INFOGRAFIC Miliardarul ceh Radovan Vitek devine cel mai important investitor imobiliar din România

INFOGRAFIC Miliardarul ceh Radovan Vitek devine cel mai important investitor imobiliar din România
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 8 mar 2022

Miliardarul Radovan Vitek, al treilea cel mai bogat ceh, devine cel mai important investitor imobiliar din România după două tranzacții paralele prin care a devenit acționarul majoritar al Immofinanz și cel mai mare acționar al S Immo, dezvoltatori austrieci care deține proprietăți românești de peste 1 miliard de euro, relevă date analizate de Profit.ro. În același timp, Radovan Vitek controlează, alături de Aroundtown, și Globalworth, cel mai mare proprietar de spații pentru birouri din România.

Radovan Vitek, prin intermediul grupului său CPI Property Group, a devenit, la începutul acestei luni, acționarul majoritar al dezvoltatorului imobiliar austriac Immofinanz, cu o participație de 55,1%. La începutul acestei săptămâni, el a devenit și cel mai mare acționar al S Immo, cu o participație de 42,55%.

În urmă cu un an, Immofinanz și-a anunțat intenția de a prelua controlul rivalului său S Immo, însă intenția nu s-a materializat.

Ca urmare a preluării controlului Immofinanz, Vitek și-a nominalizat două persoane pentru consiliul de administrație al companiei, care urmează să înlocuiască patru persoane care au anunțat că demisionează.

Immofinanz are în România 37 de proprietăți evaluate la 612,8 milioane euro, echivalentul a 15,4% din întregul portofoliu al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
EXCLUSIV FOTO Ovidiu Budeanu dublează Arena Mall Bacău. Vine în plus cu 300 de apartamente și un hotel de 4 stele. Reia și ideea listării la bursă. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ovidiu Budeanu dublează Arena Mall Bacău. Vine în plus cu 300 de apartamente și un hotel de 4 stele. Reia și ideea listării la bursă. "Singurii care mă mai pot opri sunt rușii!"

S Immo deține în România mall-ul Sun Plaza, care a implicat o investiție de peste 200 milioane euro, hotelul Novotel și turnul de birouri The Mark de pe bulevardul Uranus din Capitală, în care a investit 75 milioane euro. La finalul anului trecut, prin achiziția a două clădiri din Campus 6, S Immo a intrat puternic și pe piața birourilor din București, unde mai deține turnul The Mark, de 25.500 de metri pătrați, și Sun Offices de deasupra mallului Sun Plaza, în suprafață de circa 10.000 de metri pătrați.

Alături de fondul german Aroundtown, Radovan Vitek deține și 60,6% din Globalworth, companie cu un portofoliu românesc evaluat la circa 1,5 miliarde de euro și cel mai mare proprietar de spații de birouri din țară.

Grupul ceh PPF, proprietarul PRO TV, la a treia tranzacție imobiliară în România CITEȘTE ȘI Grupul ceh PPF, proprietarul PRO TV, la a treia tranzacție imobiliară în România

Mai exact, miliardarul ceh controlează cel mai mare proprietar de birouri din România și al treilea cel mai mare jucător de pe acest sector, intenția fiind de a prelua controlul și asupra S Immo.

Radovan Vitek are o avere evaluată de revista americană Forbes la 5,8 miliarde de dolari, ceea ce îl face al treilea cel mai bogat ceh. Mogolul imobiliar și-a pus baza afacerii sale în anii `90 cu ajutorul cupoanelor de privatizare din Slovacia, după care s-a mutat în Cehia în 1997, unde a preluat o cooperativă pe care a transformat-o într-un hotel de lux. CPI Property Group administrează un portofoliu de proprietăți cu o valoare de 11,2 miliarde de euro, majoritatea în Cehia și Berlin. 

Infografic realizat de Alexandru Urzica
viewscnt
Afla mai multe despre
radovan vitek
immofinanz
s immo
globalworth