EXCLUSIV Șeful P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume: Amazon și Alibaba vor avea depozite în România

EXCLUSIV Șeful P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume: Amazon și Alibaba vor avea depozite în România
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 17 dec 2018

Amazon și Alibaba, cele mai mari companii din lume în comerțul electronic, vor avea hub-uri logistice în România, în următorii ani, anunță Ian Worboys, CEO-ul P3, al doilea cel mai mare proprietar de depozite din România. Simultan, el avertizează că, peste doi ani, consumul se va opri din creștere, ba chiar ar putea scădea, pe fondul războiului comercial dintre SUA și China.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fondul suveran al statului Singapore, GIC, care administrează active de aproape două ori mai valoroase decât PIB-ul României, a cumpărat platforma P3 de la fondul american TPG Real Estate și de la partenerul său canadian Ivanhoé Cambridge contra sumei de 2,4 miliarde de euro, care a marcat cea mai mare tranzacție imobiliară din Europa în 2016. Tranzacția a avut ecou și în piața românească. Valoarea locală a deal-ului a fost estimată de consultanții imobiliari la circa 180 milioane euro, sumă depășită până acum doar de achiziția, cu circa 200 milioane de euro, a complexului de birouri The Bridge de către frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman.

Într-un interviu pentru Profit.ro, Ian Worboys, CEO-ul P3, spune că atât compania americană Amazon, cât și gigantul chinez Alibaba vor intra în România cu primele depozite în următorii ani.

El asigură că își bazează afirmația pe date certe.

Americanii de la Amazon sunt deja activi la nivel local prin cele două centre de dezvoltare și tehnologie din Iași și București, unde lucrează peste 1.000 de angajați.

În același timp, Worboys avertizează că 2020 va fi un an interesant din perspectiva consumului.

„Nu cred că va mai fi așa o creștere a consumului, ba chiar s-ar putea să asistăm la o scădere în 2020. Această evoluție va fi una globală, dar va afecta, cu siguranță, și România.  Mereu ne pregătim pentru viitor, dar poate asistăm mâine la o explozie a conflictului comercial dintre Donald Trump și China și vom avea o încetinire majoră a consumului mai devreme. Nimeni nu se poate pregăti pentru Trump“, spune managerul P3.

Tranzacție - Sud-africanii de la MAS REI, noii proprietari ai Militari Shopping, semnează o nouă achiziție în România: au cumpărat mall-ul Atrium din Arad de la un grup de milionari maghiari, plătind mult sub costul de dezvoltare CITEȘTE ȘI Tranzacție - Sud-africanii de la MAS REI, noii proprietari ai Militari Shopping, semnează o nouă achiziție în România: au cumpărat mall-ul Atrium din Arad de la un grup de milionari maghiari, plătind mult sub costul de dezvoltare

Primul pas în afara Bucureștiului

Încă de la intrarea pe piața locală, în februarie 2015, când P3 a cumpărat mai multe parcuri logistice amplasate în România, Polonia și Serbia, tranzacție finanțată de Raiffeisen Bank printr-un credit de 110 milioane euro, Ian Worboys anunța că vrea să se extindă și în alte orașe din România. Astăzi spune că este în negocieri avansate și speră ca în circa patru luni să semneze achiziția unui prim teren în Cluj, unde este posibil să deschidă chiar și un sediu regional.

EXCLUSIV Șeful P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume: Amazon și Alibaba vor avea depozite în România

De la achiziția parcului logistic P3 Bucharest, suprafața comercială a acestuia a fost extinsă cu peste 70%, la 380.000 metri pătrați, împărțită în 14 depozite, și au mai fost adăugate peste 25 de hectare de teren. Recent, dezvoltatorul a cumpărat 16 hectare de teren în Dragomirești Vale, prima achiziție în afara investiției inițiale, unde va începe, în a doua parte a anului viitor, un nou parc ce poate atinge până la 80.000 metri pătrați. În plus, terenul disponibil în jurul P3 Bucharest îi mai permite dezvoltarea a încă 100.000 metri pătrați de depozite.

