INTERVIU Dragoș Bonea, General Manager Delta Studio. Delta Studio Design - Locul unde proiectele de arhitectură & design interior prind contur în timp real

INTERVIU Dragoș Bonea, General Manager Delta Studio. Delta Studio Design - Locul unde proiectele de arhitectură & design interior prind contur în timp real
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 6 ian 2022

Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce reprezintă pentru Delta Studio Design premiile, distincțiile primite în acest an?

În ultimii doi ani ne-am concentrat atât pe dezvoltarea nișei arhitecturii de interior, prin configurarea fluentă a biroului DSD – Delta Studio Design, cât și pe lansarea în sfera imobiliară a primului nostru proiect, Vernis Sunrise Villas, din Corbeanca. Așa cum știm, focusul a fost mai degrabă pe sectorul rezidențial, decât pe cel office, în principal datorită creșterii nevoii pe acest segment, atât din punct de vedere al construcțiilor, cât și al amenajărilor spațiilor de locuit, indiferent că vorbim de amenajare sau reamenajare. În cursul acestui an, ne mândrim că Vernis Sunrise Villas, proiectul imobiliar-debut al Delta Studio a primit distincția în Marketing, Design și Rezidențiale în cadrul Anualei de Arhitectură 2021. De asemenea, premiul European Property Awards, primit la finalul lunii octombrie, este dedicat tot efortului echipei DSD, depus în cadrul proiectului imobiliar din Corbeanca. 

Care au fost elementele decisive care v-au diferențiat de concurență?

DSD oferă servicii integrate de arhitectură și design, pentru a acoperi toate etapele proiectului. Atenția la detalii, avantajul de a avea un contact direct cu consultanții și designerii Delta Studio, munca de echipă, creativitatea, optimizarea bugetului și căutarea permanentă de soluții sunt doar câteva dintre atributele experților DSD. Responsabilitatea întregului proiect este preluată de noi ca integratori.
Scopul echipei DSD este să optimizeze bugetul beneficiarului, în așa fel încât (cum ne place nouă să spunem) să obțină un ”maxim de efect cu minim de buget”. Cu alte cuvinte, optimizarea bugetului beneficiarului, în funcție de proiectul abordat.
Legătura dintre biroul de arhitectură integrat și companie prezintă avantajul proiectelor propuse de tip Taylor-Made. Un concept nou, implementat în 2021 este PAIC (Proiecte de amenajare interioară completă) și presupune, exact cum îi spune și numele, un serviciu integrat pentru clienții finali, cu asistență în toate etapele procesului de amenajare. Delta Studio a identificat la nivelul beneficiarilor finali nevoia de predare a responsabilității pe care o implică un proiect de amenajare completă. Beneficiarii care doresc să apeleze la asistența unor specialiști pentru a prelua gestiunea proiectului, de la concept și proiectare, la comanda și livrarea de produse, până la urmărirea șantierului, pot apela acum la conceptul PAIC.

Ce ne puteți spune despre echipa Delta Studio Design? 

Consilierea pe care Delta Studio o oferă clienților săi a oferit un plus semnificativ, în paralel cu conștientizarea implicării unui specialist în proiectele de amenajare. Astfel, dezvoltarea unui birou integrat de arhitectură de interior a fost răspunsul firesc și următorul pas în dezvoltarea companiei Delta Studio. Fiind susținuți și de un portofoliu bogat de produse și servicii, în paralel cu know-how-ul acumulat în cei peste 25 de ani de experiență, am reușit să valorificăm potențialul la maximum, pentru a obține încrederea beneficiarilor și a le oferi rezultate excelente și buget optimizat.

Biroul de arhitectură integrat al companiei Delta Studio a prins contur în 2020. În 2021, anul II al pandemiei am simțit Echipa DSD este formată din 20 de specialiști, absolvenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” sau a altor universități din afara țării, capabili să dezvolte peste 400 de proiecte pe an. Echipa este ghidată de doi coordonatori (arhitecți seniori) care supraveghează și controlează conceptul de la A la Z și se distinge prin atenție la detalii, contact permanent cu consultanții de vânzări din showroom, creativitate și muncă de echipă. Și nu în ultimul rând, toate proiectele sunt abordate cu mult optimism.

Care sunt abilitățile pe care ar trebui să le aibă un arhitect de interior în prezent – ținând cont și de a patra revoluție industrială, de modul în care AI își face loc în toate domeniile?

