.

Pe terenul din Mărășești a fost construit ansamblul Boemia Apartments, iar pe cel din Sisești este proiectat complexul Alizee, cu peste 1.000 de apartamente. Grupul bihorean mai are în construcție în București și proiectul Core Timpuri Noi cu 243 de apartamente, pe un teren cumpărat de la grupul de investitori israelieni Longbridge.

Dezvoltatorul este interesat și de achiziția terenului pe care funcționează fabrica Artemob International din cartierul bucureștean Pantelimon și pe care s-ar putea construi peste 1.000 de apartamente.

Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 42% mai mare în luna august, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 62.000 de contracte, după ce luna corespondentă din 2020 începea să își revină din șocul cauzat de criza sanitară. Evoluția marchează un an de creșteri lunare consecutive din august 2020 încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primul semestru al anului a cunoscut o evoluție pozitivă de peste 33%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
prima development group
zaharul oradea
diamant