EXCLUSIV Una dintre cele mai bogate familii din Belgia pregătește achiziția Expo Market Doraly, primul en-gros din România. Tranzacția poate intra în topul celor mai mari vânzări din istoria pieței locale

EXCLUSIV Una dintre cele mai bogate familii din Belgia pregătește achiziția Expo Market Doraly, primul en-gros din România. Tranzacția poate intra în topul celor mai mari vânzări din istoria pieței locale

Gheorghe Iaciu

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 23 oct 2023

Dezvoltatorul imobiliar WDP, al cărui principal acționar este una dintre cele mai bogate familii din Belgia, pregătește achiziția complexului comercial Expo Market Doraly, din Afumați, de la antreprenorul Gheorghe Iaciu și foști bancheri HSBC, o tranzacție în jurul valorii de 100 de milioane de euro, care are șanse să devină una dintre cele mai scumpe vânzări din istoria pieței locale, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro organizează astăzi Profit E-commerce - Ediția a IV-a, cu sprijinul  Alpha Bank, Mastercard, Nordis Group, Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), eShopTen, UniCredit Bank

Programul evenimentului poate fi văzut AICI

Expo Market Doraly, primul en-gros din România, înființat de Dorina și Gheorghe Iaciu în 1993, a fost scos la vânzare în 2019, cum a anunțat în premieră Profit.ro, ca parte a strategiei cuprinsă în contractul de vânzare semnat în 2008 cu bancherii HSBC, care dețin jumătate din complexul comercial. Până de curând, cum a anunțat Profit.ro. grupul ungar Indotek a fost în negocieri exclusive pentru achiziția proprietății, însă nu a ajuns la un acord și s-a retras din afacere.

EXCLUSIV FOTO Gigantul american Oracle restrânge cu 40% suprafața birourilor sale din România. A plecat din Sky Tower și eliberează 2 etaje în Floreasca Park. Tranzacțiile intră în topul celor mai mari închirieri din 2023 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Gigantul american Oracle restrânge cu 40% suprafața birourilor sale din România. A plecat din Sky Tower și eliberează 2 etaje în Floreasca Park. Tranzacțiile intră în topul celor mai mari închirieri din 2023

Acum, proprietarii Expo Market Doraly au intrat cu WDP într-un proces de due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic) pentru a cumpăra complexul comercial, potrivit surselor Profit.ro.

Dacă se concretizează, aceasta va fi prima achiziție făcută de WDP pe sectorul de retail, portofoliul său fiind concentrat aproape exclusiv pe proprietăți industrial-logistice.

Sursele Profit.ro spun că finalizarea tranzacției ar putea fi împinsă în 2024 deoarece ar putea fi necesar avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), solicitat la tranzacții de peste 2 milioane de euro făcute de investitori din afara Uniunii Europene. Aceasta deoarece o cotă de 4,56% din acțiunile WDP este deținută de companii legate de grupul american BlackRock, unul dintre cei mai puternici manageri de active din lume.

EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari exportatori de medicamente din România vrea să construiască o nouă fabrică în Otopeni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari exportatori de medicamente din România vrea să construiască o nouă fabrică în Otopeni

Contactați de Profit.ro pentru detalii, Gheorghe Iaciu și reprezentanții WDP nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Veniturile generate anul trecut din închirierea Expo Market Doraly au crescut cu 4,2% până la o cifră de afaceri record de circa 15,7 milioane euro și un profit net de 5,5 milioane euro, potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanțelor.

EXCLUSIV Ionuț Negoiță începe construcția unui nou ansamblu rezidențial major, pe un teren cumpărat de la IKEA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ionuț Negoiță începe construcția unui nou ansamblu rezidențial major, pe un teren cumpărat de la IKEA

Expo Market Doraly este deținut în mod egal de familia Iaciu și InfraRed Capital Partners, un fond de investiții controlat, de circa trei ani, de canadienii de la Sun Life, unul dintre cele mai mari grupuri financiare ale lumii. Vânzarea complexului comercial echivalează cu ieșirea fondului de investiții de pe piața imobiliară românească.

Terenul de 28 de hectare pe care se întinde complexul din Afumați este evaluat la 54 milioane de euro, iar prețul mediu de cost pentru o clădire este în jur de 600 de euro/metru pătrat. Expo Market Doraly are acum clădiri în suprafață de circa 100.000 de metri pătrați, care duc valoarea complexului la circa 60 milioane de euro.

FOTO Băcăuanul Remus Murgu, proprietarul furnizorului de articole de iluminat Redo Group, intră pe piața imobiliară din București cu o investiție în fața celebrului La Cocoșatu` CITEȘTE ȘI FOTO Băcăuanul Remus Murgu, proprietarul furnizorului de articole de iluminat Redo Group, intră pe piața imobiliară din București cu o investiție în fața celebrului La Cocoșatu`

Complexul a traversat o perioadă lungă de extinderi. Familia Iaciu a început afacerea pe un teren de 4.000 de metri pătrați. Astăzi, Expo Market Doraly ocupă 28 de hectare pe ambele părți ale șoselei București – Urziceni. Cei peste 430 de chiriași ai complexului rulează anual afaceri de peste 500 milioane de euro.

