INFOGRAFIC Investitorii imobiliari, obligați să aibă trase utilitățile și drumuri la strat de uzură pentru a obține autorizația de construire. „Inițiativa blochează proiectele mari.“

INFOGRAFIC Investitorii imobiliari, obligați să aibă trase utilitățile și drumuri la strat de uzură pentru a obține autorizația de construire. „Inițiativa blochează proiectele mari.“
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 21 iun 2019

Obținerea autorizației de construire urmează a fi condiționată de realizarea rețelelor edilitare (apă, canalizare, gaze, electricitate) și a drumurilor „la strat de uzură“, obligație care, spun investitorii imobiliari, ar bloca marile proiecte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Noul proiect legislativ, inițiat de deputatul PNL Roman Florin-Claudiu, care mai are pe parcursul legislativ încă două acte normative în domeniul construcțiilor, este motivat de ansamblurile rezidențiale echipate necorespunzător cu utilități, care pun în pericol siguranța și viața locatarilor, și vizează completarea legii calității în construcții și a legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Inițiativa condiționează obținerea autorizației de construire de realizarea rețelelor edilitare și a drmurilor la strat de uzură și obligă operatorii serviciilor de utilități publice să obțină autorizația de construire pentru instalația de racordare anterior emiterii autorizației de construire. Datele Institutului Național de Statistică, analizate de Profit.ro, arată că doar 83% din locuințele terminate anual în mediul urban din 1995 și până în 2017 au fost racordate la canalizare, doar 91% beneficiau de alimentare cu apă potabilă și 99% aveau curent electric. Practic, încă sunt zeci de mii de locuințe fără acces la pachetul de utilități de bază. Vedeți la finalul articolului un infografic interactiv explicit.

Antoanela Comșa, președintele Asociației Investitorilor Imobiliari din România și directorul general al dezvoltatorului cu capital spaniol Granvia Romania, spune că, în Spania, autorizațiile de construire sunt primite doar după realizarea infrastructurii, însă acolo lucrările se finanțează printr-un sistem de cooperativă, formată din viitorii proprietari ai imobilului ce urmează a fi construit. Ea consideră că, deși utilă, măsura este dură pentru România și că pentru proiectele mari este dificil să investești la început în realizarea integrală a infrastructurii.

INFOGRAFIC Jucătorii imobiliari vorbesc despre o criză pentru care România nu este pregătită. „România va fi printre primele eliminate din lista țărilor în care să investești.“ CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Jucătorii imobiliari vorbesc despre o criză pentru care România nu este pregătită. „România va fi printre primele eliminate din lista țărilor în care să investești.“

„Sunt mulți investitori care cer certificatul de urbanism pentru întreaga dezvoltare, nu doar pentru o etapă, pentru că sunt avize și studii, precum cel de trafic, ce trebuie făcute pentru întregul proiect o dată. Nu pot spune că acum  ridic 10.000 de metri pătrați de birouri și o să am 100 de mașini, pentru că, poate, la final, voi avea 500 de mașini care altfel vor condiționa traficul“, explică managerul pentru Profit.ro.

Ea oferă ca exemplu ansamblul rezidențial Gran Via Park, pe care îl realizează peste drum de mallul Plaza România, în cazul căruia a investit circa 500.000 de euro în realizarea drumurilor și circa 5 milioane de euro în utilități. Comșa spune că, după realizarea primelor 289 de apartamente din cele 1.100 de unități ale proiectului, nu a câștigat nici jumătate din suma necesară investiției în infrastructura întregului proiect. În plus, băncile nu finanțează astfel de lucrări.

Ea admite că sunt dezvoltatori mai mici, care construiesc fără să facă un studiu cu furnizorul de electricitate și constată la final că rețeaua nu are capacitatea adecvată susținerii construcției, costă prea mult adaptarea ei și nu se mai racordează la utilități.

Soluția propusă de reprezentantul investitorilor imobiliari este ca avizele necesare acum de la furnizorii de utilități pentru obținerea autorizației de construire să cuprindă și un punct de vedere al furnizorului cu privire la capacitatea acestuia de a asigura necesarul de energie electrică sau dacă rețeaua de canalizare este dimensionată corespunzător, spre exemplu. În acest fel, dezvoltatorul ar fi obligat să investească în adaptarea rețelelor edilitare.

INFOGRAFIC Efectul tragediei din clubul Colectiv dispare. Volumul autorizațiilor de securitate la incendiu a scăzut cu peste 25% față de recordul din 2016 CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Efectul tragediei din clubul Colectiv dispare. Volumul autorizațiilor de securitate la incendiu a scăzut cu peste 25% față de recordul din 2016

„Aceste condiționări ar putea fi prinse în autorizația de construire, iar la recepție să fie verificată realizarea lor. De asemenea, drumurile trebuie prinse și ele în autorizație. Primăria nu îți poate bloca recepția dacă nu există drumuri, pentru că nu sunt parte din autorizația inițială. Acum, drumurile sunt realizate pe o autorizație separată“, mai spune Comșa.

Recepție condiționată de branșamente

În dezbaterea Senatului mai este un alt proiect legislativ al deputatului Roman Florin-Claudiu  potrivit căruia construcțiile vor putea fi predate beneficiarilor doar după recepția lucrărilor de către primărie și după racordarea definitivă la rețelele de utilități publice.

La începutul lunii mai, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care permite utilizarea unei construcții numai după recepția la terminarea lucrărilor. Inițiativa a fost determinată de incendiile apărute la blocuri de locuințe care nu aveau recepția făcută și nu aveau branșamentele autorizate și funcționale.

În varianta inițială, legea spunea că banii încasați de dezvoltatorii imobiliari pentru locuințele date în folosință înainte de recepția lucrărilor sau fără a fi legate la rețelele de utilități ar putea fi confiscați de stat, însă această prevedere a fost eliminată în urma unui articol al Profit.ro în care experții avertizau că aceste practici sunt o reacție la birocrație.

Autorul noii inițiative mai are pe parcursul legislativ un proiect care transformă Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) într-un organism cu rol de înregistrare și supraveghere al dezvoltărilor rezidențiale. Agenția va avea puterea să interzică funcționarea unui proiect, să ceară suspendarea conturilor bancare și să amendeze dezvoltatorii care încalcă legea

 
viewscnt
Afla mai multe despre
utilități
drmuri
rețele edilitare
canalizare
electricitate
imobiliari