Cele mai prețioase abilități, care ne ajută să oferim beneficiarilor proiectul pe care-l așteaptă, sunt atenția la detalii și creativitatea. Așa cum digitalizarea a cuprins toate industriile și aici beneficiem de ajutorul tehnologiei pentru a ne ocupa într-un mod competitiv de cerințele celor mai exigenți clienți. Inteligența artificială, în domeniul nostru, ne ajută în procesul de randare, în care putem crea un cadru similar proiectului final, pentru a-l expune beneficiarului. Randările sunt extrem de bine conturate, în așa fel încât, un ochi neprofesionist, ar putea rareori să deosebească un proiect-randare de realitate. În acest moment, tehnologia oferă multe instrumente cu ajutorul cărora putem oferi un design interior mai rapid și fidel realității care va fi.

INTERVIU Dragoș Bonea, General Manager Delta Studio. Delta Studio Design - Locul unde proiectele de arhitectură & design interior prind contur în timp real

Cum este folosită tehnologia imersivă în cadrul Delta Studio Design?

Tehnologia imersivă nu este încă la îndemâna industriei în care ne aflăm, dar presupun că vom ajunge curând să o folosim. Presupun că tool-urile pe care le uzităm în mod curent se vor adapta și ne vor oferi șansa să obținem proiecte 3D înainte ca ele să fie proiectate, efectiv. Beneficiarul poate interacționa în mod direct cu proiectarea spațiului pe care și-l dorește. Acesta va fi pe scara 1:1 și îi va putea oferi o experiență identică realității finalizate a amenajării convenite.

Tendințe în arhitectura de interior – regionale, globale. Cum este conectată România la acestea.

În prezent, atât pe plan local cât și la nivel global, randările digitale reprezintă un instrument foarte bun în arhitectură. Tendințele în nișa arhitecturii de interior, însă, nu fac referință, neapărat, la ”ce se poartă”, cum ar fi în industria de fashion, întrucât aici ne referim la investiții mai mari, pe termen mai lung, care satisfacă mai mult decât o nevoie de moment. Ne concentrăm, din start, asupra unui spațiu, în care beneficiarul va petrece o bună parte din timp. În acest fel, ”tendințele” din arhitectură se pot baza în mare parte pe nevoile și dorințele fiecărui individ care contractează serviciile unui arhitect de interior și pe o analiză a unor modele de proiecte finalizate, cu referințe foarte bune.

Delta Studio a urmărit încă de la început pulsul și nevoile pieței din România. Am fost conectați la tendințele și inovațiile internaționale. Ne-am dorit să ridicăm standardul amenajărilor interioare din România, prin aducerea celor mai noi tehnologii, modele și idei, în materie de design. Am ținut o legătură strânsă cu clienții particulari, dezvoltatori sau de business, atât pentru a răspunde nevoilor actuale, cât și pentru a întâmpina cerințele emergente.

Cererea pentru servicii integrate de arhitectură este în creștere și pe plan local, deoarece beneficiarii nu mai au timpul necesar pentru gestionarea unui nproiect de amenajare, care presupune drumuri către mai mulți furnizori, supravegherea șantierului sau Delta Studio Design ține cont de câteva elemente generale, folosite și la scară mondială, prin sugestia unui stil minimalist, culorilor neutre sau pastelate, accentele pe decorațiuni și conceptele solide pentru locuințe. Este foarte importantă menținerea unei atmosfere aerisite într-un spațiu interior și o îmbinare cromatică și a liniilor, care să confere unitate și o atmosferă relaxantă locului respectiv. Personalizarea pentru fiecare beneficiar în parte este unică și reprezintă ”semnătura arhitectului”

Se va muta arhitectura de interior și în Metaverse? 

Foarte posibil. Noua realitate virtuală se updatează permanent, în ton cu tehnologia și estimez că în câțiva ani vom asista la o tehnologie VR (probabil?) adaptat, care va permite beneficiarilor să vadă o realitate virtuală similară cu realitatea și imperceptibilă ochiului amator. Fiecare amenajare ar putea fi făcută în 3D, în dimensiuni reale iar clientul se va putea plimba în spațiul respectiv, putând să perceapă atât detaliul fiecărei decorații, cât și ansamblul arhitectural.
Și suntem absolut convinși că această realitate se va extinde și la un nivel mai înalt, în arhitectura generală.

Cât de populare sunt intervențiile punctuale asupra spațiului locuibil în România? Care sunt cele mai cerute servicii în acest sens?

 

Se pune din ce în ce mai mare accent pe serviciile integrate, cu asistență în toate etapele procesului de amenajare. În acest moment, atât potrivit evoluției materialelor și tehnologiilor care permit punerea în scenă a aproape oricărei idei creative, cât și constrânși de pandemia, care i-a făcut să prețuiască mai mult locuința, beneficiarii pun mare accent pe spațiile luminoase, bucătăria modernă și funcțională, utilată cu produse și materiale de calitate bună, mobilier durabil și ergonomie.

