Guvernul chinez va lua măsuri de prevenire a riscurilor în sectorul construcțiilor

Guvernul chinez va lua măsuri de prevenire a riscurilor în sectorul construcțiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2023

Avertizând că riscurile de pe piața imobiliară continuă, guvernul chinez a declarat într-un raport publicat duminică, la deschiderea anuală a sesiunii parlamentare, că va promova dezvoltarea stabilă a sectorului și va preveni expansiunea dezordonată a dezvoltatorilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Premierul Li Keqiang a făcut ca protecția împotriva riscurilor pentru dezvoltatorii imobiliari de top să fie una dintre prioritățile guvernului în acest an, pe fondul precauției cumpărătorilor, urmărind activitatea desfășurată la o întâlnire economică cheie din decembrie, scrie News.ro.

România, în topul contractelor noi de închiriere ale milionarului belgian Jan Van Geet CITEȘTE ȘI România, în topul contractelor noi de închiriere ale milionarului belgian Jan Van Geet

”Există mai multe riscuri potențiale pe piața imobiliară și unele instituții financiare mici și mijlocii sunt expuse riscurilor”, a spus Li în raportul de lucru al guvernului pentru 2023.

De la jumătatea anului 2021, sectorul imobiliar s-a confruntat cu o criză de lichidități, mulți dezvoltatori amânând plata datoriilor  sau intrând în incapacitate de plată, în timp ce au dificultăți să vândă apartamente și să atragă fonduri.

Aproximativ jumătate dintre cei 30 de dezvoltatori chinezi listați în Hong Kong nu și-au plătit ratele sau au amânat plățile de obligațiuni.

”Există multe riscuri în domeniul imobiliar pentru cumpărătorii de case și dezvoltatorii imobiliari, cum ar fi amenințarea cumpărătorilor de a opri plata împrumuturilor ipotecare, eșecul livrării caselor prevândute și neîndeplinirea plății datoriilor de către dezvoltatori, ceea ce indică o lipsă de putere de consum și de încredere”, a spus Yan Yujin, analist la E-house China Research and Development Institution.

”Numai atunci când cererea consumatorilor de locuințe este stimulată pot fi rezolvate cu adevărat alte probleme imobiliare, inclusiv problema riscurilor financiare ale constructorilor de locuințe de top”, a arătat acesta.

Premierul Li a spus că guvernul va rezolva problemele legate de locuințe pentru tineri și va sprijini nevoile cumpărătorilor de case.

China insistă, de asemenea, că ”locuințele sunt pentru locuit, nu pentru speculații”, potrivit unui raport separat al planificatorului economic de stat, deși Li nu a menționat acest lucru în previziunile guvernului pentru 2023.

China se va asigura că dezvoltatorii livrează proprietățile prevândute și vor extinde oferta de locuințe de închiriat la prețuri accesibile, a spus planificatorul.

În 2022, firmele imobiliare aflate în lipsă de numerar au blocat construcția multor proprietăți prevândute, determinând sute de cumpărători din toată țara să amenințe că nu vor mai plăti ipotecile, într-o rară demonstrație de nemulțumire a publicului.

Piața imobiliară a dat unele semne de redresare în ultimele săptămâni, deoarece prețurile locuințelor au crescut în ianuarie pentru prima dată într-un an, ajutate de sprijinul agresiv acordat de guvern la sfârșitul anului trecut și de eliminarea controalelor COVID.

Cumpărătorii rămân prudenți, totuși, împiedicând șansele de revenire susținută. Un indice care urmărește acțiunile imobiliare ale Chinei a crescut cu 2,5% până în acest an, sub creșterea de 7% a indicelui de referință CSI300, în timp ce un indice pentru dezvoltatorii imobiliari de pe continent cotați la Hong Kong a pierdut aproximativ 3%, reflectând perspectiva la fel de prudentă a pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
constructii