Tranzacțiile cu un singur activ de retail care au depășit 100 de milioane de euro au fost extrem de puține pe piața românească. De exemplu, NEPI a plătit circa 150 de milioane de euro pe Promenada Mall din București în 2014 și circa 100 de milioane de euro pe Shopping City Sibiu în 2016.

Cine este potențialul cumpărător

Familia de investitori Jos de Pauw, cu exponentul său Tony De Pauw, care conduce afacerile WDP, deține 22,2% din companie, care este listată la bursa Euronext din Bruxelles. Familia este creditată de publicația belgiană De Rijkste Belgen cu o valoare a activelor de 1,1 miliarde de euro, ceea ce o plasează pe locul 37 în topul celor mai bogați belgieni.

WDP a finalizat investiții de 47 de milioane de euro în România în prima jumătate a acestui an, reprezentând depozite pentru Pirelli în Slatina, cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați, și pentru epantofi și Kitchen Shop/Lecom în Ștefăneștii de Jos, în suprafață cumulată de peste 47.000 de metri pătrați.

EXCLUSIV FOTO Gigantul american Oracle restrânge cu 40% suprafața birourilor sale din România. A plecat din Sky Tower și eliberează 2 etaje în Floreasca Park. Tranzacțiile intră în topul celor mai mari închirieri din 2023 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Gigantul american Oracle restrânge cu 40% suprafața birourilor sale din România. A plecat din Sky Tower și eliberează 2 etaje în Floreasca Park. Tranzacțiile intră în topul celor mai mari închirieri din 2023

În aceeași perioadă a cumpărat cu 10 milioane de euro depozitul de 20.000 de metri pătrați al producătorului de profiluri de cauciuc SFC Solutions Automotive Romania, amplasat în apropierea fabricii Dacia Renault din Mioveni, pentru care și livrează marfă. Vânzătorul va ocupa, în continuare, spațiul ca chiriaș, pe o perioadă de 15 ani.

WDP este angrenat în dezvoltarea de depozite cu o suprafață totală de circa 116.000 de metri pătrați în România, ce trebuie livrate până în 2025 către clienți precum Ursus Breweries, Siemens, Pirelli, Taparo, Ericsson și Ekut și care presupun investiții cumulate de 92 de milioane de euro. Noile depozite vor fi amplasate în Almaj, Buzău, Sibiu, Slatina, Timișoara și Târgu Lăpuș. Dezvoltatorul mai dispune de circa 680 de hectare de teren în România pentru dezvoltări viitoare.

Cele 69 de proprietăți funcționale deținute de WDP în România au generat venituri din închiriere în valoare de circa 35 de milioane de euro în prima jumătate a acestui an, cu 18,6% peste încasările din perioada similară a anului anterior. Acestea au o suprafață cumulată de 1,55 milioane de metri pătrați, ce plasează dezvoltatorul pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de spații industrial-logistice din România, după liderul CTP, după cum puteți vedea în infograficul de la finalul articolului.

Valoarea portofoliului local al WDP a fost calculată la 1,12 miliarde de euro și reprezintă 17% din întregul portofoliu al grupului belgian, concentrat în Olanda și Belgia.

Cine sunt vânzătorii

Un fond al HSBC a plătit în 2008 circa 86 de milioane de euro pe jumătate din afacerea Expo Market Doraly, iar în 2011, managerii fondului au cumpărat compania numită astăzi InfraRed Capital Partners, ce administrează active de 14 miliarde de dolari, printre care sala sporturilor din Singapore, evaluată la circa un miliard de dolari. Proiectul imobiliar din România este singura investiție locală a fondului.

În 2020, grupul canadian Sun Life Financial a cumpărat 80% din InfraRed Capital Partners pentru 390 de milioane de dolari.

Sun Life este o corporație uriașă, care furnizează soluții de gestionare a activelor financiare, a averilor, asigurări, pensii și servicii de sănătate. Sun Life gestionează active în valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari la nivel global.

EXCLUSIV FOTO Fostul jucător și antrenor Ioan Andone se extinde pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fostul jucător și antrenor Ioan Andone se extinde pe piața imobiliară

Gheorghe Iaciu controlează și centrul comercial Doraly Mall Constanța și clădirea Moldova Center din Iași, un fost mall transformat în imobil de birouri.

O altă afacere importantă controlată de Iaciu este Impact Developer & Contractor (IMP), din care deține 57,7%. Dezvoltatorul imobiliar, specializat pe segmentul rezidențial, a realizat în prima jumătate din 2022 venituri din vânzarea de proprietăți imobiliare din stoc în valoare de 59,36 milioane lei, cu 34,24% mai mici decât în perioada similară a anului trecut.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
wdp
expo market doraly
gheorghe iaciu