Grupul Neocity, controlat de cel mai mare grup financiar din Israel, la un pas de începerea unui cartier rezidențial cu mii de apartamente în București, amânat din 2006

Grupul Neocity, controlat de cel mai mare grup financiar din Israel, la un pas de începerea unui cartier rezidențial cu mii de apartamente în București, amânat din 2006

Proiectul Neopeninsula a fost lansat inițial în 2006

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 22 mai 2020

Grupul Neocity, fondat și condus de omul de afaceri israelian Ehud Benshach (66 de ani), a obținut actele premergătoarea construcției primei etape dintr-un proiect amplu, cu peste 2.000 de apartamente, planificat pe malul lacului Fundeni de peste 13 ani, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Perspectiva în imobiliare și proiectele pregătite în criză vor fi anunțate la conferința care urmează să fie organizată de Profit.ro și pentru care detalii pot fi văzute AICI. Conferința va fi transmisă în direct și pe Profit TV

În aprilie, o companie a grupului Neocity a primit certificatul de urbanism necesar construirii a trei blocuri de apartamente cu 11 etaje, ce fac parte din prima fază a dezvoltării pregătite pe Strada Heliade între Vii, nr. 72, pe malul lacului Fundeni, conform unui Plan Urbanistic Zonal aprobat în noiembrie 2019.

Dezvoltatorul și-a propus să ridice pe terenul de 14 hectare, pe care l-a moștenit de dinainte de criza din 2007-2008, un ansamblu rezidențial cu peste 2.200 de apartamente, ce ar implica o investiție de peste 100 de milioane de euro, la costurile actuale de construcții, potrivit calculelor realizate de Profit.ro.

Planul din 2006, când a fost lansat pentru prima dată proiectul Neopeninsula din cartierul Colentina, prevedea construcția a 16 blocuri cu 2.700 de apartamente, un proiect care necesita un efort investițional estimat la 300 milioane de euro.

În trecut, pe acest teren a funcționat grupul de șantiere numărul 2 al Centralei de Construcții-Montaj București.

DECIZIE Guvernul suspendă aproape 1 an retrocedările de imobile cu evaluarea făcută la zi și rămâne la valorile vechi de 7 ani. Unul dintre motive este și COVID-19 CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul suspendă aproape 1 an retrocedările de imobile cu evaluarea făcută la zi și rămâne la valorile vechi de 7 ani. Unul dintre motive este și COVID-19

Demararea acestui proiect echivalează cu reactivarea investitorului pe piața imobiliară românească. Ultima mișcare a Neocity a fost realizată în 2013, când a vândut către NEPI centrul comercial City Park din Constanța cu 81 milioane de euro, tranzacție catalogată drept cea mai mare din acel an. În ciuda mărimii, vânzarea a fost la limita profitabilității pentru israelieni în contextul în care aceștia au investit 70 milioane de euro în dezvoltare și, ulterior, încă 6 milioane euro în amenajarea etajului doi al mallului, bani din care 48,5 milioane euro au fost împrumutați de la Eurobank și National Bank of Greece.

Acesta a fost al doilea „exit“ realizat de Ehud Benshach pe piața locală, după ce în 2005 a vândut turnurile de birouri Neocity Towers de pe Calea Dorobanților, sediulul central Alpha Bank, pentru 17 milioane dolari către grupul irlandez RI Investments.

Neocity a avut în proprietate sute de hectare de teren în Brăila, Constanța și București, însă a vândut o parte dintre ele. Grupul mai are peste 20 de hectare de teren în Constanța, tot cu destinație rezidențială.

EXCLUSIV Familia Gagiu, proprietara Pieței Vitan, construiește un ansamblu rezidențial și un Mega Image. „Nu mi-e teamă, banii se fac pe timp de criză și război!“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Gagiu, proprietara Pieței Vitan, construiește un ansamblu rezidențial și un Mega Image. „Nu mi-e teamă, banii se fac pe timp de criză și război!“

Până în noiembrie 2018, grupul Neocity a fost listat pe Bursa din Tel-Aviv, iar după delistare a devenit un braț al fondului de investiții Poalim Real Estate, care, la rândul său, este o subsidiară a băncii Hapoalim, cel mai mare grup financiar din Israel.

Ehud Benshach, care este și președintele Poalim Real Estate, și fratele său, Mordechai, au moștenit gigantul energetic Petrolgas din Israel, care după fuziunea cu Pazgas, în 1993, a ajuns să controleze 40% din gazul israelian. Ehud Benshach se mai numără printre acționarii companiei din energie Global Power și a fabricii de ambalaje Caniel din Israel. 

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

DECIZIE Constructorii angajați în proiecte mari de infrastructură pot cere bani în plus, ca urmare a scumpirilor. Contractele pot fi mărite cu până la 34% CITEȘTE ȘI DECIZIE Constructorii angajați în proiecte mari de infrastructură pot cere bani în plus, ca urmare a scumpirilor. Contractele pot fi mărite cu până la 34%

Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte, ca urmare a restricțiilor impuse în timpul stării de urgență, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Chiar și așa, volumul de tranzacții din primele patru luni îl depășește cu circa 2% pe cel din perioada similară a anului trecut, însă decalajul față de 2019 scade puternic. Primul trimestru din 2020 a adus cu 14,7% mai multe tranzacții imobiliare decât în perioada similară din 2019.

Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
neocity
neopeninsula
ehud benshach
hapoalim
poalim real estate