EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați belgieni, proprietarul Alinso, vrea să cumpere sau să dezvolte clădiri de birouri în București

EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați belgieni, proprietarul Alinso, vrea să cumpere sau să dezvolte clădiri de birouri în București

Ploiești West Park

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 23 mai 2019

Dezvoltatorul imobiliar Alinso Group, deținut de unul dintre cei mai bogați belgieni, a decis să intre pe sectorul de birouri din București, prin achiziția unor clădiri deja existente sau dezvoltarea unora noi, după ce s-a extins pe acest segment imobiliar și în Belgia, la finalul anului trecut. Investitorul, proprietar al celui mai mare parc industrial din România, negociază și achiziția unor terenuri pentru noi parcuri industriale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

„După dezvoltarea industrială fantastică și experiența avută cu Ploiești West Park, este natural să ne extindem prezența în România și, în acest context, urmăm nevoile piețelor. Dată fiind dezvoltarea rapidă a sectorului de servicii din România, este logic să avem în plan și dezvoltări de birouri“, spune în exclusivitate pentru Profit.ro Ivan Lokere, CEO Alinso Group.

Compania a analizat deja și câteva oportunități de achiziție a unor clădiri de birouri funcționale din București, potrivit informațiilor Profit.ro. La sfârșitul anului trecut, Alinso a cumpărat complexul de birouri Axxes Business Park din Gent, marcând intrarea companiei specializate pe dezvoltarea de spații industrial-logistice și pe acest sector imobiliar.

Ivan Lokere, CEO Alinso Group

Ivan Lokere, CEO Alinso Group

În acest moment, Alinso este în negocieri și pentru achiziția unor terenuri în mai multe localități din România, în principal în zona Bucureștiului și în Cluj, pentru dezvoltarea unor parcuri industriale după modelul de la Ploiești. Loturile au câteva hectare și oferă posibilitatea de extindere.

Ionuț Dumitrescu poate deschide drumul logisticienilor spre Moldova. Vrea să cumpere un teren pentru depozite. Ținta posibilă: Bacău CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitrescu poate deschide drumul logisticienilor spre Moldova. Vrea să cumpere un teren pentru depozite. Ținta posibilă: Bacău

În cadrul Ploiești West Park din Ariceștii Rahtivani s-au dezvoltat până acum aproximativ 500.000 de metri pătrați de clădiri, în special industriale, din care 275.000 de metri pătrați sunt în proprietatea Alinso și restul au fost ridicate de investitorii finali din cadrul parcului precum Timken, Lufkin/General Electric, Dekomte, Coficab sau Mitliv.

Grupul danez Rockwool, cel mai mare producător de vată minerală bazaltică din lume, a început anul trecut construcția primei sale fabrici din România pe un teren de circa 30 de hectare cumpărat de la Alinso în cadrul Ploiești West Park, o investiție de 50 milioane de euro, care cuprinde costul de achiziție al terenului, clădirile, echipamentele și pregătirea personalului.

Parcul industrial mai are la dispoziție 100 de hectare de teren pentru extindere. „În ultimii ani, am constatat o creștere a cererii de spații de producție. Ca urmare a cererii puternice pe care o avem în Ploiești West Park, în prezent dezvoltăm clădiri adiționale pentru a satisface această cerere. Clădirile sunt destinate producției ușoare, însă pot servi unei varietăți de chiriași. Este important să păstrăm un portofoliu semnificativ de teren în Ploiești West Park pentru a ne permite să satisfacem planurile de creștere ale clienților noștri din parc“, a mai spus Ivan Lokere.

Compania Alinso este o subsidiară a Domo Investment Group, controlat de familia antreprenorului Jan De Clerck.

Acesta este cel mai bogat dintre milionarii belgieni prezenți pe piața imobiliară din România. El este fiul unui cunoscut industriaș belgian care a pus bazele producătorului de textile Beaulieu.

Averea acestuia este estimată la 875 milioane euro și ocupă locul 30 în topul celor mai bogați belgieni, potrivit publicației De Rijkste Belgen.

A intrat pe piața din România cu ajutorul antreprenorului român Petrică Ușurelu, proprietarul grupului Piritex. Ușurelu a prezentat belgienilor oportunitea de a investi într-un parc industrial lângă Ploiești din postura de client al Domo.

După ce a comasat o serie de terenuri agricole achiziționate de la persoane fizice și a trecut în intravilan un lot mare de circa 300 de hectare situat în comuna Ariceștii Rahtivani, Ușurelu a cooptat compania Alinso, care a intrat în proiect cu o cotă de 80%.

În 2014, Alinso a răscumpărat participația lui Petrică Ușurelu. Costul de dezvoltare al întregului proiect din Ploiești a fost estimat inițial la 750 milioane euro.

INFOGRAFIC Jucătorii imobiliari vorbesc despre o criză pentru care România nu este pregătită. „România va fi printre primele eliminate din lista țărilor în care să investești.“ CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Jucătorii imobiliari vorbesc despre o criză pentru care România nu este pregătită. „România va fi printre primele eliminate din lista țărilor în care să investești.“

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 1 miliard de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor sau Yves Weerts – care a dezvoltat recent turnul de birouri Unirii View din București.

Stocul modern de spații industriale din România a depășit la sfârșitul anului trecut 3,75 milioane de metri pătrați, peste 1,9 milioane de metri pătrați fiind construiți în jurul Bucureștiului. Având în vedere proiecte aflate în dezvoltare, brokerul imobiliar JLL estimează că până la jumătatea acestui an stocul va depăși 4 milioane de metri pătrați.

În 2018, au fost finalizate proiecte totalizând mai mult de 400.000 metri pătrați de spații industriale și logistice. Cele mai mari proiecte finalizate în 2018 includ CTPark Bucharest West (115.000 metri pătrați), WDP Pitești (60.000 metri pătrați) și P3 (55.000 metri pătrați). La finele anului 2018, rata de neocupare s-a menținut la un nivel redus de sub 5% având în vedere numărul mic de proiecte speculative.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
alinso
ploiești west park
ivan lokere
jan de clerck