Expert imobiliar: Estimăm o stagnare a prețurilor și a cererii în București și o creștere pe nișa de case inteligente

Expert imobiliar: Estimăm o stagnare a prețurilor și a cererii în București și o creștere pe nișa de case inteligente
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2018

Prețurile apartamentelor în București sunt în prezent cu 40% mai mici față de perioada de dinainte de criza economică, a declarat pentru News.ro Adrian Stănescu, managerul de proiect al târgului Imobiliarium, care estimează pentru anul viitor o stagnare a prețurilor și a cererii în Capitală , dar și o creștere pe nișa de ”smart-homes” și extinderea duratei de căutare pentru cumpărător. Totodată, Stănescu consideră că programul ”Prima Casă” va dispărea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

”Prețurile vor stagna pentru București. Piața a ajuns la un nivel matur, cu o ofertă semnificativă ce urmează a fi livrată, dacă nu va fi afectată de schimbări ale ofertei de creditare, conjuncturi politice sau diverse evenimente fortuite”, a declarat pentru Adrian Stănescu.

FOTO Tranzacție pe piața imobiliară: Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, semnează a doua afacere majoră în România, cumpărând clădirea Crystal Tower, sediul ING Bank România CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție pe piața imobiliară: Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, semnează a doua afacere majoră în România, cumpărând clădirea Crystal Tower, sediul ING Bank România

Cea de-a patra ediție a Imobiliarium va avea loc între 12-14 octombrie, în București. Ediția va găzdui 62 de dezvoltatori ce prezintă o ofertă de 88 de ansambluri rezidențiale.

El precizează totodată că apartamentele sunt mai ieftine cu 40% în București comparativ cu perioada de dinaintea crizei economice.

Întrebat care sunt tendințele în ceea ce privește opțiunilor românilor atunci când își caută o casă, acesta spune că varianta cu două camere rămâne în top, iar casa urcă încet, încet în preferințe.

”Se dezvoltă o nișă – case passive, active, smart – cu consum minim de energie și pierdere mică. Media bugetului a crescut – la Imobiliarium e în jur de 80.000 euro. Dar a crescut odată cu o educație a cumpărătorului și cu setarea unui standard mai ridicat”, a precizat Adrian Stănescu.

Acesta afirmă că sunt mai degrabă căutate locuințele noi, comparativ cu cele vechi.

”Majoritatea cumpărătorilor pleacă la drum cu gândul la un apartament nou, fără istoric cu garanție mai ales că diferența de preț între cele două categorii e mică. Noile standarde de construcție actuale depășesc standardele epocii de mult apuse și, deși nu pare, și câteva excepții creează un ecou negativ”, a subliniat el.

În ceea ce privește solicitările celor care cumpără o locuință, acestea ar fi legate în primul rând de locație, de standardul de construcție și spațiile adiacente ale complexului/imobilului și ca tipul de apartament să fie conform cu ce își propun.

”Toate acestea dacă se pot obține în cel mai bun preț posibil”, spune expertul imobiliar.

Referitor la vânzarea unei locuințe, de cele mai multe ori aceasta se adaptează cererii, iar atunci când această cerere e mare, adaptarea vine și cu o creștere semnificativă de preț, nu neapărat și de calitate, a declarat Adrian Stănescu.

Acesta a vorbit și de solicitări mai inedite în domeniu.

”Da, am întâlnit, de exemplu vânzarea de case în containere, utilizarea unor materiale eco în procesul de construcție (case din cânepa), automatizarea și tehnologizarea utilităților (jaluzele care se închid automat după soare, pompe geotermale etc.)”, a punctat Stănescu.

Expertul imobiliar consideră totodată că Programul “Prima casă” e în perioadă de stingere și va dispărea.

”Continuarea programului va fi de scurtă durată și cel mai probabil va dispărea organic. Diferența față de creditele ipotecare e minimă, există lichiditate pe piață, iar limitele sale comparativ cu cele ipotecare sunt multe. Singurul motiv pentru care mai rezistă pe piață e avansul mic, dar e un cvasiavantaj”, menționează Stănescu.

La târgul imobiliar din octombrie noutățile constau în faptul că cea mai mare ofertă de construcții noi de pe această piață, după 1990.

”Ansambluri de toate tipurile, constructori cu un istoric pozitiv și clădiri noi ce reprezintă câteva nișe în dezvoltare: case passive, case active, case eco sau care rezistă la intemperiile unui desert. Din estimările noastre, va fi și ediția cu cele mai multe beneficii ofertate de către dezvoltatori”, a specificat acesta.

Oferta la târg cuprinde peste 22.600 apartamente și case.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
apartamente
imobiliare