Ian Worboys mai spune că GIC a cumpărat P3 pentru a investi direct mai mulți bani în sectorul logistic, deoarece acesta oferă cele mai bune randamente pe termen lung de pe piața imobiliară. Doar în ultimul an, mai spune el, P3 a cheltuit peste un miliard de euro la nivel european, din care peste 100 de milioane de euro în terenuri, iar „o parte considerabilă s-au investit în România“.

O caracteristică definitorie a fondului suveran din Singapore este faptul că se dezvoltă exclusiv pe capitalul propriu, motiv pentru care, imediat după achiziția P3, a rambursat toate creditele companiei, inclusiv cele din România. Un alt plus, sesizat de managerul P3, este că le permite să acumuleze terenuri pentru dezvoltări viitoare.

„GIC investește peste tot în lume și fie că sunt prezenți pe piața imobiliară din Brazilia sau pe cea din România, ei trebuie să se uite la profitul pe care trebuie să îl distribuie mamelor și taților din Singapore. Noi numim acest tip de investitori: capital răbdător. Nu sunt nevoiți să cumpărere și să vândă ca TPG, care din momentul în care ne-au cumpărat am știut că ne vor vinde în 3-5 ani. Cu GIC ne așteptăm să stăm pe termen lung: 10, 20, poate 30 de ani“, explică Worboys. GIC administrează active în valoare de 390 miliarde de dolari, pentru cei 5,6 milioane de locuitori ai statului Singapore, ceea ce îl plasează pe locul opt într-un top al celor mai mari fonduri suverane din lume, realizat de Sovereign Wealth Fund Institute.

Ambiția P3 este să ajungă unul dintre cei mai mari jucători de profil din Europa, iar pentru asta, trebuie să investească în România la fel de mult ca în Germania, Spania sau Franța, spune managerul.

„GIC realizează că în România se produce mult și asta denotă că este un loc bun. Dacă ne uităm la o mașină Mercedes, multe componente sunt făcute aici și transportate pentru asamblare în Germania, deci este nevoie de construcția mai multor depozite. De asemenea, se constată o creștere bună a chiriilor. Cât timp vor vedea aceste avantaje, vor continua să investească aici“, mai spune managerul.

FOTO Au început lucrările de extindere la Colosseum Retail Park prin dezvoltarea proiectului Colosseum Mall, investiție de 30 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Au început lucrările de extindere la Colosseum Retail Park prin dezvoltarea proiectului Colosseum Mall, investiție de 30 milioane euro

Construcții speculative

Depozitele și halele de producție din România și-au dublat suprafața din 2015 și până acum, iar până în a doua jumătate a anului viitor se așteaptă depășirea pragului de 4 milioane de metri pătrați, estimează brokerii JLL Romania.

În acest context, Ian Worboys, susține că „mulți dezvoltatori, precum CTP sau WDP, construiesc speculativ o serie de clădiri, dar nu cred că va exista cerere pentru ele. Din acest motiv, noi nu construim decât la cerere, deocamdată“, conchide dezvoltatorul.

În România există circa 3,75 milioane metri pătrați de spații logistice și industriale, din care 1,85 milioane metri pătrați sunt grupați în jurul Bucureștiului. Această suprafață este echivalentul unei densități de 195 metri pătrați la mia de locuitori, comparativ cu 300 metri pătrați la mia de locuitori, cât este media Europei Centrale și de Est.

Aproximativ 75% din stocul de spații industriale este situat pe Autostrada A1, ieșirea de Vest. Anul acesta, se estimează că se va încheia cu un volum record de 550.000 metri pătrați de spații noi livrate. În construcție sunt peste 300.000 metri pătrați de depozite.

 

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
p3
gic
ian worboys
depozite
logistica
comert
retail