În condițiile creșterii prețului chiriilor pentru spațiile de birouri, dar și în lipsa unor tranzacții-reper care să indice scăderi de prețuri, piața de office din capitala României stă cel mai bine din punctul de vedere al impactului pe randamente în dinamica ultimului an, conform unor date multiple deținute de Profit.ro. Pe de altă parte, un raport al unei case de cercetare britanice, analizat de Profit.ro, indică și riscuri în ajustări de 24% pentru valoarea imobilelor.
De ce este necesară educatia financiară și care sunt greșelile pe care le fac oamenii fără o educație financiară, Cum compar diversele opțiuni de investiție financiară, Cum decidem care este investiția care ni se potrivește, Când fac exit și cum marchez profitul, De când începe educația financiară, ce și cum îi putem învăța pe copii sunt întrebări la care se va răspunde la Maratonul de Educație Financiară - ediția a III-a, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 12 octombrie.
Majorarea dobânzilor și nivelurile de ocupare reduse din clădirile de birouri ale marilor orașe europene au pus presiune pe piața de profil ale marilor orașe europene, însă Bucureștiul pare a fi ocolit de acest fenomen. Impactul pe randamente este de doar 3%, raportat la o bază de plecare din trimestrul 1 al anului trecut.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Capitala României depășește de departe Dublin, cu un impact pe randament de 11%, care este pe locul 2 într-un eșantion de 23 de orașe din Europa și Orientul Mijlociu. In cadrul acestuia, conform Savills Research. criza spațiilor de birouri se resimte cel mai mult în Germania, unde șocul pe randamente este de 38% în cazul Bertlin și Köln, de 34% la München, de 33% la Hamburg și Frankfurt, de 30% la Düsseldorf. Sunt orașe cu piețe mult mai lichide și unde investitorii sub stres, cu presiunea refinanțărilor, au făcu tranzacții la prețuri inferioare.
Prin contrast, piața ilichidă de la București nu a avut tranzacții-reper care să valideze deprecieri majore ale valorilor de capital. In plus, caracteristica pieței românești de birouri este aceea că are contracte de închiriere cu clauze care prevăd majorări în raport cu rata inflației, astfel încât acestea au rezistat la niveluri apropiate celor premergătoare crizei COVID sau chiar au crescut, conform unor date multiple deținute de Profit.ro.
România are și realitatea unei reveniri peste mediile din Europa de Vest, dar și drastic peste cele din SUA privind revenirea lucrătorilor la birouri în regim de muncă ce presupune prezență fizică. Anticipările sunt că, în următoarele 12 luni, ratele de neocupare din Europa să se reducă spre reperul de 8%.

Piața de profil din Europa este sub impactul creșterii costurilor dobânzilor. Metodologia de analiză are, de altfel, pentru baza lor de calcul a mediei pe 5 ani a primelor de risc, asumarea că spațiile office trebuie să ofere randamente superioare celor ale titlurilor de stat. Inflația anualizată în zona euro este de 5,5%m cu titlurile de stat germane la 10 ani oferind un randament de 2,4%.
Impactul pe randamente este de 35% pentru Amsterdam, 32% pentru Madrid, 31% pentru Paris, 29% pentru Bruxellles, 28% pentru Milano, 25% pentru Viena și Londra. Sunt orașe în care volumele tranzacțiilor ar urma să cadă drastic în condițiile în care puține active sunt programate să intre în piață.
Până unde merg riscurile pentru scăderi de preț
Robustețea pieței locale are și reversul. Piața este vulnerabilă unor ajustări care să adecveze randamentele la cosurile de finanțare în economie. Dacă pentru piețe de birouri precum cele din Madrid, München, Berlin, Amsterdam, Frankfurt și Praga primele de risc în mare parte corespund prețurilor actuale ale imobilelor, sunt alte orașe care lasă loc unor scăderi de prețuri consistente.
Copenhaga și Oslo ar avea nevoie de cele mai mari corecții, de 29% și, respectiv 26%. Londra are spațiu de ajustare de încă 25%, în aceeași zonă fiind și București, care are loc pentru o ajustare de încă 24% pentru a acorda primele de risc ale randamentelor la câștigurile oferite de titlurile de stat.
Obligațiunile guvernamentale românești cu scadența la 10 ani sunt tranzacționate la un nivel al randamentului de 6,95% și dobânda de intervenție a BNR este de 7%.