EXCLUSIV Tranzacție imobiliară uriașă anulată. Gigantul ungar Adventum s-a retras din cea mai valoroasă tranzacție de birouri aflată în lucru, în România

EXCLUSIV Tranzacție imobiliară uriașă anulată. Gigantul ungar Adventum s-a retras din cea mai valoroasă tranzacție de birouri aflată în lucru, în România

Complexul @Expo

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 5 ian 2024

Fondul ungar de investiții Adventum, care gestionează un portofoliu imobiliar de peste un miliard de euro, a renunțat la achiziția complexului de birouri @Expo din București de la dezvoltatorul belgian Atenor, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Tranzacția, evaluată la circa 120 de milioane de euro, ar fi putut salva volumul de investiții slab din 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Atenor și Adventum au intrat, încă de la finalul anului 2022, într-un proces de tranzacționare a  @Expo, însă discuțiile s-au prelungit din mai multe motive. Profit.ro a semnalat în noiembrie, citând surse din piața imobiliară, că cele două părți trebuiau să ajungă la un acord până la finalul anului 2023, altfel tranzacția s-ar opri. Aceasta era cea mai valoroasă tranzacție pe birouri aflată în lucru.

Respirând un suflu nou în Centrul Bucureștiului CITEȘTE ȘI Respirând un suflu nou în Centrul Bucureștiului

Între timp, însă, Adventum s-a retras din achiziția complexului de birouri, iar Atenor a decis să aștepte vremuri mai bune pentru vânzarea acestuia.

„Am amânat vânzarea proprietății până când se vor îmbunătății situația închirierilor și circumstanțele pieței globale. Nu întrevedem să se întâmple acest lucru în primele 3 trimestre din anul 2024 și, prin urmare, nu anticipăm închiderea unei tranzacții de vânzare în 2024“, a declarat, pentru Profit.ro, Sven Lemmes, membru în comitetul executiv al Atenor.

Dezvoltatorul belgian a recepționat complexul de 49.000 de metri pătrați în vara anului trecut cu doar un sfert din spații închiriate. Clădirea turn, cu 18 etaje, a proiectului a fost finalizată fără niciun chiriaș, o situație rară pe piața birourilor din București, dar caracteristică perioadei mai dificile pe care o traversează acest sector imobiliar. Mai exact, primele două imobile, cu o suprafață de circa 21.000 de metri pătrați, au un grad de ocupare de 60%, spații închiriate pentru sediile Gameloft, ale diviziei mobile Telekom și Securitas.

Cum schimbă regenerarea urbană fața marilor orașe CITEȘTE ȘI Cum schimbă regenerarea urbană fața marilor orașe

Atenor este în discuții cu o serie de chiriași mai mici pentru a umple primele două imobile, dar nu a semnat deocamdată un contract, spun sursele Profit.ro. În momentul recepției, reprezentanții Atenor au anunțat că discuțiile inițiate pentru turn au potențialul de a închiria jumătate din clădire.

Vânzarea complexului @Expo ar fi putut balansa volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri), care a scăzut brusc, cu 43%, în primul semestru din 2023, până la 183 milioane euro, marcând cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani. Evoluția anuală prognozează o situație și mai negativă, indicând un minim al ultimului deceniu.

Prognosticul optimist al brokerilor imobiliari, cu privire la evoluția tranzacțiilor cu proprietăți comerciale în cea de-a doua parte a anului trecut, se baza pe o serie de tranzacții mari care se aflau în lucru, de genul @Expo, și care, dacă s-ar fi finalizat în 2023, ar fi putut ridica volumul anual la peste 600 de milioane de euro, nivel oricum la jumătate față de recordul istoric atins în 2022.

Ultimul an în care s-a înregistrat un volum investițional de sub 600 de milioane de euro a fost 2013, an care a marcat încheierea perioadei de criză începută în 2008.

Cum se construiesc noi cartiere rezidențiale CITEȘTE ȘI Cum se construiesc noi cartiere rezidențiale

Grupul Adventum, deținut integral de echipa de management condusă de Kristóf Bárány, a intrat pe piața imobiliară românească în 2021 prin achiziția, tot de la Atenor, a complexului Hermes Business Campus din nordul Bucureștiului, în cea mai mare tranzacție imobiliară semnată în acel an, cu o valoare de peste 150 de milioane de euro.

Dacă ar fi cumpărat și @Expo, portofoliul imobiliar românesc al Adventum ar fi ajuns la aproape 124.000 de metri pătrați, suprafață cu care s-ar fi situat aproape de ocupantul locului 5 în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri, care este omul de afaceri Liviu Tudor, după cum se poate vedea în infograficul de la finalul acestui articol.

Valoarea portofoliului gestionat de Adventum depășește un miliard de euro și constă, în principal, din active de birouri și retail localizate în Ungaria, Polonia, Cehia și România.

De cealaltă parte, valoarea portofoliului imobiliar deținut de Atenor în România a fost calculată la 144 milioane euro în iunie 2023, echivalentul a 12% din întregul portofoliu al dezvoltatorului.

Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri CITEȘTE ȘI Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri

Belgienii urmează să finalizeze anul acesta două turnuri rezidențiale de sticlă, unul cu 12 și altul cu 25 de etaje, peste drum de mallul Promenada din București. Proiectul Up-site Bucharest va avea 270 de apartamente și se construiește pe un teren cumpărat de la compania cu acționariat spaniol Alia Nord cu peste 5 milioane de euro, tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro.

Atenor este cotată la Bursa Euronext din Bruxelles. Cel mai mare acționar al companiei, cu o participație de 13,9% este 3D Investors, afacerea familiilor de milionari Donck și Desimpel. Familia lui Frank Donck ocupă locul 258 în topul celor mai bogați belgieni, realizat de publicația De Rijkste Belgen, cu active estimate la 92,5 milioane euro.

Soldul investițiilor străine directe realizate de belgieni în România era de peste 2,6 miliarde de euro la finalul anului 2022, potrivit datelor centralizate de Banca Națională a României.

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 2 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, Jan Van Geet – care controlează VGP, familia antreprenorului Jan De Clerk – care deține Alinso Group, familia lui Luc Geuten – care controlează Mitiska, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate, Jan Demeyere și Didier Balcaen – fondatorii Speedwell sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
atenor
@expo
adventum