Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I, interzisă. În centrul Bucureștiului se găsesc astfel de cazări pe Booking

Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I, interzisă. În centrul Bucureștiului se găsesc astfel de cazări pe Booking
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2023

O nouă restrângere a drepturilor proprietarilor de apartamente din blocurile cu risc seismic I, imobile cu pericol de prăbușire în cazul unui cutremur cu magnitudine 7, se află în dezbatere parlamentară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a anunțat în primăvară interdicția pregătită.

Proiectul inițiat de guvern și care a trecut deja de Senat interzice închirierea apartamentelor în blocurile cu risc seismic I. Reamintim că din august 2023 este în vigoare interdicția activității comerciale și a publicității în blocurile cu risc seismic I și II, expertizate începând din 2008, alături de o altă prevedere care înlesnește introducerea blocurilor cu risc seismic în programul național de consolidare prin votul a 50+1 din numărul de proprietari, față de unanimitate, condiționare care bloca consolidările.

Investitorii români - printre străinii care cumpără cele mai multe case în Spania CITEȘTE ȘI Investitorii români - printre străinii care cumpără cele mai multe case în Spania

Doar în București se află aproape 400 de imobile expertizate cu risc seismic I. Majoritatea în zona centrală a orașului, în Centrul Vechi, bulevardele Magheru și Bălcescu sau Calea Victoriei, care abundă de blocuri de locuințe, scrie G4Media.ro.

Motivul interzicerii chiriilor în blocurile Rs I este „apărarea dreptului la viață a altor persoane”, proprietarii având posibilitatea de a adera la un program național de consolidare pentru aducerea în siguranță a construcției. Chiar dacă ar exista contrargumente legate de încălcarea Constituției, potrivit expunerii de motive, nu se limitează dreptul de proprierare, având în vedere că proprietarul se poate folosi de bunul său potrivit destinației, ceea ce se interzice fiind doar posibilitatea cedării folosinței către terți.

Inițiativa îi aparține fostului ministru al Dezvoltării Attila Cseke (UDMR), din Guvernul Ciucă, și datează din martie 2023, după două cutremure consecutive produse la începutul anului din 13 și 14 februarie (cu magnitudine de 5,2 și 5,7) dintr-o zonă nouă ca seismicitate pentru România, Oltenia, dar și cel devastator din Turcia, de unde au reieșit deficiențe mari la construcția clădirilor.

Potrivit propunerii legislative, în legea cadru 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor – care reglementează programul național de consolidare, în scopul accelerării măsurilor instituite de către autorități – se introduce un alineat nou la art. 5 (3) prin care: „Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația locuință din clădirile încadrate în raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente.”

Cei 1,4 miliarde de chinezi sunt insuficienți pentru a ocupa toate locuințele goale din China CITEȘTE ȘI Cei 1,4 miliarde de chinezi sunt insuficienți pentru a ocupa toate locuințele goale din China

Argumente oficiale din expunerea de motive pentru interzicerea chiriilor în blocurile RsI:

  • Instituirea interdicției de închiriere sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții are ca scop protejarea vieții și a integrității fizice a populației, drepturi fundamentale garantate prin art.22 din Constituția României. Aceasta se impune ca o măsură de prevenție, cu atât mai mult în contextul cutremurelor de peste 4Mw produse recent în zona seismică Oltenia.
  • Analizând interdicțiile instituite conform pct.5, putem constata că se răsfrâng asupra dreptului de proprietate publică și privată, fiind drept consacrat de Constituția României art.44 – drept la proprietate publică și art.136 – Proprietatea.  Este important de precizat că restrângerile se fac cu respectarea art.53 din Constituția României privind restrângerile unor drepturi sau libertăți care se fac prin lege și care se impun pentru apărarea drepturilor fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României.
  • În contextul actual, opinăm că neinstituirea unor interdicții clare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză în clasa de risc seismic RsI ar reprezenta o atitudine pasivă a statului, cu consecința expunerii la risc a vieții și integrității populației.
  • Interdicțiile sunt proporționale cu cauza care a determinat instituirea lor, prin faptul că limitează doar temporar dreptul de proprietate, atât timp cât pericolul (cauza instituirii lor) este iminent, interdicția încetând după recepția la terminarea lucrărilor de intervenții.
  • Restrângerea nu afectează substanța dreptului de proprierare, având în vedere că proprietarul poate folosi bunul său potrivit destinației, ceea ce se interzice fiind doar posibilitatea cedării folosinței către terți.
  • Astfel se menține un echilibru între interesele individuale și interesul public, care vizează protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale altor persoane.
  • Se are în vedere cu scopul ocrotirii la viață a altor persoane. Se urmăreste consțientizarea deținătorilor de clădiri avariate asupra pericolului pe care îl prezintă acestea în caz de cutremur major.

Propunerea a intrat în circuitul parlamentar și a fost adoptată de Senat fără amendamente, urmând ca votul final să aparțină Camerei deputaților, unde nu a obținut deocamdată raportul Comisiei de administrație.

Cazări pe booking.com în blocuri cu rism seismic I

Motorul de căutare „hoteluri” pe care îl folosesc utilizatorii Google maps a generat numeroase cazări în apartamente și hoteluri din centrul Capitalei.

Din lista afișată, pe bulevardele Bălcescu și Magheru se remarcă cel puțin două cazări în blocuri cu risc seismic.

Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I, interzisă. În centrul Bucureștiului se găsesc astfel de cazări pe Booking

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bucuresti
booking.com
cazare