Se pune mare accent pe linii drepte, minimalism, cu accente de culoare și texturi decorative, care să ”finiseze” vizual spațiul, fără a-l încărca.

Dacă vorbim despre amenajarea unei băi, atunci, în mod clar, obiectele sanitare trebuie să fie de calitate înaltă, cu materiale și design realizate prin tehnologii actuale. Gresia și faianța trebuie să fie în armonie cu obiectele sanitare, iar accesoriile trebuie să completeze cele de mai sus. Pe lângă variantele clasice, putem opta pentru (spre exemplu) un tapet rezistent la umiditate sau un perete de accent, cu mozaic. Sala de baie permite folosirea creativității la potențial maxim, indiferent de spațiul disponibil. O cadă sau un lavoar freestanding aduc un plus de eleganță, iar bateriile pot crea un accent inedit prin textură sau prin sistemele moderne freestanding sau încastrate.

Trendul actual în materie de amenajări tinde spre stilul minimalist, cu materiale cât mai apropiate de natură, atât ca proces de fabricație, cât și cromatică. Sustenabilitatea a atins cu succes și acest domeniu, iar furnizorii vin cu propuneri extrem de bine conturate pentru fiecare tip de locuință. Cromatica materialelor folosite oferă o complementaritate confortabilă. În designul actual s-a renunțat la folosirea materialelor și cromaticii care încarcă vizual decorul, optându-se pentru elemente care oferă atât un confort necesar vieții active în care trăim, cât și spațiul de relaxare de acasă.

INTERVIU Dragoș Bonea, General Manager Delta Studio. Delta Studio Design - Locul unde proiectele de arhitectură & design interior prind contur în timp real

Care sunt pașii pentru o amenajare completă? 

Orice amenajare pleacă de la releveul spațiului, realizarea conceptului, randări foto-realiste, acceptul clientului pe propunerea de randare făcută de arhitect și transpunerea acesteia în planșe tehnice de lucru, care vor fi utilizate atât în proiectarea mobilierului cât și în cea a spațiului.

Amenajarea propriu-zisă începe după ofertarea finisajelor și mobilierului, acceptarea financiară a clientului și optimizarea bugetului. Acestea din urmă sunt elementele cele mai importante.

La Delta Studio Design ne dorim să integrăm toate componentele proiectului de amenajare. Prin automatizarea și eficientizarea proceselor de lucru ne concentrăm să maximizăm rezultatele proiectului și să optimizăm bugetul de investiție. Deja având departamentul propriu de arhitectură care lucrează în strictă legătură cu consilierii de vânzare, oferim soluții concrete și proiecte personalizate, susținute de o ofertă diversificată de produse. Deoarece oferim managementul proiectării, de la concept și până la livrarea de produse și chiar și urmărire de șantier, integrăm toate etapele, oferim clientului confort, preluând responsabilitatea coordonării, eficientizarea costurilor și a timpului.  

Cât durează un proiect care presupune amenajare completă? 

Proiectarea durează între 6 și 8 săptămâni, în funcție de complexitatea cerințelor și spațiului.

Legătura între design interior și wellbeing

Designul interior a devenit o componentă valoroasă atât pentru cei care doresc să investească într-o locuință personală, sau în vederea închirierii, cât și pentru dezvoltatorii imobiliari. În ultimii ani, s-a observat o tendință spre educarea și formarea consumatorului dintr-o perspectivă funcțională și estetică a spațiului. Clienții sunt din ce în ce mai informați, calculați și pretențioși atunci când aleg să investească, iar designul interior nu mai este considerat un  capriciu ci o cerință esențială pentru orice tip de amenajare. 

Astăzi, după doi ani de pandemie, sistemul de muncă hibrid ne-a făcut să privim cu alți ochi spațiul care ne este și birou și ”acasă”. În 2020-2021, cei mai mulți beneficiari care au ales amenajarea locuinței deja existente sau a uneia noi, au optat pentru culori neutre sau pastelate, care să confere confortul necesar unui spațiu despre care știau că le va servi mult timp, atât drept birou, cât și școală sau casă. Au optat pentru decoruri din lemn, piatră, marmură și materiale premium, transpuse în decor, care să să aducă plus-valoare locului în care-și petreceau cel mai mult timp.

Planuri pentru 2022

Anul 2021 a fost plin de proiecte frumoase pentru echipa Delta Studio Design, motiv pentru care ne-am setat ca target în noul an, să dublăm numărul de proiecte contractate. Suntem încrezători în forțele proprii și ne dorim să să creștem ca o echipă din ce în ce mai puternică, să ne lăsăm constant influențați de creativitate și să ne implicăm în fiecare proiect cu tot sufletul, așa cum am făcut-o încă de la început.

Un material Investing in Property

viewscnt
Afla mai multe despre
dragoș bonea
delta studio design